Når livet gør ondt

Flasken kom før børnene

3. januar 2013 af Louise Søgaard, foto: Morten Mejnecke
Marianne er alkoholiker, men for tre år siden blev hun endelig ædru. Nu ser hun tilbage på et halvt liv i druk, som har kostet hende og hendes børn alt for meget. Hun fortryder, at hun ikke søgte hjælp noget før.

Når Marianne drak, var hun så fuld, at hun knap nok var ved bevidsthed. Flere dage i træk kunne hun ligge bedøvet af druk i sofaen på første sal i familiens hus, mens hendes mand, Dan, og børnene, Camilla og Frederik, holdt sig nedenunder.

Skjulte sit misbrug

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Dengang gjorde hun sig umage med at skjule sit misbrug over for alle andre end de tre mennesker, som elskede hende. I perioder kunne hun holde drikkeriet nede, og andre gange drak hun sig fra sans og samling og overlod ansvaret for børnene hos Dan.

LÆS OGSÅ: Mor er alkoholiker

Sammen havde de et VVS-firma med 25 ansatte. Marianne stod både for kontorarbejdet i firmaet og husholdningen i familiens store villa i Gentofte samt to børn.

- Det var for meget for mig. Jeg blev stresset, og så trak jeg stikket ud i perioder, hvor jeg drak mig væk fra arbejdet, firmaet og familien, fortæller Marianne.

Døden nær mange gange

Marianne har ikke tal på, hvor mange gange hun er blevet hentet af ambulancen, fordi Dan eller børnene har fundet hende bevidstløs.

- Når jeg vågnede på hospitalet, havde jeg sorte tænder fra kullet, de havde afgiftet mig med, og jeg havde store blå mærker på brystet efter reddernes genoplivning af mig. Men jeg huskede intet, siger Marianne.

Ædru på 3. år

Lænken reddede Marianne, og nu er hun på 3. ædru år selv med til at redde andre alkoholikere, som ønsker at blive ædru. Da Marianne blev ædru kunne hun pludselig se, hvad hendes misbrug havde gjort ved børnene.

LÆS OGSÅ: Troede jeg kunne redde min mor

- Det var et chok. Frederik var jo ikke mentalt i skole. Hans tanker var hos mig. Han vidste aldrig om jeg var død, når han kom hjem. Jeg har skammet mig så meget, men jeg kommer ingen vegne med at skamme mig, så nu bruger jeg mine kræfter på at være en bedre mor og hjælpe andre som mig, fortæller Marianne.

Børnene, som i dag er 26 og 16 år, går også til samtaleterapi for pårørende i Lænken, hvor Marianne arbejder to gange om ugen, både for at hjælpe andre og for at holde sig ædru selv.

Sponsoreret indhold