Når livet gør ondt

Liam fik ny lever i fødselsdagsgave

21. november 2013 af Louise Søgaard / Foto: Steen Wrem
Maria frygtede at kræftknuden i hendes søns lever skulle brede sig, inden lægerne fandt en donor. Men på Liams to års fødselsdag efter et halvt år på ventelisten ringede telefonen.

Kræftknuden var så stor, at den næsten gav Liam på 10 mdr. overbalance, når han lå på ryggen. Den ene side af maven bulede unaturligt ud, og bulen voksede for hver dag.

-Jeg opdagede bulen, da Liam var tre måneder, men både lægen og sundhedsplejersken mente ikke, at der var grund til at bekymre sig. Så længe den ikke generede ham eller gjorde ondt, skulle vi bare ignorere det, fortæller Liams mor Maria Sørensen, der arbejdede på et plejehjem, før Liam blev syg.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mor måtte kræve en undersøgelse

Men Maria kunne ikke ignorere bulen. Slet ikke fordi Liam også kastede op alt for ofte. Igen mente sundhedsplejersken og lægen, at det var ganske almindeligt. Liam var sikkert forslugen, hans appetit fejlede jo ikke noget, og han udviklede sig normalt. Men da Liam ikke en gang kunne holde et glas vand i sig som etårig, gik Maria atter til lægen med ham.

-Jeg sagde, at nu turde jeg altså ikke at have ham hjemme mere. De var nød til at undersøge ham. Heldigvis blev vi sendt direkte videre til Sønderborg Sygehus børneafdeling.

Knuden sad i leveren

Jeg glemmer aldrig, hvordan lægen ændrede ansigtsudtryk, da han mærkede på Liams mave og fandt knuden, fortæller Maria.

Læs også: Femårige Anna fra Rønne vandt også ovre kræften

Desværre viste en biopsi, at knuden var en kræftknude på størrelse med en tennisbold i leveren - en såkaldt hepastoblastom, og Liam skulle straks i behandling.

-Kræft er noget man dør af, tænkte jeg. Jeg forestillede mig onkologisk afdeling som sådan et sted, hvor der lå skaldede børn med sonder i næsen og forældre sad i hjørnerne og græd. Sådan var det slet ikke. Børnene var godt nok skaldede og havde sonder i næsen, men de løb op og ned af gangene og legede med hinanden, mens forældrene sad i fælleskøkkenet og drak kaffe og grinede sammen, fortæller Maria.

Liam lod sig ikke mærke

Heldigvis var Liam så vant til at kaste sin mad op, at han ikke lod sig mærke af kemoen. Behandlingen var værre for hans forældre end for den lille livlige gut.
Liam og hans familie var indlagt i syv måneder, mens Liam fik kemo-behandling. Hans appetit var intakt, og selvom han mistede sit hår, tog han stadig på og fortsatte med at vokse. Det var gode tegn.

De metastaser, som knuden havde spredt i lungerne forsvandt. Til sidst var der kun en lille knude tilbage i leveren, som lægerne ikke kunne skære væk. Liam måtte på venteliste til en ny lever.

På venteliste til donorlever

-Vi kom hjem, og forsøgte at leve et normalt liv. Liam kom i dagpleje igen og hans storesøster Nicole i børnehave. Ventetiden var hård. Vi skulle hele tiden have vores mobil på os, og hver gang den ringede, stod mit hjerte stille, fortæller Maria.

Da det endelig skete efter seks en halv måned i konstant anspændthed, var det næsten for meget for Maria.

Den dag telefonen ringede

Det var Liams to års fødselsdag. Han var i dagpleje og Maria var på vej hjem fra sit job på plejehjemmet for at hente sine børn, da mobilen ringede.

Læs også: Helle gav en nyre til sin lille syge datter

-Jeg ventede faktisk et opkald fra onkologisk afdeling, fordi jeg selv havde forsøgt at ringe til dem, så jeg begyndte at stille mine spørgsmål, da sygeplejersken afbrød mig:

-Jamen! Det er nu!
Hvad er nu, svarede jeg.
Det er nu, at de har en ny lever til Liam, sagde hun, og så gik jeg i panik, husker Maria.

Med tårerne trillende ned ad kinderne løb hun ind i dagplejen og greb Liam. Hun var bange men lettet på samme tid, og de blandede følelser satte et mylder af tanker i gang. Det var en stor operation som ventede Liam. Hvad hvis han aldrig vågnede igen. Nu havde han været igennem så meget. Tænk hvis alt det bare førte til, at han skulle dø på sin to års fødselsdag.

Rask et år efter transplantationen

Heldigvis gik alt som det skulle. Leveren var lidt for stor, selvom den kun var en del af en voksens lever. En anden patient fik den anden del.

Læs også: Kitty faldt for syg mand: Han stjal mit hjerte og fik min nyre

-En fremmed har givet vores søn en hel ny chance i livet, og vi er meget taknemmelige, fortæller Liams far 33 årige Kevin Jack Sørensen, der arbejder som It-supporter.

For få uger siden fyldte Liam tre år og samtidig blev han erklæret kræftfri. Metastaserne i lungerne er væk, og den nye lever har det godt i Liam krop. Liam har levet et år med sin nye lever, og der er lige så meget liv og krudt i ham som i alle andre treårige raske drenge. Fremtiden tegner lys for den lille familie i Svenstrup.

Sponsoreret indhold