Når livet gør ondt

Jeg var bange for at knække Charlie

24. juni 2009 af Maria Rasmussen. Foto: TV2
Anja og Michael fra Vores første barn var i chok efter Charlies alt for tidlige ankomst. Bekymringerne pressede forholdet mellem det nybagte forældrepar, men de er blevet et stærkere par af oplevelsen.

Charlie kunne ikke vente. I programmet Vores første barn på TV2 kan seerne følge parret Anja og Michaels første tid med sønnen Charlie, der er født alt for tidligt.

Omtrent halvvejs i graviditeten opdager lægerne, at alt ikke er, som det skal være. Anjas livmoderhals er for kort efter en keglesnitsoperation af livmoderhalsen to år tidligere. Beskeden fra lægerne lyder: Du skal indlægges og helst ligge med benene i vejret. Anja bliver indlagt på rigshospitalet i uge 26.
-Lægerne vil meget gerne have mig over 32 uger, for det betyder meget for hans udvikling. Jeg får al mulig medicin for at modne hans lunger. Men jeg når kun til uge 30 og et par dage, så vil han ud, siger AnjaGrønneskov om den dramatiske fødsel.

- Jordemoderen forsøgte at stoppe fødslen med vehæmmende drop, men mine veer er meget kraftige, siger Anja. Heldigvis når kæresten Michael frem til fødslen i sidste øjeblik. Der går kun seks minutter fra den første presseve til Charlie dukker op. Han vejer blot 1515 gram og er 41 ½ cm ved fødslen 26. november 2008.

- Det var forfærdeligt. Jeg kæmpede alt, hvad jeg kunne for, at han ikke skulle komme ud. Efter fødslen flyver jeg op af sengen, fordi jeg vil se, hvordan han ser ud, siger Anja, der havde gjort meget for at forbedrede sig på, at Charlie kunne komme til verden før tid.

- Jeg havde læst meget om for tidligt fødte børn og besøgt neonatalafdelingen, hvor vi blev indlagt. Men det var svært at holde ham første gang. Han var så lille, at jeg var bange for at knække ham, da han blev lagt på mit bryst, siger Anja, der var indlagt på hospitalet med Charlie i 2 ½ måned.

Her fik hun masser at støtte fra personalet og de andre mødre til for tidlig fødte. Men har taget tid for parret at omstille sig til hverdagen med et barn, som ikke er helt som andre nyfødte.

- Det har været et kæmpechok. Vi måtte sige farvel til forestillingen om at få et normalt barn, der kunne normale ting. Det er svært for andre at forstå de regler, der er når man har et barn med et skrøbeligt immunforsvar. Folk forstår ikke, at de skal vaske hænder, før de rører ham, eller at de ikke må komme på besøg, hvis de er forkølet, siger Anja. Også parforholdet har lidt under den vanskelige graviditet og fødsel.

- At få et barn for tidligt har lagt et stort pres på vores forhold. Vi er begge to stolte af Charlie og vil gerne vise ham frem, men vi kan ikke have ham med ud i store forsamlinger, eller hvis der er børn til stede. De smitter nemt. Det vi diskuteret meget. Jeg ville ikke være hende den onde, som skal sige til Michaels venner og familie at de ikke må se Charlie, siger Anja Grønneskov

Det har svært, men vi er kommet stærkere ud af hele den her oplevelse, siger Anja. Nu går det heldigvis den rigtige vej for Charlie, der i dag er en glad dreng på knapt syv måneder.

- Han vejer seks kilo og måler 65 ½ cm. Det svarer til en baby på 4 ½ måned, siger Anja. Det er stadig for tidligt at sige om Charlie slipper helt for eftervirkninger.
- Vi kan risikere at har får nogle indlæringsvanskeligheder på længere sigt, men lægerne sige, at han klarer sig godt nu, siger Anja

Sponsoreret indhold