Når livet gør ondt

Jeg var med til at mobbe

6. august 2014 af Rikke Hast Foto: Jakob Ljørring
Da Julie Ruggaard bare var 13 år gammel, tog en dreng fra hendes klasse sit eget liv:- Vi havde mobbet ham, selvom vi vidste, at han havde problemer derhjemme. Måske var vores mobning med til, at han traf den sørgelige beslutning, siger sangerinden.

ARTIKLEN BLEV BRAGT I UDE OG HJEMME NR. 46, 1999

- Jeg havde egentlig helt fortrængt episoden. Det var bare så ubehageligt. Men nu står den igen lyslevende for mig.

Den smukke, lyshårede sangerinde Julie Rugaard rører i sin kaffe, imens hun lader tankerne flyve tilbage til skoletiden på Møllegårdsskolen i Jægerspris - dengang hun bare var 13 år gammel og gik til konfirmationsforberedelse.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tenna blev mobbet: Jeg ville dø

- Vores lærer kom ind i en time og fortalte os, at en af vores klassekammerater havde hængt sig selv. Hans søster havde fundet ham - hængende fra et gelænder.
Det var et kæmpe chok. Vi følte os alle skyldige. Vi havde jo mobbet ham, vi vidste, at han havde det svært derhjemme. Han var typen, der blev rigtig hidsig og kastede rundt med stolene i klasselokalet, når det gik hedt for sig, siger Julie.

Børn er grusomme

- Jeg drillede ham, fordi han havde en rød cykel og ikke en blå. Det var måske rimelig uskyldigt, men i bund og grund var jeg hverken bedre eller værre end andre. Børn er grusomme mod hinanden, fortæller Julie, der sammen med en række andre kendte danskere er frontfigur i Børnerådets og Børns Vilkårs nye kampagne imod mobning.

- Jeg træder frem, fordi jeg føler, at jeg som et kendt sanger er et forbillede for mange børn, og jeg vil gerne bruge min succes i en god sags tjeneste. Jeg gik på en lille skole og blev selv mobbet. Jeg var grim og buttet, og min mor gav mig det mest kiksede tøj på. Jeg var hende i de brune fløjlsbukser med træskostøvlerne. Jeg blev kaldt Julie Hjulben eller Julie Rottegård, siger Julie, der nu har taget revanche og har forvandlet sig til en smuk svane på 21 år.

Læs også: Tania blev mobbet ihjel

- Det er gået meget hurtigt for mig. Min farmor lærte mig at synge, da jeg var fire år gammel. Jeg elskede det, og jeg havde en drøm om at blive sangerinde. Den drøm havde jeg hele vejen igennem gymnasiet, så da jeg pludselig stod der med chancen for at få en pladekontrakt, var jeg i den syvende himmel.

Bliver selv mobbet

- Men jeg er aldrig blevet mobbet så meget i mit liv som i løbet af det forgangne år. Jeg lavede videoen til Dig og Mig sammen med min danser og gode veninde Maria. I videoen sad vi i et badekar uden tøj på, men man kan intet se for bar sæbeskum. Men folk mente, at det var vildt grænseoverskridende.

- Siden har man råbt lebbe efter mig på gaden. Det sårer mig egentlig ikke, for jeg vil faktisk heller have folk til at hade mig og mene, at jeg er en idiot, end at de finder mig fuldstændig ligegyldig. Desuden er det jo enten folk, der tænder lidt på det, eller folk, der er misundelige, der råber den slags efter andre, understreger Julie.

Sponsoreret indhold