Når livet gør ondt

Mad fra mikrobølgeovnen skader ikke gravide

4. juli 2014 af Videnskab.dk, Foto: All Over Press
Der er mange spekulationer om mikroovnen. Nogle siger, at den ændrer madens molekylære struktur, og at ovnens stråler kan skade gravide. Men passer det?

Den har varmet millioner af færdigretter på få minutter og poppet tonsvis af popcorn siden den blev hvermandseje i 1970'erne. Alligevel er mikrobølgeovnen omgærdet af mystik, og nogle mener endda, at den er direkte farlig. Men det passer ikke, skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det schweiziske forsøg

Årsagen til mikroovnens dårlige ry skal findes i et schweizisk forsøg, der blev foretaget for over 30 år siden og ledet af forskeren Hans Hertel. I forsøget blev syv personer indkvarteret på et hotel, hvor de hver 2.-5. dag drak rå mælk og spiste økologiske grøntsager, der var enten opvarmet konventionelt eller i en mikrobølgeovn.

Forsøgsdeltagerne fik både før og efter, de havde spist og drukket, taget blodprøver og her viste det sig, at der var et fald i deres hæmoglobinværdier og hvide blodlegemer, hver gang de havde spist mad, der var opvarmet i mikrobølgeovnen. Dertil var kolesterolniveauet i deres blod også steget.

Ingen skadelige stoffer

Hans Hertel fik dog aldrig godkendt sine resultater til publicering i et videnskabeligt tidsskrift. Alligevel bliver undersøgelsen fra hotellet i Schweiz stadig fremhævet som et af de væsentligste beviser på, at mikrobølgeovne er skadelige.

Læs også på Videnskab.dk: Store opdagelser: Mikrobølger fra universets fødsel

Spørger man den danske forskningsleder på Danmarks Tekniske Universitets afdeling for toksikologi og risikovurdering, Morten Poulsen, kan han fortælle, at der ikke er forskel på, hvor mange vitaminer og næringsstoffer, der går tabt i mikrobølgeovnen sammenlignet med andre opvarmningsmetoder. Han forklarer også, at der heller ikke bliver dannet skadelige stoffer i den.

Hans kolleger på afdelingerne for Fødevarekemi og Ernæring har nemlig undersøgt forskellige madvarers næringsindhold, efter de er blevet tilberedt i en mikrobølgeovn sammenlignet med næringsindholdet, efter at maden er kogt eller stegt på konventionel vis.

Læs også på Videnskab.dk: Efter karseforsøget: Er strålinger fra mobiler og routere farlige?

Skånsomt at bruge mikrobølgeovnen

Morten Poulsen forklarer, at madvarer altid taber vitaminer, når de bliver varmet op. Det tab, der sker ved mikrobølgeopvarmning, er ikke større end det vitamintab, der sker ved kogning eller stegning.

-Det viser alle de undersøgelser, man hidtil har lavet. Faktisk kan det være mere skånsomt at varme mad op i en mikrobølgeovn end at koge det, for når man koger, ryger vitaminerne ud i kogevandet. Måske kan man finde et enkelt vitamin, hvor tabet er større i en mikrobølgeovn, men så er det omvendt med andre, siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Mindre sandsynligt, at mobiltelefoner giver sundhedsskader

Ændrer ikke madens molekyler

Men hvad sker der egentlig med maden, når man klapper lågen i og trykker på mikrobølgeovnens startknap? Ændrer maden molekylær struktur inde i den lukkede boks?

Olav Breinbjerg, der er professor på DTU Elektro og ved en masse om elektromagnetiske stråler, som er den slags mikrobølger afgiver, fortæller at mikrobølgestråling ikke kan ændre madens molekyler.

- Når man opvarmer mad i en mikrobølgeovn, sætter mikrobølgestrålerne madens vandmolekyler i svingninger, så der udvikles varme. Det er det samme, der sker, når man opvarmer mad på konventionel vis: En almindelig ovn sætter også madens vandmolekyler i svingninger, men den opvarmer maden langsommere, for den får ikke molekylerne til at svinge nær så hurtigt, som når de bliver udsat for mikrobølgestråling, siger Olav Breinbjerg.

Læs også på Videnskab.dk: Nu kan vand koge uden at boble

Ægget bliver stift

Maden ændrer struktur, når den bliver varmet op, uanset om det sker i en almindelig ovn, på kogeblusset eller lynhurtigt i en mikrobølgeovn. For eksempel bliver et æg stift, og pasta bliver blødt. Men ændringen sker ikke på et molekylært niveau - heller ikke i en mikrobølgeovn, siger Olav Breinbjerg:

-Mikrobølgestråling får madens vandmolekyler til at svinge hurtigt, men den ødelægger eller ændrer ikke molekylerne, siger han og forklarer:

-Et molekyle er er en sammensætning af atomer. Mikrobølgestråler er ikke-ioniserende, hvilket vil sige, at de ikke kan sprænge bindingerne mellem partiklerne i et atom. Derfor kan de ikke ændre molekylets struktur.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er koldt vand bedst til madlavning?

Hvad med gravide?

Maden bliver altså ikke mindre sund af at blive tilberedt i en mikrobølgeovn, end når man opvarmer den på andre måder. Den tager heller ikke skade på molekylært niveau. Men er det så farligt for fx gravide at være i samme rum med en tændt mikrobølgeovn?

-Nej, gravide har ikke nogen særlig risiko ved at være i nærheden af en mikrobølgeovn. Mikrobølgerne fra ovne, som dem man har i husholdningen, kan slet ikke nå ind til et foster, hvis de skulle komme ud, for strålernes energihalveringsdybde i vand er højest nogle centimeter, fortæller Malte Olsen, der er lektor emeritus og brevkasseredaktør på Niels Bohr Instituttet.

Der kommer ikke mikrobølger uden for ovnen, når den er tændt, hvis den er i orden, det vil sige, hvis kanterne på dens låge er rene og uden skader. Men brug aldrig mikrobølgeovne med defekte døre og lad være med at skrue ovnen fra hinanden eller reparere den derhjemme, lyder hans opfordring.

Andre artikler på Videnskab.dk

Fryser varmt vand hurtigere end koldt?
Hamp kan udsende store mængder strøm
Derfor tænder nogle seksuelt på bæ, bræk og bh'er

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-

Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-

Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-

Sponsoreret indhold