Når livet gør ondt

Jeg skød og dræbte en mand

18. januar 2011 af Carsten Holst
René blev hængt ud i aviser og på tv som en skydegal betjent, der iskoldt likviderede en psykisk syg mand. Han blev tiltalt for uagtsomt manddrab, men blev pure frikendt i retten.
Foto: Gregers Overvad
Foto: Gregers Overvad

25 sekunder er ikke lang tid. Men det var nok til at ændre politiassistent René Ørnfeldts liv for evigt. Mandag den 19. juni 2006 klokken fem om morgenen ankom René og hans politihund, Dario, til en døgnforretning i København.

"Mand amok i 7-Eleven-forretningen på Falkoner Alle 86", havde beskeden lydt over radioen til René og hans kollega i patruljevognen. De trykkede speederen i bund i håb om, at de efter en forholdsvis stilfærdig vagt med fulderikker og kærestevold skulle løse endnu en helt almindelig, rutinemæssig politiopgave.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men da René den morgen forlod 7-Eleven-forretningen, havde han et andet menneskes død på sin samvittighed. René skød og dræbte en psykisk syg og balstyrisk mand, der få øjeblikke før skuddet havde angrebet René med en 8.3 centimeter lang kniv.

Inden da havde Dario, Renés politihund, uden held forsøgt at pacificere manden, og heller ikke Renés spark havde hjulpet. Så var der kun tjenestepistolens patroner tilbage, til at afslutte de dramatiske sekunder, der gjorde René til et andet menneske.

- For mange år siden søgte jeg ind til politiet for at gøre en positiv forskel. Jeg ville hjælpe mennesker, ikke skyde dem, siger René Ørnfeldt.

Fremstillet som skydegal betjent
- Jeg blev fremstillet i medierne som en skydegal betjent, der helt unødvendigt og med koldt blod likviderede et uskyldigt menneske. Nu véd jeg, at mit liv aldrig bliver det samme, som før jeg skød og dræbte den mand, siger René Ørnfeldt.

Sneen ligger tung over Sydsverige denne iskolde vinterdag, da René sammen med sin kæreste, Jane Simonsen, 48, har valgt at stå offentligt frem og fortælle om de få sekunder, der ændrede så meget for dem begge.

De sidste 3-400 meter fra amtsvejen og ind til René og Janes landejendom må man vandre gennem høje snedriver. Et varsel om, at René er svær at nå ind til. Det er han fysisk såvel som psykisk, og det er ikke kun på grund af snedriver og polartemperaturer.

Det véd kæresten Jane bedre end nogen anden. Hun siger:
- René har ikke været god til at bearbejde de problemer, som han fik efter tragedien i 7-Eleven-forretningen. Han er af den gammeldags type politibetjent, der nok selv skal løse tingene. Han har ikke brug af psykologer og andre kloge mennesker. Efter tragedien blev han indesluttet, sur og vred, og var utrolig svær at nå ind til. Renés 25 sekunder i døgnbutikken var tæt på at koste os vores forhold.

René Ørnfeldt har ingen grund til at føle skyld. Han sigtede efter gerningsmandens arm. Men kuglen ramte uheldigt, og René gjorde intet forkert, da han skød og dræbte den psykisk syge mand i København.

I et år og tre måneder var han alligevel sigtet og senere tiltalt for dødsvold og for at have forvoldt fare for andres liv, mens store dele af pressen fremstillede René som en mand fra Det Vilde Vesten med en løs finger på aftrækkeren.

Frikendt
Først fredag den 7. september 2007 satte Københavns byret et definitivt punktum for sagen. Retten frikendte totalt René Ørnfeldt for at have gjort noget forkert. Til gengæld fastslog dommerne, at betjenten havde været i livsfare og handlede i nødværge, da gerningsmanden angreb.

Men da var skaden sket for Rene Ørnfeldt.

Efter en barsk og nervebelastende tid, hvor han blandt andet har gjort tjeneste som narkobetjent og hos det ridende politi, er René nu tilbage i et administrativt job med sin ny politihund, Alfred.

Han tilrettelægger kurser og instruerer kollegaer. Men for René bliver intet som før, han skød et andet menneske.

- På politiskolen fik vi at vide, at hvis man i tjeneste dræber et menneske, er man alene, helt alene. Det passer ikke i mit tilfælde. Jeg fik en fantastisk opbakning fra alle i politiet, fra venner og fra min familie. Men alligevel fik jeg det dårligt. Jeg tabte mig, blev sur og vred, og begyndte at stille spørgsmål: Bliver jeg syg af det her? Kan jeg leve med, at jeg har taget et andet menneskes liv? Så kom sigtelsen om uagtsomt manddrab, og DR og TV2 lavede dokumentarprogrammer, der var langt fra virkeligheden. Jeg tænkte på den dræbtes pårørende, og på min fortsatte karriere i politiet. Jeg kan og vil ikke være andet end betjent.

- Tragedien har lært mig meget. F.eks., at det ikke er svært at skyde et menneske. Det er blot at trykke på aftrækkeren. Det svære er at skulle leve med det, man har gjort. Tragedien har sat mit liv i et andet perspektiv. Jeg gider ikke gå op i småting og petitesser eller at diskutere med kæresten, hvor en reol skal stå. Der er alvorligere ting i livet. - Jeg vil altid være kendt som betjenten, der skød en psykisk syg mand i en 7-Eleven-forretning. Men jeg vil gøre det igen, hvis situationen opstår, siger René Ørnfeldt.

Se også Mies flotte forvandling

Sponsoreret indhold