Når livet gør ondt

Kært gadekryds reddet i sidste øjeblik

8. september 2014 af Carsten Holst Foto: ESPEN SOLL
Familien Lillås havde ikke de 25.000 kr., som det kostede at få hunden Akira opereret, efter at hunden havde sprængt et korsbårn. Derfor skulle den aflives. Men i sidste øjeblik blev den reddet.
Eirin med sin elskede Akira
Eirin med sin elskede Akira

Selv om Akira er et ubestemmeligt gadekryds af ukendt herkomst, og ikke en fin og kostbar racehund, er hun alligevel 11-årige Eirins uvurderlige og bedste ven. De to er uadskillelige, og kærligheden er gensidig. Derfor var pigen utrøstelig, da Akira skulle aflives.

Hunden kom til skade, da den hoppede i vandet en varm sommerdag. Det har den gjort hundreder af gange før. Men denne gang landede Akira uheldigt, og ødelagde korsbåndet på venstre bagben.

Kostbar operation

Læs også: Hund og kat elsker hinanden

En operation ville koste 25.000 kr., og så mange penge havde forældrene ikke. Derfor blev det efter et hurtigt familieråd besluttet, at dyrlægen skulle ekspedere gadekrydset over i den evige hundegård. Akira skulle aflives af økonomiske årsager.

Heldigvis kom det ikke så vidt. Hunden og den lille pige er stadig hinandens bedste venner. Da det rygtedes, at Akira skulle aflives, trådte nogle af Jeanette og Tor Kenneth Lillås´ bedste venner til. I en ruf indsamlede de pengene til operationen, og det var i allersidste øjeblik. Hunden havde fået sin dødsdom og skulle aflives. I stedet blev den takket være vennerne opereret.

Tårerne løb ned ad kinderne

Læs også: Sidste farvel til redningshund

Da Jeanette og hendes mand kom hjem fra dyrlægen, og fortalte Eirin og de tre andre børn om hundens skæbne, tog hun et bedrøveligt foto af datteren og den kvæstede hund. Tårerne løb ned ad kinderne på den lille pige, mens hun tog afsked med sin kære ven.
Der er en verden til forskel på det billede og det næste, som moderen tog af de to. Det skete efter at Akira var blevet opereret. Her lyser glæden ud af øjnene på Eirin, mens hun kærligt knuger sin hund ind til sig. Nu er lykken vendt tilbage i hjemmet i den norske by Vikersund.

Da Akira kom op af vandet efter sommersvømmeturen, kunne Jeanette straks se, at noget var galt. Hunden haltede og havde åbenlyst ondt. Et røntgenbillede på Strømsø Dyreklinik viste, at korsbåndet var revet over. Hunden er ikke forsikret, og 25.000 kr. er mange penge for ægteparret Lillås. De havde dem ikke. Men Akira skulle heller ikke leve med smerterne.
Derfor blev beslutningen om aflivning truffet. Parret kørte fra dyrlægen hjem til de fire børn og fortalte, at familiehundens dage var talte. Børnene græd, men forældrene havde ikke anden mulighed. Da havde slet ikke tænkt på deres gode venner.

Jeanette græd af glæde

Læs også: Hund besvimer af gensynsglæde

Da Jeanettes veninder, Laila Severinsen, 27, og Martha Michaelsen, 23, hørte om den forestående aflivning, startede de en kvik pengeindsamling. Da Jeanette og Tor Kenneth var på vej ud ad døren med Akira for at køre til dyrlægen, blev de mødt af de to veninder. "Akira skal ikke aflives. Han skal opereres", sagde de to med et smil, og overrakte pengene. Jeanette var grædefærdig.

- Jeg er aldrig blev så overrasket. Jeg græd og græd, og kunne næsten ikke tro det. Jeg troede, det var en drøm, siger hun.

Børnene Eirin, 11, tvillingebror Andrea, 11, Oliver, 7, og Tuva, 3, er alle tæt knyttet til Akira. For dem blev den værste dag i deres liv pludselig ændret til den bedste. Glæden var ubeskrivelig, da deres far og mor kom hjem med deres korsbåndsopererede hund.


Sponsoreret indhold