Når livet gør ondt

Jane Aamund vil søge aktiv dødshjælp

1. april 2014 af Søren Johannesen, foto: All Over Press
Den 77-årige succesforfatter Jane Aamund er nu så hårdt plaget af smerter, at det gør hendes liv uudholdeligt. Derfor vil hun søge aktiv dødshjælp på en selvmordsklinik i Schweiz. – Jeg er åben om det for at hjælpe andre, ligesom Jane Hoffmanns historie har hjulpet mig, siger Jane Aamund, der allerede har talt med sin familie om det.
Jane Aamund har været syg af kræft i stort set hele sit voksenliv.
Jane Aamund har været syg af kræft i stort set hele sit voksenliv.

- Jeg har nu en tilværelse, som er meget svær, ikke fordi jeg har aktiv kræft, men jeg har stråleskader i min kæbe og i min nakke, der efterhånden gør mit liv uudholdeligt af smerter. Jeg kan kun spise flydende kost og har altid store smerter. Jeg er ved at miste hørelsen, jeg kan næsten ikke synke, og jeg vil ikke have sonde. For hver dag bliver jeg mere og mere udmattet og ked af det.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Jane Hoffmann sov ind med et smil

Ordene kommer fra Jane Aamund. I et eksklusivt interview, som Ude og Hjemme bringer i morgen, onsdag, står Jane Aamund frem og fortæller ærligt om, at hun nu er så syg, at hun har besluttet at søge aktiv dødshjælp på en selvmordsklinik i Schweiz.

Jane Hoffmann er en helt

Den 77-årige succesforfatter lægger ikke skjul på, at det er Jane Hoffmann, den 53-årige mor til to, som i januar tog sit liv i Schweiz under stor mediebevågenhed, der har inspireret hende.

LÆS OGSÅ: Jane Hoffmann talte ved sin egen begravelse

Jane Aamund kalder Jane Hoffmann for "en helt", fordi hun stod frem og fortalte om sit svære valg.

Tiden nærmer sig

- Jeg mærker, at tiden nærmer sig, at jeg snart må ansøge om aktiv dødshjælp. Jeg vil være åben om det, selv om det også er en stor belastning, fordi jeg ved, at det vil hjælpe andre, som Jane Hoffmanns historie har hjulpet mig, skriver hun i en e-mail til Ude og Hjemme.

LÆS OGSÅ: I dag tager Jane Hoffmann sit eget liv

På grund af sin svækkelse har Jane Aamund svært ved at tale. Derfor foretrækker hun at kommunikere på skrift.

Jane Aamund, som i årevis har lidt af forskellige former for kræft, tåler ikke morfin og kan derfor ikke komme i smertebehandling med morfinpræparater. Hun frygter at ende i respirator uden at dø, mens smerterne fortsætter.

LÆS OGSÅ: Rikke støtter sin mors ønske om at dø

Talt om det med familien

Hun har allerede diskuteret muligheden for at modtage aktiv dødshjælp med sin familie.

- Mine brødre vil gerne høre på mig. Mine sønner har det svært med min holdning. Mit ældste barnebarn forstår mig godt. De små børnebørn gør det mig ondt for. Det er dejlige og følsomme børn, som elsker deres farmor højt. Men jeg har tillid til, at deres forældre til sin tid vil fortælle dem om mine tanker omkring aktiv dødshjælp, udtaler Jane Aamund, som har en helt klar holdning til aktiv dødshjælp. Hun mener, det skal være lovligt.

LÆS OGSÅ: Kim ville følge sin kone i døden

Det skal gå lidt hurtigt

- Der er ingen mening i at holde liv i et stærkt lidende menneske kun ved hjælp af avanceret teknik, når patienten oven i købet skriftligt eller mundtligt har bedt om at blive udfriet fra sine pinsler, forklarer Jane Aamund, som håber, at blive fulgt til Schweiz af nogle af sine nære venner eller brødre, når tiden kommer.

LÆS OGSÅ: Jane Hoffmanns sidste jul med familien

Hvornår det bliver, har hun endnu ikke besluttet, men "jeg tror nok, at det skal gå lidt hurtigt", skriver hun.

Læs hele interviewet med Jane Aamund i Ude og Hjemme nr. 14, som udkommer onsdag den 2. april 2014.

Sponsoreret indhold