Når livet gør ondt

Ingen vil lege med Mark

3. august 2011 af Carsten Holst
Syvårige Mark er med sine 52 kilo ekstrem overvægtig, og har ingen kammerater Marks mor føler sig stemplet som verdens dårligste mor
Foto: Jørgen Ploug
Foto: Jørgen Ploug

Syvårige Mark er en snu dreng. Desværre en gang imellem lidt for snu, synes hans mor, Betina Nielsen, 30. Sønnen er nemlig konstant sulten og finder på de mest utrolige og fantasifulde måder at få stillet sin glubende appetit på.

Mark har præsteret at møde i skole og fortælle sin lærer, at han ikke har fået så meget som en krumme til morgenmad. Når læreren har forbarmet sig over den sultne knægt, har Mark kastet sig over sin frokostmadpakke med samme iver, som han guffede et solidt morgenmåltid i sig kort før, han forlod hjemmet. Når de andre børn i klassen så senere skulle til at spise deres madpakker, smurte lærerne mere mad til Mark - selv om han reelt ikke havde lavet andet end at spise, siden han stod op.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mark er en såkaldt overspiser og tænker på mad døgnet rundt. Trods sine kun syv år og en højde på 130 centimeter vejer han hele 52 kilo. Det er cirka dobbelt så meget som hans jævnaldrende. Det er ikke kun et fysisk problem for den unge dreng. Det har også store menneskelige omkostninger. Ingen af de andre børn gider lege med Mark i skolen. Han bliver drillet med sin vægt og store mave, og Mark har ikke skyggen af chance for at være med, når hans jævnaldrende leger i skolegården.

Anmeldt for svigt
Marks mor har haft mange smertefulde oplevelser på grund af sønnens overvægt. - Jeg har været fortvivlet og gjort alt, hvad en mor kan gøre for sin søn. Alligevel har jeg følt mig stemplet som en dårlig mor, siger Betina Nielsen fra Spøttrup nær Skive. Årsagen er et brev, som skolens sundhedsplejerske i fjor sendte til kommunen, efter at Mark havde været til kontrolvejning. I brevet stod, at Mark var fysisk omsorgssvigtet.

Betina fik en kopi af brevet, som gjorde hende både rasende og ked af det. - Jeg følte mig stemplet som verdens dårligste mor. Ingen er mere end jeg ked af det end jeg over Marks overvægt. Selv om Mark vejer for meget, er det ikke ensbetydende med, at han ikke får kærlighed. Jeg mener selv, at jeg er en god og ansvarlig mor, siger Betina.

Hun bor alene med Mark og hans lillesøster, Maja på fem år, der har en normal vægt. Til efteråret skal Mark indlægges på sygehuset i Viborg i et forsøg på at finde årsagen til, at han konstant er sulten.

. Problemerne med Marks overvægt startede, da han for to år siden fik medicin for epilepsi. På en måned tog drengen seks kilo på, og selv om han nu har fået anden medicin, har han siden taget et kilo på hver måned. Betina har selv døjet med overvægt. Hun vejede 134 kilo, inden en fedmeoperation fik hende ned på de nuværende 86 kilo. Derfor ville hun for alt i verden undgå, at hendes børn fik problemer med vægten.

Men i Mark har hun fundet sin overmand. Han er i stand til at støvsuge hele huset for hver en krumme, når han går på jagt efter mad. Han spiser alt, simpelthen ALT

Den enlige mor efterlyser hjælp og støtte til at få Mark ned i vægt. Han er for ung til at deltage i de kommunale sundhedstilbud, som fortrinsvis er rettet mod midaldrende kvinder eller større børn. Marks største problem er, at han er alt, alt for ung til de motionstilbud, der bliver lavet til overvægtige børn og unge.

Følg vores slankeblogger Marianne, som har gennemgået en fedmeoperation

Sponsoreret indhold