Når livet gør ondt

Marys Fond fik os på ret køl

28. december 2009 af Lennart Schønberg Foto: Steen Wrem og Steen Brogaard
Lene havde kæmpegæld, men så opdagede hun et initiativ sat i værk af Mary Fonden.

- Når man elsker sine to børn så højt, som jeg gør, så er det svært ikke at kunne invitere dem på en ferie eller giv dem bare lidt af det, de ønsker sig. Men sådan var det bare i lang tid. Det er ikke ofte, man kan bruge ordet "fattig" om mennesker i Danmark. Men hvis nogen med rette har kunnet kalde sig det, må det være Lene Meyer, 39, der bor få kilometer uden for København

Efter to ødelagte og problemfyldte forhold stod den smukke mor til to for to år siden pludselig alene med sine børn og en kæmpegæld på 300.000 kroner. Lånene var såkaldte højrentelån, som Lene hver måned måtte betale 7.000 kroner af på. Når alle udgifter var betalt, havde hun og datteren Thea på syv år og sønnen Andreas på 14 år, kun 1.500 kroner tilbage at leve for. Mere var der ikke til mad, tøj, hygiejneartikler og telefon, og hvad der ellers måtte være af uforudsete udgifter.

Ingen selvtillid
Først da Lene nærmest ved et tilfælde fik kendskab til et projekt under kronprinsesse Marys fond, Mary Fonden, fik hun igen råd til livet. - Da jeg boede sammen med min mand, havde jeg nærmest ikke nogen selvtillid. Hver gang, vi manglede noget, blev der optaget dyre forbrugslån, og hver gang var det mig, der skrev under på kontrakten.

Jeg tænkte ikke på konsekvenserne. Det var først, da min mand valgte at flytte, at det gik op for mig, hvad jeg var endt i. Jeg forsøgte at få ham til at betale sin del af gælden, men forgæves. Jeg hang på det hele og måtte lægge 7.000 kroner om måneden i afdrag. Det slog min økonomi fuldstændig i stykker, fortæller Lene, da Ude og Hjemme besøger hende og Thea i deres hyggelige rækkehus. Andreas er ikke hjemme. Han bor i dag hos sin far.

Spaghetti i dagevis
- Jeg har i et par år prøvet, hvad det vil sige at være fattig i et land som Danmark. At leve af spaghetti i dagevis, at få et kilo fars til at vare i en hel uge, og igen og igen at måtte sige nej til børnene, når de ønskede sig noget. Men på intet tidspunkt har mine børn brokket sig. De affandt sig med situationen, og det har selvfølgelig gjort det hele nemmere for mig. Men det har virkelig ikke været sjovt for nogen af os, fortæller Lene, der dog ind imellem glædede sig over at få hjælp fra sin familie.

- Når min mor eller søster havde mulighed for det, hjalp de mig. De kørte tit ud og købte ind til mig og børnene, når de var på besøg. Min søster var også rigtig sød til at tænke på os, når hun handlede tøj. Familien var med til at holde vores humør oppe, siger Lene, der til daglig arbejder som indkøbsassistent.

Råd til livet
Nærmest ved et tilfælde blev hun en dag opmærksom på et projekt under kronprinsessens fond. - Det var en af de aftener, hvor jeg bare var så træt af det hele. Jeg havde fået en ekstraregning på el, og jeg anede simpelthen ikke, hvordan jeg skulle klare at betale den. Jeg sad og surfede på nettet, da jeg pludselig blev opmærksom på et projekt, der hedder "Råd til Livet", et projekt i samarbejde mellem Mary Fonden, Mødrehjælpen, Nykredit og Foreningen Østifterne. Efter at have tænkt min situation godt igennem tog jeg kontakt til folkene bag. Der gik ikke lang tid, før jeg kunne begynde at øjne lys for enden af tunnellen, siger Lene med et stille smil på læben.

Via "Råd til Livet" kom den 39-årige mor i kontakt med professionelle og erfarne socialrådgivere, jurister og fik desuden en økonomisk mentor. - Og så gik det stærkt. Noget af det første, en socialrådgiver i Mødrehjælpen fandt ud af, var, at jeg i årevis havde fået for lidt i boligtilskud. Det hjalp allerede lidt på budgettet. Og så fi k de mig hurtigt til at forstå, at jeg måtte vælge mellem lånene og mine børn. At jeg for børnenes skyld simpelthen måtte sætte lånene i bero, fortæller Lene, der også kunne glæde sig over en helt anden hjælp.

- Ja, jeg havde jo ikke kunne invitere børnene på nogen former for ferie i lang tid, så det var dejligt, da vi pludselig fi k et ophold på Lalandia. Ikke mindst for Thea, der virkelig glædede sig over opholdet i badelandet, fortæller Lene. I dag er Lenes økonomi væsentligt bedre, end den har været i årevis. Hun er jævnligt i kontakt med folkene bag "Råd til Livet", og så er hun - som hun selv udtrykker det - blevet meget klogere, hvad angår kærlighed og penge. - Ja, jeg har mødt en sød mand, som jeg har kendt i et års tid. Men der bliver ingen "flytten sammen" eller fælles økonomi lige med det samme, siger hun med et stort smil.

Sponsoreret indhold