Når livet gør ondt

Fars druk stjal min barndom

3. oktober 2013 af Marianne Knudsen Foto: Morten Mejnecke
19-årige Nicola Rydells far havde netop besluttet sig for at komme i behandling for sit årelange alkohol-misbrug i TV2-programmet Sidste omgang. Men Ken nåede aldrig at blive ædru. Under en sidste fest inden behandlingen faldt han død om.

Lige siden jeg var 11 år, har jeg ventet på, at min far skulle dø. Jeg har frygtet det, og nogle gange har jeg endda håbet på det. For så ville både han og jeg få fred.

19-årige Nicola konstaterer det uden tårer og uden skyldfølelse - selv om det kun er knap syv måneder siden, at hun og resten af familien måtte tage afsked med faderen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Han hed Ken og blev blot 41 år. I sidste uge kunne seerne på TV2 følge hans kamp for at blive ædru i programmet "Sidste omgang", hvor alkoholcoachen Carl Christian Randow forsøgte at hjælpe ham.

LÆS OGSÅ: Jytte kæmpede sig ud af sit misbrugFik et tilbagefald

Ken klarede 10 dage uden sin daglige vodka, men da han kom på et behandlingshjem, fik han kort tid efter et tilbagefald.

Det ringede han klokken 3 om natten og fortalte sin eneste datter.

- Jeg blev så rasende på ham, at jeg smed røret på og slukkede min mobiltelefon. Jeg kunne jo høre, at han var fuld igen, og jeg var dybt skuffet, fortæller Nicola Rydell.

Hun sidder i sin og kærestens lejlighed i Korsør, mens sønnen Matino på knap ni måneder sover formiddagslur i sin barnevogn på altanen.

Under graviditeten havde hun gjort sin far det klart, at når hun blev mor, skulle han ikke længere regne med, at hun kom farende, hver gang han ringede. Sådan som hun havde gjort lige siden, hun var en pige på bare 12 år.

LÆS OGSÅ: Flasken kom før børnene

Altid bekymret

- Jeg føler lidt, at han stjal min barndom. Mine veninder havde ikke andre at tænke på end dem selv. De kunne gøre, hvad de ville. Men jeg havde altid min far at bekymre mig om. Lå han nu et eller andet sted? Havde han igen været oppe at slås med nogen, eller sad han derhjemme og drak sig fra sans og samling, siger hun.

Selv om Nicolas mor forsøgte at holde sin datter væk fra sin alkoholiserede far, kunne hun ikke.

Båndet mellem far og datter var ubrydeligt trods det voldsomme misbrug.

- Jeg så op til min far og elskede ham over alt på jorden. Jeg syntes, han var den sejeste far af dem alle, siger Nicola med et lille skævt smil og fortæller om de gange, hvor han tog hende med, når han var ude og "opkræve" penge hos folk, og de gange, hvor han slæbte hende med, når han skulle ud at slås.

Karantæne fra værtshusene

- Når han var på stoffer eller havde drukket fælgrens, kunne han blive vred. Han havde karantæne på samtlige af byens værtshuse. Jeg var altid bange for, at der skulle ske ham noget, når han var i et slagsmål. Jeg kan for eksempel huske, at vi begge en gang rendte efter to gutter med et bat i hånden. Jeg var 14 år - og troede, at jeg kunne forsvare ham - den store mand.

Nicola ryster på hovedet.

For hun er blevet ældre, og de sidste to år af faderens liv indså hun, at det kun var et spørgsmål om tid, før hun mistede ham.

Alligevel tændtes der et lille håb dybt inde i hende, da hun på tekst-tv læste, at man søgte deltagere til tv-programmet. Hun sendte en mail af sted og blev senere ringet op. Man ønskede at hjælpe hendes far.

- Min far havde ofte sagt, at han gerne ville ud af sit misbrug. Han var også flere gange på antabus. Men desværre holdt det aldrig særligt længe, fortæller Nicola, der heller ikke forventede, at det ville lykkedes denne gang.

LÆS OGSÅ: Troede jeg kunne redde mor

Sidste chance

- Jeg er blevet skuffet for mange gange til at turde tro på det.

Derfor havde Nicola også truffet et valg. Dette var faderens sidste chance - uanset om han blev ædru eller ej. Hun ville ikke længere have ansvaret for ham. Det ville være slut med at ringe til ham 10 gange i døgnet for at høre, hvordan han havde det. Det ville være slut med, at hun samlede ham op efter en druktur. Det ville være slut med at ses, når han var beruset. Hun skulle være mor for Matino, og nu var det kun hendes søn, hun ville bekymre sig om.

- Mit højeste ønske var, at han ville være en god og ædru morfar. Det ved jeg, at han også selv ønskede. Jeg husker særligt et lykkeligt øjeblik, vi fik sammen. Min far lagde sin hånd på min mave, og så sparkede Matino for første gang. Min far var så rørt, at han begyndte at græde. Det gjorde han også, da han endelig fik Matino i sine arme, fortæller Nicola, der er glad for, at de to nåede at møde hinanden.

Døde under en fest

Efter Kens tilbagefald på behandlingshjemmet gik der to måneder, før han indvilligede i at tale med alkoholcoachen igen. Han fortalte, at han ville have et forsøg mere - og det fik han.

Men da var det for sent. Under hans sidste druktur inden den kommende behandling faldt han om - død af en blodprop i lungen. Lige midt i en fest.

Nicola blev ringet op af Kens kæreste, der chokeret fortalte, at faderen lå død på gulvet, og at hun havde ringet efter en ambulance.

Ja, ja, svarede Nicola bare. Det var ikke første gang, at han faldt om og vågnede op igen. Så det gjorde han nok også denne gang, svarede hun.

Men da hun en halv time senere ringede tilbage for at høre, hvordan det gik, fandt hun ud af, at det virkelig var slut.

- Jeg er ked af, at jeg har mistet min far. Han var min bedste ven, og det var altid ham, jeg ringede til, når jeg havde brug for at tale med nogen. Jeg savner især hans sms'er, hvor han altid skrev, at han elskede mig højt. Men på en eller anden måde har jeg været forberedt på det i mange år.

Sponsoreret indhold