Når livet gør ondt

Hvorfor skulle mor dø

11. juni 2010 af Niels Ole Qvist
Det burde have været en komplet harmløs brystoperation. I stedet kom lægesjusk til at koste Mette livet. Vi savner dig hver dag, lyder det fra hendes tre børn og ægtemanden.
Foto: Morten Nøhr Mortensen
Foto: Morten Nøhr Mortensen

Tre børn mistede deres elskede mor, da 35-årige Mette Duus døde efter en simpel brystoperation på et privathospital i Aalborg i december.

- Hvorfor passede de ikke bedre på hende, spørger datteren, Amalie, som sammen med sin far og to brødre sidder ved køkkenbordet i hjemmet ved Nibe vest for Aalborg og fortæller om den dybe sorg.
Amalie vil huske sin mor for, at hun prioriterede familien over alt andet.

Tæt knyttet til mor
- Hun har fortalt os, at hun selv havde en svær barndom, så vi børn skulle have en super tilværelse. Og det gav hun os, fortæller den 11-årige pige, som på trods af det smertefulde savn, tappert deler sine erindringer om moderen.

- Mor og jeg lavede mange ting sammen. Vi var bl.a. gode til at købe tøj, siger hun stille.
Over alt i det smagfuldt indrettede hjem tæt på Limfjorden, som Mette Duus brugte enorme kræfter på at få til at fremstå perfekt, er der fyldt op med minder om den mor og hustru, som var hele familiens samlingspunkt.

Enkemanden, vognmand Erik Duus, 42, finder en bog frem, som Mette lavede om parrets kobberbryllup.
Fra de fotos, hvor Mette er på, stråler livsglæden ud.

Læs også: Jeg så mor forsvinde.
 

Alt gik galt
Da Mette i det tidlige forår begyndte at tale om at få foretaget en brystoperation, forsøgte Erik Duus at tale hende fra det, men Mette holdt på sit.
Operationen fandt sted i april, og den mislykkedes delvist. Brysterne var uens, der dannedes meget arvæv, og hun døjede med smerter i det højre.

Mette aftalte med den ansvarlige læge, Bo Jønsson, at det skulle laves om, og hendes mand støttede hende i beslutningen.
Den 9. december tjekkede hun ind på privathospitalet Aleris i Aalborg.

- Jeg spekulerede ikke et sekund over, at der var nogen risiko ved det, siger Erik Duus. Men noget gik rivende galt.
Efter operationen opstod der en blodansamling i det højre brøst, og Bo Jønsson fandt det nødvendigt at foretage en ny operation få timer efter den første.
 

KIRURGEN: EN KATASTROFE

Lægen, som foretog operationen, fortæller, at han har spekuleret "som en gal over," hvad der kan være sket.
- Det er en gåde. Vi kan ikke give en fyldestgørende forklaring. Måske har der været en hjertefejl, en impulsforstyrrelse. Man hører jo også om raske unge, som pludselig falder om på fodboldbanen, siger speciallæge Bo Jønsson.
Han har medfølelse med familien: - Det er en katastrofe, når sådan noget her sker. Jeg var jo også kommet til at kende patienten, Mette. Jeg mener dog ikke, man kan klandre mig personligt. Operationen var efter bogen. Det var bag efter det gik galt.

Erklæret hjernedød
Selv om Mette blev beroliget med, at det var et ukompliceret indgreb, begyndte hun at blive bange.
Hun skrev flere ængstelige sms-beskeder til Erik, inden hun blev kørt på operationsstuen.

Da hun vågnede af narkosen et par timer senere, var Erik der til at holde i hånd og trøste.
Efter knap en time kyssede han hende godnat og gav hende et lille klem.

- Det var sidste gang, jeg så hende i live, fortæller Erik Duus. Et kvarter senere fik hun hjertestop.
Og selv om hjertet kom til at slå igen, vågnede hun aldrig op. Fire dage efter blev hun erklæret hjernedød.

Læs også: Den dag mit liv gik itu.

Ingen forklaring fra hospitalet
- I et halvt år har børnene og jeg kæmpet for at få en forklaring på, hvordan det kunne ske. Min teori er, at hendes hjerte ikke kunne holde til at blive lagt i narkose to gange inden for få timer. Hun var stærkt afkræftet efter den første operation og havde kun en kropsvægt på 56 kilo at stå imod med, siger Erik Duus.

Bitterheden og vreden lyser ud af Mette Duus' to sønner, 14-årige Michael og 18-årige Jesper. Efter moderens død kontaktede Jesper selv klinikken og fik et møde i stand, men det blev en total skuffelse.
- Lægen, som opererede mor, var ikke til stede, og ingen kunne forklare, hvorfor vi skulle miste vores mor. De burde betale en kæmpe erstatning, siger Jesper.
 

Far gør sit bedste
Lillebror Michael fortæller om, hvor tomt det nogle gange kan føles uden moderen.
- Far gør sit bedste og klarer tingene overraskende godt. Han har aldrig lavet mad før, og det er lidt mere gammeldags retter, end dem mor lavede, men han er faktisk god til det. Men han kan ikke nå alt. Det var jo mor, som havde styr på det hele.

Erik Duus har fået Patientforsikringens ord for, at dødsfaldet ikke var sket, hvis hospitalet havde overvåget hustruen mere grundigt efter operationen.
Derfor er familien tilkendt en erstatning på 140.000 kroner. Senere skal Patientklagenævnet tage stilling til sagen.

Vi savner mor hvert eneste sekund
Erik Duus er vred over, at ingen personligt stilles til ansvar for Mettes død.
- De 140.000 kroner tages ud af en offentlig kasse. Men hvorfor slipper hospitalet og lægen helt? Det fatter jeg ikke, siger han og tilføjer, at pengene ikke er det vigtige:
- Vi driver en fin vognmandsforretning og skal nok klare os. Men det er princippet. Når man fejler, skal det koste.

Mette er begravet på den lokale kirkegård, hvor hun "ligger højt med udsigt over byen", som hun havde ønsket.
Sammen med Amalie viser Erik gravstedet frem.

- Vi kan ikke grave Mette op igen eller efterlyse hende i en Sporløs-udsendelse. Hun er væk for altid. Og vi savner hende hvert eneste sekund, siger han og stryger datteren over håret.

Sponsoreret indhold