Når livet gør ondt

Lægesjusk kostede mig brystet

5. august 2010 af Joan Andersen
Lena bekymrede sig ikke, for hendes læge tog det hele så let. Men efter halvandet år på venteliste fik hun konstateret brystkræft.
Foto: Gregers Kirdorf
Foto: Gregers Kirdorf

- Det føles ikke som en kræftknude, sagde en ubekymret læge og skrev en henvisning til mammografi - undersøgelsen. Der var ingen grundt til hast, knuden var blot en godartet forandring i brystet, mente lægen. Derfor gik der halvandet år, inden 42-årige Lena Hasselby fra Hjørring fik en tid på hospitalet, hvor en anden meget bekymret læge hurtigt konstaterede, at hun havde brystkræft.

Det kom som et chok
- Det kom som et chok. Jeg troede, undersøgelsen var ren rutine, siger Lena og kaster et blik på sine to guldklumper, ni-årige Christine og 11-årige Christian. Der gik en uge, inden hun fik svar på biopsien og dermed den endelige diagnose.

Læs også: Hvorfor skulle mor dø

Helt tilbage i 2007 gik Lena, der er SOSU-assistent, til læge, fordi der kom noget væske fra den ene brystvorte, noget der kan være symptom på brystkræft. En undersøgelse på sygehuset mislykkedes, og lægen slog det hen.

Halvandet års ventetid
Men allerede året efter fandt hun en knude i det samme bryst. Hendes læge mente, der var tale om en mælkeknude, men henviste for en sikkerheds skyld til mammografi . Selv om ventetiden til Aalborg Sygehus blev halvandet år, overvejede Lena ikke at rykke for at komme hurtigere til.

Har fået fjernet det ene bryst
Lena har fået fjernet det ene bryst og 19 lymfekirtler, seks af dem med kræft. Hun er nu i gang med kemoterapi, og bagefter står den på strålebehandling. Senere skal den 42-årige kvinde have fjernet æggestokkene og i hormonbehandling. De næste fem år skal Lena være i behandling.

Læs også: Mine børn giver mig livsmod

Frygt for tilbagefald
- Jeg var fuldstændig bleg i hovedet, da jeg kom ud fra undersøgelsen. Leif kunne se med det samme, at der var noget helt galt. Jeg var simpelthen i chok, fortæller Lena. I dag er hun glad for, at hun har fået fjernet hele brystet og alle lymfekirtlerne i området, for hendes største frygt er et tilbagefald.

Det mest positive kom, lige efter hun havde fået stillet diagnosen: Leif faldt på knæ.

Se også Q-tv: Pias brystoperation

- Det var jeg da nødt til, når vi fik den besked, siger Leif. De havde i forvejen planlagt at blive gift, men lige pludselig blev det hele rykket lidt frem. Den 10. april, en uge før operationen, blev de viet på rådhuset.

Det må ikke ske igen
Lena har valgt at fortælle sin historie, for som hun siger, det må bare ikke ske igen.

- Det er for sent at gøre noget ved det for mig, men jeg håber, det kan hjælpe andre, siger hun. Lene har klaget til patientforsikringen over den lange ventetid, og de undersøger nu hendes sag helt tilbage til 2007.

Sponsoreret indhold