Når livet gør ondt

Holly blev kun 27 år: Hendes sidste ord går verden rundt

20. maj Af Line Frandsen, SE og HØR. Bearbejdet af Annika Jeppesen.
Foto: Privat
En australsk kvinde døde få dage inde i 2018 efter en hård kamp mod kræft. Den unge kvinde blev blot 27 år, men nåede før sin alt for tidlige død at skrive et brev med sine råd til menneskeheden. Læs hendes rørende brev her, som siden er blevet delt mere end 190.000 gange på Facebook.
Holly Butcher

Blot fire dage inde i 2018 sluttede livet for australske Holly Butcher.

Den unge kvinde fra Grafton, New South Wales døde efter en brav, men ulige kamp mod kræft.

Holly blev blot 27 år, men formåede i sin sidste tid at sætte ord på sine tanker om livet og døden. Den unge kvinde satte sig således ned, da hun var dødssyg af kræft, og skrev en række livsråd på et stykke papir.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De rørende ord bad hun sin familie om at dele på Facebook, når hun engang havde forladt denne jord.

Den 4. januar 2018 sov Holly Butcher så stille ind, og kort efter delte hendes sørgende familie brevet på Facebook. Et brev, der siden har gået verden rundt ved at blive delt mere end 190.000 gange.

For den rummer ord, tanker og handlinger, som vi alle bør tænke over – og måske endda leve efter?

Læs det rørende brev herunder:

Det er en mærkelig ting at opdage og acceptere din egen dødelighed i en alder af 26. Det er en af de ting, du normalt ignorerer. Dagene går og går, og du forventer bare, at den næste dag også kommer. Lige indtil det uventede sker. Jeg havde altid forestillet mig selv blive gammel, rynket og gråhåret – på grund af den smukke familie (og masser af unger) jeg havde fået med mit livs kærlighed. Jeg ønsker dette så højt, at det gør ondt!

Jeg er 27 år nu. Jeg vil ikke væk. Jeg elsker mit liv. Jeg er glad. Jeg skylder det til dem, der elsker mig. Men det er ude af mine hænder nu.

Jeg har ikke lavet dette brev før min død, så døden skal frygtes – jeg kan egentlig godt lide det med, at vi for det meste ignorerer det uundgåelige. Men når jeg forsøger at tale om det, og det bliver behandlet som et tabu, som aldrig rammer os … Så er det hårdt. Jeg ønsker blot, at folk stopper med at bekymre sig om de små, ligegyldige ting i livet og begynder at huske på, at vi alle sammen har samme skæbne, og at vi alle derfor skal gøre vores tid både meningsfuld og fantastisk – selvfølgelig minus alt lortet.

Jeg har nedfældet en masse af mine tanker herunder, fordi jeg har haft masser af tid til at spekulere og tænke de sidste måneder. Det er selvfølgelig midt om natten, at disse tanker fylder mest i mit hoved!

Når du vrider dig i bekymring over nogle åndssvage ting (noget, som jeg virkelig har bemærket det sidste stykke tid), så tænk på nogen, der virkelig står ansigt til ansigt med et problem. Vær taknemmelig for dit mindre problem, og kom videre. Det er okay at anerkende, at noget er irriterende, men forsøg ikke at dvæle ved det og dermed gøre andres dage mindre gode.

Gå ud, og tag nogle dybe indåndinger af den friske luft. Se, hvor blå himlen er, og hvor grønne træerne er. Det er så smukt! Tænk, hvor heldig du er – du kan trække vejret!

Det kan være, at du blev fanget i bilkøen eller sov dårligt, fordi din smukke baby holdt dig vågen, eller din frisør klippede dit hår for kort. Dine nye, falske negle har fået en flænge, dine bryster er for små, eller du har appelsinhud, eller din røv eller mave blævrer.

Skidt med alt det lort! Jeg sværger, at du aldrig vil tænke på sådanne ting igen, når det er din tid til at forlade denne jord. Så er alt det SÅ ligegyldigt, når du betragter livet i sin helhed. Jeg ser min egen krop forfalde for øjnene af mig, og der er intet, jeg kan gøre, og det eneste, jeg drømmer om, er bare at opleve én mere fødselsdag eller én mere jul med min familie. Eller bare én dag mere med min partner og min hund. Bare én dag mere.

Jeg hører folk klage over deres forfærdelige job, eller hvor hårdt det er at træne. Vær taknemmelig for, at din krop kan gøre det! Arbejde og træning kan virke så trivielt … Lige indtil den dag, hvor din krop ikke tillader dig at gøre nogen af delene.

Jeg forsøgte at leve et sundt liv – faktisk var det en stor passion for mig. Sæt pris på dit gode helbred og din krop – også selv om den ikke har den ideelle størrelse. Pas på den, og omfavn den. Bevæg den, og fyld den med frisk mad. Men vær ikke besat af det!

Husk at et sundt helbred er mere end bare en fysisk krop. Brug ligeså meget tid på at finde din mentale, emotionelle og spirituelle glæde. På den måde vil du måske opdage, hvor uvigtig den perfekte krop er.

Vær taknemmelig hver dag, du ikke har smerter – selv på de dage, hvor du er ramt af en mandeinfluenza, en øm ryg eller en forstuvet ankel. Accepter det, og glæd dig over, at det ikke er livstruende, og at det vil gå væk.

Beklag mindre, folkens! Og hjælp andre mere!

Giv, giv, giv! Det er rigtigt, at du får mere glæde ved at gøre ting for andre end blot for dig selv. Jeg ville ønske, at jeg havde gjort det mere. Siden jeg blev syg, har jeg mødt de mest givende og søde mennesker og fået de mest betænksomme og kærlige ord og støtte fra min familie, mine venner og fra fremmede. Mere end jeg nogensinde kan give tilbage. Jeg vil aldrig glemme det og vil for altid være taknemmelig!

Det er mærkeligt at have masser af penge, når slutningen nærmer sig … Når du er døende. Det er ikke nu, du går ud og køber en masse materialistiske ting, som du normalt ville, for eksempel en ny kjole. Det får dig til at tænke på, hvor dumt det er, at vi bruger så mange penge på at købe nyt tøj og nye ting i vores liv.

Køb noget til din ven i stedet for en ny kjole, makeup eller smykker. Alle er ligeglade med, om du bruger de samme ting to gange, og det føles godt! Giv dem en middag, eller endnu bedre: Lav en middag til dem! Køb dem en kop kaffe, giv dem en plante, en massage eller et lys. Og fortæl dem, at det er et tegn på kærlighed, at du køber denne ting til dem.

Sæt pris på andres tid. Lad dem ikke vente, fordi du er dårlig til at komme til tiden. Kom til tiden, og sæt pris på, at dine venner ønsker at tilbringe tid med dig. Du får tilmed respekt!

Brug dine penge på oplevelser. Eller sørg i det mindste for, at du ikke går glip af oplevelser, fordi du har brugt alle dine penge på materialistisk lort.

Kom ud i naturen!

Vær i nuet, og se nuet – i stedet for at fange nuet gennem skærmen på din telefon. Livet skal ikke leves igennem en skærm eller gennem det perfekte billede. Nyd det forbandede øjeblik, mand! Lad være med at forevige det for andres skyld!

Stå tidligt op nogle gange, og lyt til fuglene, mens du betragter de smukke farver, som solen giver, mens den står op.

Lyt til musik. Virkelig lyt! Musik er terapi. Det gamle er det bedste.

Kram din hund – jeg vil savne det så meget!

Tal med dine venner. Læg din telefon fra dig. Har dine venner det egentlig okay?

Rejs, hvis det er dit ønske. Lad være, hvis det ikke er.

Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde.

Seriøst … Gør, hvad der får dit hjerte til at føle sig glad.

Spis kage uden skyldfølelse!

Sig nej til ting, du virkelig ikke har lyst til.

Føl dig ikke presset til at gøre det, som andre folk mener er et meningsfuldt liv. Hvis du ønsker at leve et middelmådigt liv, så er det okay!

Fortæl dine kære, at du elsker dem, hver gang du får chancen, og elsk dem med alt, du har.

Husk også: Hvis noget gør dig ked af det, så har du kræfterne til at ændre det – i kærlighedslivet, på arbejdet, eller hvor det er. Hav modet til at ændre det! Du ved ikke, hvor meget tid du har på denne jord, så spild det ikke med at være ked af det. Jeg ved, at det er sagt mange gange før, men det er så sandt.

Lige meget hvad … Det her er bare råd fra en kvindes liv. Tag det, eller lad være. Jeg dømmer ingen!

Hov! Lige en sidste ting! Hvis du kan, så gør noget godt for menneskeheden (og mig), og bliv bloddonor. Det vil gøre dig glad og redde andres liv. Jeg synes, det er så overset, når man tænker på, at hver donation kan redde tre liv. Du kan have en kæmpe indflydelse på andre folks liv, og det er så simpelt.

Bloddonationer holdt mig i live i et ekstra år, og jeg vil for altid være taknemmelig for den tid på jorden, som jeg nåede at tilbringe med min familie, mine venner og min hund. Det år var én af de bedste i hele mit liv.

… Indtil vi mødes igen. ​​​​​​

- Holly

27-årige Holly Butcher døde af den sjældne kræftform, Ewing sarcoma. Hun elskede at rejse og drømte om at få mange flere dage sammen med sin partner og deres hund.
Foto: Privat

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold