Når livet gør ondt

Kate smed 75 kilo og blev mor

2. august 2014 af Kristian Bo Eriksen Foto: Gregers Kirdorf
Kate Gammelgaard var gennem fertilitetsbehandlinger i flere år for at blive mor. Alt var dog forgæves. Først da hun tabte 75 kilo lykkedes det. I dag er lille Maya 2 år gammel. - Hun er bare den skønneste pige. Hun er alt besværet værd, siger en smilende Kate Gammelgaard.

Livet har ikke været uden problemer for Kate Gammelgaard, 38, fra Herning. Smertefulde diskusprolapser og hormonforstyrrelser, parforhold med op- og ofte nedture, samt det helt overskyggende siden barndommen, en voldsom overvægt, der gennem årene bare blev værre og værre. Men gennem alle problemerne holdt Kate fast i sin store drøm. At få børn. At blive mor.

Allerede som 20-årig blev hun gift med Jan, og de to ville gerne stifte en familie. Men de havde svært ved at blive mor og far.

Slider på humøret

Kate var igennem års fertilitetsbehandlinger med hormontilskud og reagensglasbehandling. Håbet var hver gang højt, men så meget større var skuffelserne.

Læs også: Jesper kan glæde sig

-Det slider på humøret og psyken at gå gennem de behandlinger. Især når de ikke giver resultat. Da vi havde været gift i seks år, var forholdet slidt op.

Kate måtte se i øjnene, at hun ikke ville kunne få børn, så længe hun var så kraftigt overvægtig, som hun var.

-Jeg har været for tyk lige siden barndommen. Men det oplevede jeg ikke som det store problem, før jeg blev en 14-15 år. Da jeg kom i teenageårene, syntes jeg selv, at jeg så anderledes ud, husker Kate.

Prøvede at tabe mig

-Selvfølgelig har jeg mange gange forsøgt at tabe mig. Og det er da også lykkedes mange gange. Men hver gang, jeg tabte mig 10 kilo, tog jeg 15 kilo på bagefter. Til sidst var jeg kommet op på 147 kilo, og måtte se i øjnene, at hvis ikke der blev gjort noget drastisk, ville jeg bare blive større og større.Kate var kommet op på 147 kilo. I dag har hun tabt 75.

Kates vægtproblemer, mener hun selv, er genetisk bestemt. Der er mange i hendes familie, der kæmper med vægten, og flere er gennem tiden død af sygdomme, Kate mener, skyldes overvægt.

Læs også: Far skal have nye arme og ben

Kate lider også af en hormonforstyrrelse, som er relativ almindelig, der hedder PCO. Mellem 5 og 10 procent af alle kvinder i Danmark lider af PCO, og lige den forstyrrelse gør det meget svært at blive gravid. Samtidig medfører den også øget risiko for overvægt, og for at gøre det hele værre, bliver symptomerne på PCO forstærket af overvægten.

Så Kate var fanget mellem en sygdom, der gjorde det sværere og sværere at blive gravid, og som også gjorde det svært at komme af med den nærmest invaliderende overvægt.

-Jeg havde overvejet en operation mod overvægt længe, siger Kate.

-Jeg havde fået et par diskusprolapser i ryggen, som gav store smerte og gjorde det svært at passe mit arbejde ordentligt. Men det, der afgjorde det, var mit ønske om at blive mor.

Et nyt menneske

26. september 2009 fik Kate sin operation, en gastrisk bypass. Den gik som planlagt, og hurtigt begyndte Kate at tabe sig. I dag har hun smidt i alt 75 kilo, og er blevet et helt nyt menneske.

-Hvis ikke jeg var blevet opereret, havde jeg nok vejet over 200 kilo i dag. Og jeg tvivler på, at jeg ville blive ældre end 50 år, siger Kate.

Men vigtigst af alt er det, at Kates hormonbalance er blevet meget bedre efter operationen. I dag er hun mor til en rigtig lille charmerende pige, der rundede de to år i marts.

-Maya er bare mit livs lys. Hun er så dejlig og fuld af energi og liv. Det er hver dag en glæde at være sammen med hende og se, hvor dygtig hun er blevet, siger en stolt og lykkelig mor.

Et par år efter operationen mødte hun Søren, 33, på Facebook.

Maya gjorde mig lykkelig

-Søren ville også gerne have et barn, så vi besluttede, at nu skulle det være. Jeg smed p-pillerne, og så gik det ellers hurtigt. Jeg havde regnet med, at det ville tage nogen tid at blive gravid, men mindre end en måned efter var min graviditets-test positiv, siger Kate.

-Da Maya blev lagt op på min mave efter fødslen, var jeg bare lykkelig, siger Kate. - Det var virkelig al besværet værd.

Ikke uden problemer

Lykken over at være mor til skønne Maya, kan ingen tage fra Kate. Men livet byder stadig på bump på vejen, og selv om operationen i sin tid gik godt, er Kate ikke forskånet for bivirkninger.

Læs også: Mor hånet for strækmærker

Hun må snart gennem endnu en operation, og må jævnligt gå til kontrol, ligesom Kate får ekstra vitaminer og kosttilskud.

-Men uanset hvad, vil jeg gerne have et barn mere, hvis det kan lade sig gøre. Lige nu er jeg glad for mit liv. Jeg har et dejligt arbejde, en vidunderlig datter, der heldigvis går i alletiders dagpleje hos en rigtig hyggelig familie. Jeg har kun en lille drøm mere. En lille sød hund til Maya og mig.

LÆS HELE INTERVIEWET MED KATE I DENNE UGES UDE OG HJEMME

Sponsoreret indhold