Når livet gør ondt

Massemorder med dårlig samvittighed

13. august 2012 af Carsten Holst
I 42 år lykkedes det Hans-Jürgen Schröder at undslippe lovens lange arm. Da havde han fem kvinders død på samvittigheden. Men da han var i færd med at myrde nummer seks, blev han overmandet af anger. Derved reddede 22-årige Sarah Poyratz livet.
Foto: Ina agency press
Foto: Ina agency press

I næsten 42 år var Hans- Jürgen Schröder på fri fod efter at have begået det første af i alt fem kvindemord. I årtier var Schröder derefter udsat for én af de største menneskejagter i tysk kriminalhistorie. Først i marts 2011 lykkedes det at pågribe og anholde ham, efter at han havde forsøgt at myrde kvinde nummer seks i rækken. Og massemorderen blev kun pågrebet, fordi han i sidste øjeblik fik dårlig samvittighed.


Læs også: Storsvindler fandt kærligheden

Vild kamp
Det var den 22-årige bibliotekar Sarah Poyratz fra den lille by Ulzburg i Nordtyskland, Schröder havde udset sig som sit sjette offer. Fredag den 25. marts 2011 var Sarah på vej hjem fra et besøg hos en veninde. Det var sent om aftenen, og gaderne i den lille by 20 kilometer nord for Hamburg var mennesketomme. I retten forklarede Sarah blandt andet:

- Jeg gik på fortovet, da jeg pludselig fik et slag bagfra. Da jeg vendte mig om, stirrede jeg ind i en gal mands øjne. Han havde en brødkniv i hånden. Det er et mirakel, at jeg stadig lever.

Schröder forklarede, at han ikke kunne huske noget fra overfaldet, før han pludselig hørte offerets bøn:


Sarah Poyratz, 22, bor i dag i
Flensborg.

- Hold op, hold op, vil du ikke skåne mit liv. Du slår mig ihjel. Schröder forklarede til politiet, at han pludselig kom til besindelse. Han tænkte et kort øjeblik på de fem andre kvinder, han havde dræbt. Han ville ikke have et sjette offer på samvittigheden og løb sin vej.

Sarah Poyratz ringede på sin mobiltelefon efter en ambulance, og kort efter lå hun på operationsbordet på et hospital i Hamburg. Da vidste hun ikke, at det var en massemorder, der havde været tæt på at frarøve hende livet.

Hun kunne give politiet et meget præcist signalement af gerningsmanden, hvilket fik de små hår til at rejse sig hos efterforskerne. Signalementet passede som fod i hose til beskrivelsen af den mand, der mange år tidligere havde spredt skræk og rædsel blandt kvinder i Nordtyskland.

Sarah kunne endvidere fortælle, at overfaldsmanden måtte have bid- og kradsemærker både i ansigtet og på armene.

Tilstod alt
En storstilet efterforskning blev iværksat, og fire uger senere blev Hans-Jürgen Schröder anholdt i sit hjem i byen Henstedt. Han nægtede i første omgang alt, men beviserne var for voldsomme. Tre dage senere tilstod han overfaldet på Sarah og tilføjede derefter:

- Jeg har også begået fem mord. Jeg kan ikke holde det ud længere. Min samvittighed har ikke givet mig et øjebliks ro siden det første mord. Nu tilstår jeg alt.

I juni 1969 fulgte Hans- Jürgen Schröder efter den 16-årige skoleelev Renate Bastian, da hun omkring midnat forlod et diskotek i byen Harxheide.


Læs også: Bruden fødte på rådhuset


Ulykkelig barndom
Til politirapporterne har gerningsmanden fortalt om sin forkvaklede barndom og om en ungdom uden meget held med piger. Det lykkedes dog Schröder at blive gift i 1971 og få to døtre. På det tidspunkt havde han allerede tre kvindemord på samvittigheden. Den femdobbelte morder har været igennem talrige undersøgelser, men ingen af de mange specialister har kunnet give et klart svar på den mentale brist hos gerningsmanden, der kostede de fem kvinder livet.

Hans-Jürgen Schröder blev idømt fængsel på livstid uden mulighed for benådning.

Sponsoreret indhold