Når livet gør ondt

Masho sendt på børnehjem for åben skærm

10. december 2012 af Redaktion, Foto: Steen Wrem
Som fireårig skulle Masho og hendes lillebror i Etiopien sige farvel til deres mor og far, som var syge. Børnene kom til Holbæk-ægteparret Henriette og Gert. Mens lillebroderen faldt til, var det sværre for Masho. Efter tre år blev hun sendt væk igen. Denne gang af sine danske adoptivforældre. Dokumentarfilmen 'Adoptionens pris' om Mashos tragedie, der blev sendt på TV 2 mandag den 26. november, har siden skabt stor debat i hele landet.

Optagelserne til 'Adoptionens Pris' begyndte kort efter, at Ude og Hjemme havde besøgt Henriette og Gert Vedsegaard-Jensen i Holbæk i 2010.

I dag, to år senere, er billedet fra Mashos værelse, som fotografen dengang tog, næsten en fortælling i sig selv. Den lille pige sidder i sin seng på værelset og kigger i bogen om Askepot.

LÆS OGSÅ: Bubbers gaver til kræftramte børn

Barnløshed i otte år

Henriette og Gert havde kæmpet med ufrivillig barnløshed i otte år, inden det endelig lykkedes for dem at blive adoptivforældre. Og så endda til to børn på én gang. I marts 2008 rejste de til Etiopien og for at hente fireårige Masho og hendes lillebror Roba på to.

Rejsen og mødet med blandt andre børnenes biologiske forældre, Sinkenesh og Hussen, blev skildret i dokumentaren 'For børnenes skyld'. Dokumentaren havde netop været genudsendt på tv, da Ude og Hjemme besøgte familien i 2010.

Ingen fremtid

Sinkenesh og Hussen var begge smittet med hiv, og i erkendelse af, at de næppe ville leve, indtil Masho og Roba kunne klare sig selv, valgte de, at børnenes fremtid skulle sikres. Den sønderknuste biologiske mor forsøgte dengang at forklare sit svære valg:

- Selvfølgelig kommer jeg til at savne dem frygteligt. Men hvad skal jeg stille op? Jeg ønsker kun, at børnene slipper ud af det her mareridt. Når man ikke har nogen fremtid, og situationen konstant forværres - sygdommen bliver også forværret - hvilken fremtid kan jeg så tilbyde dem? Men hvis mine børn lever, vil jeg altid leve videre i dem, sagde hun.

LÆS OGSÅ: Fra russisk børnhjem til familie i Danmark - Anton blev vores

Mødte de biologiske forældre

For Henriette og Gert havde mødet med Sinkenesh og Hussen været et vigtigt kapitel:

- Det var vigtigt for mig at se dem i øjnene og fortælle dem, at jeg ville passe på Masho og Roba til mine dages ende, forklarede Henriette til Ude og Hjemme i 2010.

Men allerede på det tidspunkt, var der voldsomme problemer i parcelhuset i Holbæk.

- Masho har haft det rigtig svært, siden vi kom til Danmark. En del af hende vil gerne blive hos os, mens en anden vil tilbage til Etiopien. Det har betydet, at vi har haft nogle voldsomme kampe herhjemme, og vi er nødt til at arbejde med nogle faste rammer omkring hende, fortalte Henriette.
Parret havde derfor besluttet sig for at sætte hårdt imod hårdt.

LÆS OGSÅ: 10 råd til børn i sorg

Masho sendt på børnehjem

En aflastningsfamilie blev forsøgt som løsning på problemerne. Statsforvaltningen, en psykolog og DanAdopt, som Henriette og Gert adopterede igennem, blev underrettet om problemerne med Masho. I sidste ende var det Holbæk Kommune, som skred ind og foreslog, at Masho blev anbragt på en døgninstitution.

I dag bor Masho på et børnehjem og ser sine adoptivforældre hver 14. dag. Roba ser hun endnu sjældnere. På trods af situationen har Henriette dog stadig en forhåbning om, at de igen en dag kan blive en familie på fire.

Sponsoreret indhold