Når livet gør ondt

Forelsket i en sexgalning

23. juli 2012 af Carsten Holst
Tilhørerne i retten var målløse, da Ruth-Petra Potte fortalte om sin kærlighed til den voldtægtstiltalte Detlef Gradert. Sammen har parret en lille søn, og den unge kvinde elsker Detlef betingelsesløst. Det er svært at forstå, eftersom Ruth-Petra selv som barn fik sit liv ødelagt af sin stedfars sexovergreb.
Foto: Ina agency press
Foto: Ina agency press

Anklageren, Eva Brink, 43, bladrede gennem bunken af papirer, som lå på bordet foran hende i landsretten i Münster. Hun hev et ark frem og kikkede over på Ruth-Petra Potte i vidneskranken.

Den 24-årige kvinde sad med sønnen Benjamin på skødet og stirrede forvirret rundt i retslokalet. Til højre for hende sad den anklagede, Detlef Gradert, 32, med et smørret smil på læberne. Han var kæreste med Ruth-Petra, far til parrets seks måneder gamle dreng og anklaget for en sexforbrydelse, der kunne sende ham i fængsel i mange år.

Efter et par dybe indåndinger kikkede anklageren Ruth-Petra stift i øjnene og sagde:

Læs den fantaistiske historie om Maria, der ammede et hittebarn

Ruth-Petra blev selv misbrugt
- Jeg kan se, at du i juni 2003 var vidne i en tilsvarende sag. Det var sagen mod din 49-årige stedfar, Rolf Potte. Dengang forklarede du, at han gennem tre år, fra du var 12, til du var 15 år, havde forgrebet sig på dig seksuelt. Du forklarede, at han havde ødelagt dit liv, og at du aldrig mere ville have noget med ham at gøre. Husker du det, og er det rigtigt?

- Ja, det glemmer jeg aldrig, svarede Ruth-Petra.

- Hvordan kan du så nu forsvare Detlef Gradert, der har udsat en kvinde for et groft sexovergreb?

- Det er noget andet med Detlef. Ham elsker jeg, og han er far til min søn.

For at forstå Ruth-Petras mentale tilstand og psykiske ustabilitet denne julidag i 2008, da hun vidnede mod sin kæreste, er det nok en god ide at kaste et blik på hendes opvækst.

Stedfaderen, Rolf Potte, flyttede ind hos Ruth- Petras mor i en lejlighed i landsbyen Greven nær Münster i Tyskland, da pigen blot var halvandet år. Rolf var en skidt fyr, der både drak, var voldelig og forgreb sig på Ruth-Petra seksuelt, da hun var omkring 12 år. Året efter blev Rolf Potte tiltalt for to fuldbyrdede tilfælde af voldtægt, og ved den lejlighed kom også hans overgreb mod Ruth-Petra for dagens lys.

Tidligere straffet
Fem år efter, at hun havde vidnet mod stedfaderen, arbejdede Ruth-Petra som servitrice på Hotel zum Post i Münster. Her mødte hun den otte år ældre Detlef Gradert.

Den hærdebrede, 100 kilo tunge og 180 cm høje mand lagde ikke skjul på sin kriminelle fortid. 21 gange var han blevet straffet, heraf 14 tilfælde af vold.

Men Ruth-Petra var tilsyneladende ligeglad. Hun elskede Detlef Gradert, og i foråret 2007 blev hun gravid.

2. maj 2008 klokken 21.34 bankede politiet på døren til parrets lejlighed. Da Gradert lukkede op, blev han erklæret anholdt, sigtet for fuldbyrdet voldtægt.

Det meste af formiddagen havde gerningsmanden ligget på lur ved det ejendomskompleks, hvor den midaldrende kvinde boede alene på 1. sal. Lidt over middag besluttede Gradert at slå til. Han ringede på hos Helga Schwarze, og da hun åbnede, trængte han ind i lejligheden med en 22 cm lang brødkniv i hånden.

Idømt behandlingsdom
Han sagde, at hvis der kom en lyd over hendes læber, ville det blive det sidste ord fra hende. Med kniven skar han alle knapper af i hendes bluse og nederdel, hvorefter han gennemførte sin voldtægt. Da han flygtede fra gerningsstedet, glemte han kniven.

Da Gradert blev stillet for retten, fik han kun opbakning og støtte fra ét menneske, kæresten Ruth-Petra. Hun fortalte også, at hun ikke ville slå hånden af Gradert, men vente på ham ved fængselsporten, når han engang bliver lukket ud igen.

Læs også: Offer for ægteskabssvindler

Sponsoreret indhold