Når livet gør ondt

Kysset tilbage til livet på første date

1. september 2014 af Carsten Holst Foto: Polfoto
Første gang to forelskede teenagers læber mødte hinanden, var det et spørgsmål om liv og død. Zach fik hjertestop, men blev kysset tilbage til livet.
Chloe kyssede Zach tilbage til livet
Chloe kyssede Zach tilbage til livet

Kærlighed kan være livgivende. Det er de to teenagere Zach Selby, 19, og Chloe Tones, 16, et smukt bevis på. De var på deres første date som kærester, da han uden varsel sank bevidstløs omkuld med et hjertestop. Da uheldet skete, var to unges forhold så nyt, at de endnu ikke havde givet hinanden et kys.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Chloe gik ikke i panik

Læs også: Mor imod alle odds

Da deres læber mødtes første gang, pustede Chloe livet tilbage hos sin tre år ældre kæreste. Zach var på vej i døden, men den unge pige gik ikke i panik. I stedet reagerede med koldblodighed, omtanke og dygtighed. I modsat fald er det tvivlsomt, om Zach havde levet i dag.

De to unge fra byen Woolsthorpe-by-Colsterworth mødtes for nylig for første gang en fredag. Det gik fint, og de kunne lide hinanden. Zach og Chloe gav hinanden et knus og aftalte, at de lørdag skulle tage til en campingplads uden for byen for at se, om de kunne udvikle forholdet. De havde et telt med for at overnatte. Hele aftenen og noget af natten talte de sammen. Omkring klokken 03.15 ville Zach gå en lille tur, inden de skulle sove.

Begyndte med mund-til-mund

Læs også: Triumf for tvillingerne Steen og Peder

Chloe kunne ikke forstå, hvorfor hendes ny ven ikke kom tilbage. Hun ledte efter ham, og fandt ham i sandet ved stranden. Han var livløs og hun forvirret. Chloe fik Zach bakset op på en bænk og indså, at han ikke trak vejret. Hun har aldrig lært førstehjælp, men begyndte alligevel at give mund-til-mund. Kort efter åbnede Zach øjnene, men sank hurtigt tilbage i bevidstløshed.

Chloe ringede til alarmcentralen. Her lovede man at sende en ambulance. Imens fik den unge pige instruktion i, hvad hun skulle gøre. Først efter 40 minutter nåede redderne frem og kunne tage over. Den 19-årige blev kørt til Grantham Hospital, hvor læger forsøgte at finde årsagen til hjertestoppet.

Måske var det kærligheden

Læs også: Holdt sig i live for at se lillebror

Efter to dage havde man ikke fundet årsagen. Måske var det kærligheden, der havde slået den unge mand helt ud, og satte hans forelskede hjerte i stå.
- Jeg husker intet. Men jeg véd, at Chloe reddede mit liv, så jeg kan tilbringe det sammen med hende, siger Zach.

Lægerne er sikre på, at hvis det ikke havde været for Chloe, havde Zach mistet livet. Han blev adopteret som 3-årig, og ingen kender hans biologiske forældre. Derfor kan man ikke sige, om hjertestoppet har arvelige årsager. Men det første kys, han fik af Chloe, reddede hans liv. De unge siger, at det første, dramatiske kys kun var et af mange tusinde i fremtiden.

Sponsoreret indhold