Når livet gør ondt

Fedmeepidemien slår bremsen i

13. maj 2009 af Mikkel Milsgaard. Foto:PolFoto
Fedmen stagnerer. Men dansk forsker frygter, at opbremsningen afløses af en sand fedme-tsunami

Men er det kun stilhed før stormen? Nye tal fra en række vestlige lande tyder på, at fedmeepidemien stagnerer i den vestlige verden. Men den danske professor bag de opsigtsvækkende tal, Thorkild I.A. Sørensen, frygter dog, at opbremsningen afløses af en sand fedme-tsunami. I årevis har antallet af overvægtige ellers kun været på vej i én retning, nemlig opad.

Men de nye tal viser, at selv lande som USA og England, som har rekord mange overvægtige, lige nu oplever, at antallet er stagnerende. Godt nok på et hidtil uset højt niveau, men ikke desto mindre er der tale en opbremsning.

- Den udvikling står i stærk kontrast til forestillingen om, at det er vores samfund, der presser fedmen ind i os alle sammen. Jeg tror, vi skal lede efter svar på fedmeepidemien andre steder. Vores forskning tyder på, at det er ændringer i det helt tidlige liv, der er årsag til fedmen. Enten i fostertilstanden eller lige efter fødslen. Men vi ved det ikke med sikkerhed, siger professor Thorkild I.A. Sørensen, som er institutleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse.

Og netop på grund af erfaringerne fra tidligere frygter han, at stagnationen kun er det, han kalder stilhed før stormen:
- Jeg er bekymret for, at vi efter denne stilstand vil se en eksplosion i fedmen - en slags anden tsunamibølge, siger han.

Antallet af overvægtige har tidligere i historien bevæget sig i ryk med høje vækstrater afløst af stagnation. For så igen at stige. Ofte i spring der svarer til en generation.

Den nye viden er netop blevet præsenteret på en europæisk fedmekongres i Holland for en række af verdens førende fedmeforskere, og Thorkild I.A. Sørensens tal blev ikke sagt imod. Tværtimod har han siden modtaget endnu flere data fra internationale forskere, der bekræfter hans resultater.
Det er dog ikke enighed om tolkningen af tallene.

- Det stagnerer på et niveau, der efter min mening stadig er alt for højt. Det er stadig hvert femte barn eller unge, som er overvægtig eller fed. Og det er problematisk, siger kost- og motionsforsker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet Jeppe Matthiessen, som mener, at årsagen til fedmen er en blanding af miljø og genetik.

Sponsoreret indhold