Når livet gør ondt

Løsladt efter 24 år i fængsel

10. april 2014 af Carsten Holst foto: POLFOTO
Efter mere end 24 år bag tremmer blev Jonathan Fleming for kort tid siden løsladt fra et amerikansk statsfængsel. Politiet fandt ud af, at han var på ferie i Florida på det tidspunkt, da en ung mand blev myrdet i New York. Alligevel blev Fleming dømt for drabet.
Jonathan Fleming kort efter sin løsladelse
Jonathan Fleming kort efter sin løsladelse

24 år kan føles som lang tid. Specielt hvis man sidder indespærret i et fængsel og dømt for et mord, man ikke har begået.

For kort tid siden blev den 51-årige amerikaner Jonathan Flemming løsladt fra et statsfængsel. Ikke fordi han havde afsonet sin straf, men derimod fordi myndighederne opdagede, at han havde været offer for et justitsmord. Jonathan er ikke morder, sådan som en jury i 1990 afgjorde, at han var.

LÆS OGSÅ: Bror dræbte vores mor

Nye oplysninger dukket op

Endnu er de amerikanske myndigheder sparsomme med oplysninger om, hvad der pludselig førte til frifindelse og efterfølgende løsladelse af den uskyldigt dømte mand. Men meget tyder på, at en række nye oplysninger er dukket op, ligesom et centralt vidne i sagen har indrømmet, at han talte usandt under retssagen mod Fleming i 1990.

Ifølge avisen New York Post blev den nu midaldrende Jonathan Fleming sat bag tremmer i 1989, tiltalt for at have skudt og dræbt en 22-årig mand i Brooklyn, New York.

LÆS OGSÅ: Ulykkelig enke efter tragedie

På ferie på drabstidspunktet

Nu viser det sig med stor sandsynlighed, at Fleming var i Florida på det tidspunkt, den unge mand blev dræbt. Det viser blandt andet hotelkvitteringer og telefonopkald, som ikke blev fremlagt i retten dengang. Fleming har hele tiden nægtet sig skyldig.

Til gengæld har han igen og igen under sit lange fængselsophold forgæves forsøgt at få sin sag genoptaget. Sagen mod ham kom for retten i 1990, og dommen for drab af 1. grad lød på minimum 25 års fængsel med en maksimumgrænse på livstid. Jonathan Fleming blev sat på fri fod kort før han skulle være prøveløsladt.

LÆS OGSÅ: Vil søge aktiv dødshjælp

Løsladt er en glad mand

Selv nægtede den dømte at kommentere det justitsmord, han har været udsat for. Men hans advokat, Ken Thompson, udtaler følgende til pressen: "Hr. Fleming er meget glad for det, der er sket, og at denne retfærdighedens dag nu er kommet. Dog mener han, at det godt kunne være sket noget før. Han har trods alt afsoner mere end 24 års fængsel for noget, han ikke har haft ansvar for".

LÆS OGSÅ: Kæreste forsvandt på mystisk vis

Advokaten oplyser, at anklagemyndigheden i New York længe har haft kendskab til en kvittering fra et hotel i Orlando, Florida. På kvitteringen kan man se, at Jonathan Fleming har foretaget et telefonopkald få timer før mordet i New York. Altså kunne han ikke både være på ferie i Florida, og samtidig begå et mord i New York.


Kvindeligt vidne talte usandt

Også flere hotelmedarbejdere har oplyst, at de kan huske Fleming som gæst på den dag, drabet skete. Alligevel blev han dømt.

Et andet, kvindeligt vidne fortæller nu, at hun valgte at vidne til fordel for anklagemyndigheden for selv at undgå at blive retsforfulgt for en anden kriminel handling. Dette vidne fortæller, at hun af politiet blev opfordret til at udpege Fleming som morder.

Anklagemyndigheden i New York har bebudet en undersøgelse af, hvordan det kunne gå så galt, ligesom Fleming kan se frem til en større erstatning for de mange tusinde døgn som uskyldig bag tremmerne.

Sponsoreret indhold