Når livet gør ondt

Krigsskib skal redde 1-årig baby

6. april 2014 af Kasper Bækgaard. Foto: Privat
Det amerikanske krigsskib USS Vandegrift sendt på en redningsmission 1.600 kilometer ude i Stillehavet for at evakuere en syg 1-årig pige fra en sejlbåd. Vejret på stedet gør det umuligt at hejse pigen direkte fra sejlbåden op i en helikopter. Ægteparret Eric og Charlotte Kaufman måtte tilkalde hjælp på en jordomsejling i Stillehavet med deres to små døtre på 3 og 1 år. Et lægehold fra luftværnet er via faldskærm ankommet til sejlbåden med medicin til babyen.

Den mægtige amerikanske flåde er sat ind på en højst usædvanlig mission, nemlig at redde en 1-årig syg baby.
Pigen er sig med sine forældre om bord på en sejlbåd, som i øjeblikket befinder sig cirka 900 sømil (godt 1.600 km) fra nærmeste landjord, som er Mexicos vestkyst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ægteparret Eric og Charlotte Kaufman fra San Diego, Californien, er sammen med deres to små døtre, Cora, 3, og Lyra, 1, på deres livs drømmerejse, en jordomsejling med deres 36 fods sejlbåd "The Rebel Heart".

Læs også: Baby født i mc-ulykke

Drømmen har dog udviklet sig til lidt af et mareridt, fordi deres yngste pige, Lyra på 1 år, midt i Stillehavet er blevet alvorligt syg med høj feber.

Forældrene tilkaldte i torsdags hjælp over kystvagten, og deres nødråb blev i den grad hørt.

Lægehold ankom med faldskærme

Et lægehold med medicin blev med militærfly fløjet ud til den nødstedte familie, og fire personer fra luftvåbnet sprang med faldskærm ned til sejlbåden.

Men den 1-årige pige har behov for at blive evakueret til et hospital hurtigst muligt, vurderer den ombordværende læge.

Læs også: 8-årig dreng redder seks og mister selv livet (link fjernet)

Dårligt vejr gør det imidlertid for risikabelt at evakuere den lille pige med en helikopter.

- På grund af store dønninger bevæger sejlbåden sig for meget omkring til, at det er sikkert at hejse pigen op. Derfor skal pigen først over i det større fartøj, hvorfra hun kan hejses om bord i helikopteren, forklarer pilot Nathan Nowaski.

Krigsskib sat ind i kapløb med tiden

Krigsskibet USS Vandegrift er nu beordret i retning mod sejlbåden og ventes at nå frem senere i dag eller tidligt i morgen. Planen er at undsætte Lyra i to trin:

Først vil USS Vandegrift borde sejlbåden, og lægeholdet vil bære den lille pige om bord på det store krigsskib, hvilket i selv ikke er helt let.

Læs også: Pige reddet af taknemmelig kat

Derefter skal Lyra hejses videre fra krigsskibet op i en flyvende helikopter. Krigsskibet har nemlig ikke en platform, som en helikopter kan lande på.

På jordomrejse med to små børn

Den dramatiske redningsmission kommer to uger efter, at familien Kaufman tog af sted på jordomsejling med deres to døtre på 3 og 1 år.

Fra begyndelsen var forældrene forberedt på en svær start med ustadigt vejr, som forårsagede søsyge om bord, men Lyras tilstand blev stadigt værre.

Læs også: Forældre druknede deres lille datter i sodavand

Da forældrene tilkaldte hjælp tidligere denne uge, var deres datter ramt af udslæt, hun kastede op og led af diarré.

Familien havde ellers antibiotika om bord på deres velforsynede sejlbåd, men medicinen virkede ikke på Lyra.

Lider af salmonella og har brug for hospitalshjælp

Lægeholdet fra luftvåbnet er nu om bord på sejlbåden sammen med familien for at overvåge den lille pige.

Hendes tilstand er blevet stabiliseret, men holdet vurderer, at hun er ramt af salmonella og har brug for at blive indlagt på et hospital.

Læs også: Jens redder seks storm-ofre med sin traktor

Familien satte sejl fra San Diego den 20. marts, men blev tvunget til at tilkalde hjælp den torsdag 3. april, da sejlbåden befandt sig cirka 900 sømil fra Mexico.

Fredag eftermiddag skrev familien på Facebook, at et redningshold var på vej.

"Jeg har lige talt i telefon med manden, som har ansvar for denne mission. Lyra er stabil. De har fået gang i sejlbåden."

Helikoptertur på 14 timer venter

Et andet familiemedlem skriver i et indlæg på Facebook:

"De har vendt rund og sejler nu i retning mod Cabo (havneby i Mexico). Et skib fra flåden er sendt ud for at møde dem."

Lederen af redningsmissionen, major Hank Lutz, udtaler, at familen har modtaget fuld støtte.

Læs også: 13-årig gravede sig op af sin egen grav

- Vi har i øjeblikket en kirurg på vagt i Cabo San Lucas, og via satellit-telefon kan de ringe til hende i fald, de får akut brug for noget mere avanceret end medicinsk behandling.

Når Rebel Heart har mødt USS Vandegrift, vil det tage yderligere 14 timer for helikopteren at transportere den unge patient.

Dette kan være det dummeste vi nogensinde har gjort

Dramaet er langt fra, hvad forældrene, som ellers er erfarne sejlere, havde forventet, da de drog af sted med kurs mod øerne i det sydlige Stillehav.

Jordomsejlingen virkede på forhånd som et dejligt eventyr. Virkeligheden er en anden.

I deres blog - The Rebel Heart - skrev Charlotte, som er skolelærer:

Dag 1: Jeg kan godt se det magiske af at være ude på havet, men jeg kan ikke rigtig smage det. Vores børn holder os travlt beskæftiget, så det er svært at nyde det esoteriske i de salte briser.

Dag 4: I dag begyndte ad h….. til. Det er så svært at holde et positivt syn på havet, når du har det forfærdeligt.

Dag 6: Jeg kan umuligt beskrive de følelser, jeg har følt hidtil: vrede, glæde, sygdom, udmattelse, opstemthed, undren, ærefrygt, tilfredshed, fred.

Dag 8: Jeg tror, dette kan være det dummeste, vi nogensinde har gjort ... [ men ] ikke alle kommer til at realisere deres drømme i livet.

Læs også: 3-årig ringede 112 og reddede sin mor

Dag 11: Da jeg vågnede i morges, var mine rygmuskler ømme af de konstante rokkende bevægelser, du kan ikke flygte om natten.

Dag 13: Vi er i godt humør, så godt som du kan være, alt taget i betragtning

Tre dage senere familien kontaktede kystvagten for at få hjælp.

Sponsoreret indhold