Når livet gør ondt

Janne overlevede mirakuløst

4. september 2014 af Carsten Holst. Foto: BENT ARE SIGVALDSEN
18-årige Janne var klinisk død, da hun blev reddet op af det iskolde vand i en norsk fjord. Helt mirakuløst er hun sluppet uden mén fra dramaet.

18-årige Janne Holen har været så tæt på at dø, som man næsten kan være. Derfor er hver eneste dag af hendes liv præget af taknemmelighed og livsglæde.
Mirakel er et stort ord. Men for den kønne teenager er der ikke andre ord, der dækker det maritime drama, som hun på næsten unaturlig vis slap levende fra.

Lægerne er forbløffede

Læs også: Mobbet til selvmord

Erfarne læger er forbløffede over, at Janne uden mén vendte tilbage til livet, efter at hun havde mistet det. Hun var livløs og klinisk død, da hun i vinter blev indlagt på sygehuset, efter at hun i 20 minutter havde været indespærret i en bil på tre meter vand i en iskold fjord. Når man overlever det, er man et mirakel. Det véd Janne, og det værdsætter hun dagligt fra det øjeblik, hun vågner og åbner øjnene.

- Ulykken har ændret mig. Jeg er blevet et andet menneske, og tager ikke længere livet for givet. Jeg ærgrer mig ikke over bagateller, for livet kan være slut i morgen, siger Janne.

Dramaet har ændret Janne

Læs også: 3-årig ovelevede 11 døgn i ødemarken

Når man møder den kønne teenager på en smuk solskinsdag i hendes forældres hjem i byen Vik ved Sognefjorden, nordøst for Bergen, er det svært at forestille sig det drama, som Janne har været udsat for. Udadtil er hun den samme friske og glade pige, som før trafikulykken. Men psykisk er hun en anden, efter at hun har set døden i øjnene.

Det har givet hende nogle erfaringer, som vil følge resten af livet, men ikke på en negativ måde. Oplevelsen har gjort, at Janne vil leve livet som aldrig før. Hver dag skal udnyttes 100 procent. Det skylder hun både sig selv og de mennesker, der hjalp hende tilbage til livet.

Det er nu fem måneder siden, at dramaet ved færgekajen i byen Hella ved Sognefjorden fandt sted. Sammen med to venner var Janne i bil på vej hjem til Vik. Janne sad på passagersædet. På vej mod færgelejet mistede føreren herredømmet over bilen på den isglatte vej. Den skred ud, og havnede på bunden af tre meter dybt iskoldt vand i fjorden.

Et gys gik gennem forældrene

Læs også: Nyfødt smelter alle hjerter

Jannes forældre, Lisbet, 59, og Martin Holen, 58, sad intetanende i deres dagligstue og så tv, da der blev bragt en reportage om ulykken. Der gik et gys gennem dem begge, selv om de på det tidspunkt ikke anede, at deres datter var én af de tre i bilen. Men Lisbet følte, at noget var helt galt.

- Jeg ringede til Janne og hendes venner, men fik kun en telefonsvarer. Da min mand ringede til politiet, fik vi bekræftet vores værste anelser. Janne var involveret. Vi skulle forberede os på det værste, siger Lisbet Holen.

På det tidspunkt havde der fundet et redningsdrama sted på færgekajen. Jannes to kammerater havde reddet sig i land ved egen hjælp, men hun sad indespærret i bilen på bunden af fjorden.

31-årige Gaute Standheim reddede den 18-åriges liv. Da han fik øje på Jannes lyse hår nede i vandet, betænkte han sig ikke et øjeblik. Han sprang i det kolde vand, og dykkede ned til bilen. Gennem det knuste soltag lykkedes det ham at få fat i Jannes hår. Han måtte slippe hende for at komme op efter luft. Først på andet forsøg lykkedes det ham at få den bevidstløse pige op til overfladen. Gaute gav hjertemassage og kunstigt åndedræt, indtil ambulancen kom frem. Den livløse kvinde blev indlagt på Førde sygehus med en kropstemperatur på 35 grader.

Fik livløs datter at se

Læs også: Noah vandt over kræften

Uden at vide om datteren var død eller i live, ankom Lisbeth og Martin til sygehuset. Klokken 23 om aftenen fik de lov at se Janne. Forældrene glemmer aldrig de triste øjeblikke, da de sad ved deres kolde datters sygeseng. Selv om de ikke kunne få kontakt til Janne, talte de alligevel til datteren og fortalte, hvor meget de elsker hende, og at hun skulle kæmpe for sit liv.
Senere på natten blev Janne overflyttet til Haukeland Universitetssygehus. Her viste en CT-scanning ingen tegn på skader. Alligevel fik forældrene at vide, at de måtte være forberedte på mulige hjerneskader.

Næste dag omkring klokken 14 viste Janne de første tegn på liv, og Lisbet og Martin græd af glæde. Janne blinkede med øjnene. Derefter så hun forvirret om på sygestuen, inden Lisbet spurgte: "Kan du kende din mor?". Janne nikkede. Da far Martin spurgte om det samme, og Janne nikkede igen, var håbet vendt tilbage hos forældrene. De gik udenfor på gangen, omfavnede hinanden og græd af glæde. Deres datter var vendt tilbage til livet.

Bror kom på sygehuset

Læs også: Rørende kamp for hjertesygt barn (link fjernet)

Kort efter kunne Janne sige sit navn. Hun kunne også med svag stemme sige korte sætninger. Storebror Jarle, 23, kom fra Trondheim for at være hos sin søster. De to har altid haft et tæt forhold.
- Det var uvirkeligt at se Janne ligge i sengen, og jeg husker ikke meget fra den dag. Men vi holdt om hinanden og græd. Både Janne og jeg vidste begge, at hun havde oplevet et mirakel, siger Jarle.

Janne og hendes familie er taknemmelige for den hjælp, de har fået fra alle, specielt redningsmanden Gaute Stadheim. Opbakningen til Janne var stor i de måneder, da hun skulle forlige sig med sit dramatiske møde med døden. Janne véd i dag, at oplevelsen for evigt har ændret hende som menneske.

- Jeg sætter mere pris på det jeg har, på mine venner, familien og alle andre. Jeg er også blevet mere bevidst med hensyn til, hvad jeg vil bruge mit dyrebare liv på. Jeg har lyst til at rejse rundt og opleve så meget som muligt. Man véd aldrig, hvad der kan ske eller hvornår det sker. Alt kan ændre sig på et øjeblik, siger Janne.

Sponsoreret indhold