Når livet gør ondt

Jeg var rædselsslagen for at finde hendes lig

2. september 2014 af Carina Bergfeldt, Foto: Natanael Johansson
Tom Chipman kører hver dag forbi det sted, hvor hans datter forsvandt for ni år siden: “Det gør ondt hele tiden”.

DETTE ER DEN FØRSTE ARTIKEL AF SYV I SERIEN OM TÅRERNES VEJ.

KRIMISERIE: Tamara Chipmans historie slutter der, hvor vores rejse begynder. Ved det allerførste skilt med teksten "Highway 16" uden for Prince Rupert. Dér ophører alle spor.

- Hendes sidste samtale var med mig, fortæller den 22-årige kvindes far, Tom Chipman.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For hver asfalteret vej i den lille havneby Prince Rupert findes der 1.000 grusveje.
Tom Chipman kender til dem alle. Efter hans datter forsvandt, tilbragte han dage, uger og måneder på dem.

- Jeg kender hvert et bump og hvert et hul, fortæller han.

Tom Chipman står ved trævarefabrikken og har netop pakket lastbilen til mandagens første tur. Fem dage om ugen er han på Highway 16 og kører de 114 kilometer mellem Prince Rupert og Terrace.

LÆS OGSÅ: Anette blev myrdet

Tamara Chipman. Foto: Privat

Highway of tears

- Jeg kører forbi stedet, hvor hun forsvandt, hver dag. Jeg tænker stadig på det indimellem, men der er gået ni år nu. Det gør ikke så ondt længere. I 2006 oprettede politiet en liste over myrdede og forsvundne kvinder langs dét, som i folkemunde er døbt "Highway of tears" i Canada. De anslog, at mindst 13 var myrdet og fem forsvundet. Tamara Chipmans navn tilhører sidstnævnte. Trævarefabrikken, hvor hendes far laster sin lastbil, er bare nogle få meter fra motorvejen, hvor kvinderne er forsvundet sporløst.

Tom Chipman siger, at han vil ryge, inden han fortæller om sin datter. Hænderne ryster, da han tænder cigaretten. Efter et par dybe hiv, sætter han sig på lastbilens trinbræt.

- Det vækker minderne. Du glemmer det efter et stykke tid, eller ja, du glemmer ikke, men du trænger det bort. Men nu må jeg tænke på det, siger han.

LÆS OGSÅ: Min far blev myrdet

Brug for et lift

Det var i 2005, og Tom Chipman var på fisketur efter helleflynder. Planen var at være af sted på båden i fire uger. Hans datter havde glemt, at han var taget af sted på den årlige fisketur. Hun var i Prince Rupert, men skulle tilbage til Terrace. Hen på eftermiddagen ringede hun til hans mobiltelefon, men den gik på telefonsvareren.

- Hun sagde: Far, hvor er du? Jeg har brug for et lift. Det var sidste gang, jeg hørte hendes stemme.

Når Tamara ikke fik fat i ham, plejede hun at stille sig i udkanten af Prince Rupert ved skiltet med "Highway 16", hvor hun tomlede.

- En bekendt kørte ind mod byen og så hende stå på den anden side af vejen.

Da var klokken 16.30 den 21. september 2005. Siden da har ingen set Tamara.

LÆS OGSÅ: 6-årig fandt sin mor myrdet

Meget tætte

Da Tom Chipman var tilbage i havnen og aflyttede sine telefonbeskeder, reagerede han på, at der ikke var flere beskeder fra datteren end dén ene.

- Vi var meget tætte og snakkede ofte sammen. Jeg ringede både til hendes mor og til faderen til hendes lille søn, men ingen havde set hende.

Så ringede jeg til politiet og kørte hjem for at kigge efter hende. I de første dage samledes hundredvis af frivillige for at lede efter Tamara.

- Der findes bogstaveligt tusinde og atter tusinde af grusveje her. Vi havde kort over dem alle, fortæller Tom.

En nær ven koordinerede eftersøgningen og delte områderne op imellem de frivillige.

- Det var forfærdeligt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare, hvordan det føles at være ude og lede efter sin egen datter i den antagelse, at hun er død.

LÆS OGSÅ: Myrdet af sin lillebror

Gav op

- Jeg var bange. Rædselsslagen. Dét, som skræmte mig mest hver dag, når jeg kørte rundt, var, at det skulle være mig, som fandt hendes lig. Hvis liget var derude, håbede jeg, at en anden ville finde det, for jeg ville ikke kunne leve med det, hvis det var mig. Jeg kunne ikke bære tanken om at finde hende, og jeg kunne heller ikke bære tanken om, at hun ikke blev fundet.

Tiden gik. De hundredvis af frivillige blev til 50 og til sidst et dusin.

- Jeg var ude og lede hver dag. Efter tre måneder gav de andre op. Men jeg kunne ikke give op.

- Jeg dobbelttjekkede alle de veje, hvor eftersøgningsholdet havde været.

Da sneen kom, blev selv Tom Chipman tvunget til at stoppe eftersøgningen.

- At miste dit barn er det værste, du kan blive udsat for. Men ikke at have vished for hendes skæbne, ikke at have en krop … du får nogle modbydelige tanker i dit hoved.

LÆS OGSÅ: Min datter blev myrdet

Set i Vancouver

Du forestiller dig en masse forfærdelige ting. Og samtidig holder du fast i det der mikroskopiske håb. Et håb, som aldrig vil forsvinde. Da Tamara Chipman havde været savnet i ét år, hørte Tom, at nogen havde set hende i Vancouver.

- Jeg gik til min chef og sagde, at jeg måtte rejse med det samme. Han sagde nej. Så jeg sagde op og satte mig i bilen og kørte af sted. Der er 1.498 kilometer mellem byerne. Køreturen tog ham 18 timer.

- Jeg kørte bare. Da jeg kom frem til Vancouver, kørte jeg rundt i tre dage. Til sidst så jeg en kvinde, som lignede Tamara. Jeg fik et chok og var nødt til at køre forbi hende tre gange for at forsikre mig selv om, at det ikke var hende. Men jeg vovede ikke at stoppe og tale med hende. Jeg orkede det ikke, fortæller Tom.

- Jeg kontaktede politiet, og de opsøgte hende, men der var selvfølgelig ingenting i det.

LÆS OGSÅ: Liget i slagtekarret

Mindesten

Tom bliver tavs. Så vender han blikket bort mod bjergene, som rejser sig i baggrunden.

- Det var der, jeg slap den sidste rest af håb. Jeg indså, at hun var død. At nogen havde myrdet hende.

Han vil ryge igen.

- Jeg bliver utilpas. Det er smertefulde minder, vi taler om. Der er så meget smerte og vrede forbundet med det.

Hvem er du vred på?

- Den person, som tog hende. Hvis jeg vidste, hvem det var, ville han ikke leve ret længe.

Findes der nogen mistænkte?

- Der er ikke fundet nogen. Politiet har kontrolleret alle og fulgt op på hvert eneste tip, som er kommet ind.

Tom fortæller, at han har skaffet en mindesten og tilbyder at køre derhen i sin hvide Ford Mustang og vise den. Fra trævarefabrikken og hen til huset er der 10 minutters kørsel.

LÆS OGSÅ: Myrdede veninde i sexleg

Kors efter kors efter kors

På motorvejen findes et stort skilt. Det forestiller en kvinde med tommelfingeren løftet som en blaffer. Hun har englevinger på ryggen. I rabatten på det efterfølgende stykke vej er tegnet kors efter kort efter kors. Og så teksten: "Det er ikke det værd, søster".

- Det gør ondt, hver gang jeg ser de der skilte, siger Tom Chipman.

Et af de mange advarselsskilte, som er opstillet langs Highway of tears.

Hans hus ligger for enden af en vej. Han har selv bygget det. Der, hvor græsplænen ender, findes en sø, og i baggrunden rejser sig Mount Kenney med sine 1.824 meter over havet.

Tom peger og fortæller, at han og Tamara ofte kørte på firehjulede motorcykler sammen på bjerget. Samme sted, hvor han nu gør det samme med hendes 11-årige søn.

- Han er en vidunderlig knægt. Det bedste, hun gjorde. Han var 2 år, da hun forsvandt, så han husker hende ikke, men jeg ser mange træk fra hende i ham. Han har fødselsdag i oktober, siger Tom - men retter sig selv sekundet senere.

- Eller nej, det er Tamaras fødselsdag. Han er født i august.

Han bliver tavs igen. Synker. Rømmer sig.

- Jeg blander dem sammen.

Så viser han den sorte sten:

- Jeg sagde til min søster, at det sværeste var aldrig at få et svar. En afslutning. Hun foreslog, at jeg skulle anskaffe en mindesten. Han træder et par skridt tilbage og betragter den.

- Vi kørte først ud og stillede den på stedet, hvor hun forsvandt, men da vi skulle gå, fortrød jeg. Det ville gøre mig så vred, hvis nogen også tog den fra mig. Så jeg tog den med hjem igen.

NÆSTE AFSNIT: FIK ET LIFT MED DØDEN

---

FAKTA:

* Mindst 20 - og måske så mange som 49 - kvinder er forsvundet eller myrdet langs Highway 16 i canadiske British Columbia.

* Den 724 kilometer lange strækning fra Prince Rupert til Prince George har af ofrenes pårørende fået navnet "Highway of tears" - Tårernes vej.

* Gennem 45 år har politiet haft 1.413 mistænkte, men ingen er nogensinde blevet dømt for forbrydelserne.

* Ude og Hjemme rejser i kvindernes fodspor i jagten på én eller flere mordere.

* Rejsen begynder i Prince Rupert.

---

FØLG MED PÅ VORES REJSE AD TÅRERNES VEJ

I syv afsnit gennemgår Carina Bergfeldt og Natanael Johansson ni kvinders skæbne. Alle forsvandt langs vejen, som lokalbefolkningen har døbt "Tårernes vej" (Highway of tears). Ude og Hjemme rejser den 724 kilometer lange strækning fra Prince Rupert i vest til Prince George i øst - hvor én eller flere mordere stadig er på fri fod.

---

HALVDELEN AF BØRNENE LEVER I FATTIGDOM

* Antallet af indfødte canadiere bestod i 2011 af 1.400.685 personer, 4,3 procent af befolkningen, fordelt på 600 anerkendte First Nations (de oprindelige Aboriginals, red.).

* Arkæologiske fund ved stillehavskysten i det nordvestlige Canada viser, at visse grupper har befundet sig i Canada i 12.000 år. Kolonisterne ankom først for 200 år siden.

* Efter kontakten med europæerne døde 60 procent af befolkningen af sygdomme som mæslinger og influenza, og fra 1820 forsøgte man at civilisere indianerene på forskellige måder. Mellem 1880 og 1996 blev 100.000 børn taget fra deres forældre og placeret på kostskoler for "at drive indianeren ud af dem". At tale sit sprog og møde sine forældre var mange steder forbudt.

* Tal fra 2013 viser, at halvdelen af alle børnene i reservaterne lever i fattigdom. Bare fire ud af 10 fortsætter i gymnasiet efter folkeskolen.

* Canada er ifølge FN rangeret som verdens 11. mest udviklede land. Regnede man de indfødte med, ville Canada få en plads som nummer 73.

* Alkoholmisbrug og andre typer misbrug er meget almindeligt, og når kvinder fra reservaterne forsvandt i 70'erne, betegnedes de som 'højrisikokvinder'.

Sponsoreret indhold