Kvinde med robotben

Som blot 18-årig blev engelske Sophie Morgan lammet fra livet og ned. Siden sad hun i kørestol i mange år, men i dag har hun fået sin førlighed tilbage. Det er dog hverken på grund af medicinsk behandling eller en operation. Sophie er stadig lam. Men førligheden er i stedet kommet til hende i form af et par robotben.
LÆS OGSÅ: Lammet efter trampolinulykke
Går på trapper
Teknologiens forunderlige verden er i rivende udvikling, og i fremtiden vil det måske slet ikke være så svært at have et handicap, som det på nogle punkter er i dag. I videoen herunder kan du se, hvordan Sophie selv kommer fra kørestolen og over til sine robotben, og få sekunder senere går hun rundt. De nye ben gør det endda muligt for hende at gå på trapper.
Læs mere om Sophie Morgan her.
Se i øvrigt hendes personlige site her.
LÆS OGSÅ: Bryllupssang vækkede døende hustru fra koma
Flere ben på markedet
Flere virksomheder kæmper pt. om at blive de førende inden for robotben, hvilket kommer de handicappede til gode. Det bliver spyttet enorme pengesummer i puljen for at udvikle det bedste hjælpemiddel. Eksempler på dette er Exo-skelettet "Ekso" fra amerikanske Ekso Bionics. Virksomheden ReWalk producerer en lignende løsning, hvor der skal benyttes krykker og/eller gangstativ for at holde balancen. Disse er blandt andet testet på danske patienter.
LÆS OGSÅ: Gennemførte mini-triatlon med handicappet lillebror på ryggen
Tankens kraft
Robotbenene, som Sophie Morgan benytter sig af, kommer fra new zealandske Rex Bionics. De styres med et joystick og er mere bastante, hvilket gør det nemmere at holde balancen. I Japan er firmaet Cyberdyne endnu mere ambitiøse. Cyberdyne har udviklet sensorer, der skal sidde på huden og registrere de svage elektriske signaler, som hjernen forsøger at sende til benmusklerne. Derved vil det være muligt at styre robotbenene ved hjælp af tankens kraft.
LÆS OGSÅ: Michella slankede sig invalid
Kan hjælpe mange
Der vil dog gå noget tid, inden robotbenene (økonomisk set) er inden for rækkevidde for alle. I USA koster ReWalk f.eks. små 400.000 kroner, mens Rex koster 800.000 kroner. Men potentialet er stort. Robotbenene kan på sigt gøre livet nemmere for folk, der f.eks. har nedsat førlighed på grund af muskelsvind, multipel sklerose eller rygmarvsbrok.