Når livet gør ondt

Læger vil lukke værtshuse

20. august 2009 af Ritzau. Foto: Polfoto
Københavns Kommune bør fjerne retten til at udskænke alkohol på op mod hver femte bar, mener forebyggelseskommission.

Hver tredje voksne indbygger i hovedstadskommunen har et "risikabelt alkoholforbrug", der vil forkorte livet med fem år og nedsætte livskvaliteten i yderligere fire. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Københavns Kommune, og kommunens sundhedseksperter slår derfor alarm, skriver Berlingske Tidende torsdag.

Sammen med patientorganisationer, læger og eksperter i forebyggelse vil de have politikerne på rådhuset til at skære ned på det rekordstore antal alkoholbevillinger, så op mod hver femte spiritusbevilling fjernes.

- Selvfølgelig skal man tage hensyn til, at København er en hovedstad og en storby, med hvad dertil hører af caféliv. Men kommunen må også påtage sig ansvaret for at bekæmpe bagsiden af medaljen. Hér er det oplagt at se på antallet af bevillinger, siger formand for Forebyggelseskommissionen, Mette Wier.

Hun mener, at København burde sigte mod at reducere antallet af bevillinger med cirka 20 procent. Hun peger på, at der er velunderbyggede undersøgelser, der viser, at tætheden mellem udskænkningssteder har en markant betydning for alkoholforbruget.

Blandt politikerne i Københavns Kommune er der dog betydelig modvilje mod at lytte til opfordringen:
- Vi skal i stedet satse på øget oplysning og på bedre behandlingstilbud til dem, der er på vej ud i et misbrug, siger kultur-og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), som administrerer bevillingsområdet, til Berlingske Tidende.

Sponsoreret indhold