Når livet gør ondt

Misbrugt af sin mors kæreste

24. juli 2012 af Søren Johannesen
Josephine var kun 12 år, da hun blev misbrugt af sin mors kæreste. Efter overgrebet gik Josephines liv i sort. Hun pjækkede fra skole, begyndte at tage stoffer og var på randen af selvmord. Først nu, efter tre års nedtur, er hun på vej på ret køl. Nu vil hun gerne hjælpe andre misbrugte børn.
Foto: Jacob Ljørring
Foto: Jacob Ljørring

15-årige Josephine Garly fra København glemmer aldrig den aften i maj 2009, da hendes liv med ét blev slået fuldstændig ud af kurs. Josephines mor havde netop fået en ny kæreste, 47-årige Søren Thestrup Mortensen, som kom til middag.

Josephine, som dengang var en glad skolepige på 12 år, var i godt humør, for hun kunne godt lide Søren. Hun havde mødt ham fire-fem gange, og han var altid rigtig flink. Han tog Josephines parti, hvis hun og moderen skændtes, og han havde ofte slik med til hende, når han kom forbi. Det havde han også denne aften.

Læs også: Isabelle faldt for storsvindler

Lokkede med slik
Efter middagen satte Josephine sig ind på sit værelse for at se tv. Da Josephines mor gik i gang med opvasken ude i køkkenet, stod Søren pludselig i døren med en skål slik og et glas cola.

- Jeg har noget til dig, sagde han.

- Jeg havde sådan en fransk jernseng, som jeg sad i. Han kom ind, lukkede døren, og satte sig ved siden af mig. Han var ret nærgående, og jeg syntes, det var underligt. Pludselig rørte han ved mig. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Det er svært at forklare. Jeg var helt frosset, som om jeg slet ikke var til stede i mig selv, fortæller Josephine.

Den 47-årige mand blev som et vildt dyr. Han greb fat i Josephines hestehale, mens han hvæsede, hvad han ville have.

Følte mig svag
Nogle minutter senere kunne en grædende og rædselsslagen Josephine vriste sig fri af voldtægtsmanden. Det var som om, et eller andet var kortsluttet inde i hovedet på hende, og da hendes mor efterfølgende spurgte, hvorfor hun græd, turde Josephine ikke sige et ord.

Først fem måneder senere, i oktober 2009, da Søren Thestrup Mortensen var blevet anholdt og sigtet for en hel stribe uhyrlige og grove sexforbrydelser mod adskillige mindreårige piger, og sagen blev omtalt i avisen, brød Josephine sammen og afslørede sin uhyggelige hemmelighed over for sin far, Kim Garly.

- Det var rart at komme ud med det. Jeg havde det rigtig skidt og havde lukket mig inde i mig selv, fortæller Josephine. Voldtægtsmanden blev senere idømt fire års fængsel.

- Efter overgrebet kunne jeg ikke holde ud at være i skole. Jeg følte, at alle talte om mig bag min ryg. Så i hele syvende klasse pjækkede jeg og blev hjemme. Jeg var der stort set heller ikke i ottende klasse, fortæller Josephine, som først rigtig kom tilbage på skolebænken i januar i år.

I stedet for at gå i skole, begyndte hun som kun 13- årig at ryge hash.

- Jeg kunne slet ikke styre det, og jeg fik det bare værre og værre, erkender hun, som i en børnepsykiatrisk udredning fra sommeren 2010 blev beskrevet med ordene "selvmordstruende" og "destruktiv".

Følte sig anderledes
Et forsøg på at sende hende på efterskole på Fyn efter sommerferien i 2010 gik i vasken. Josephine følte sig anderledes og brød sig ikke om at være der, så efter to uger tog hun nattoget hjem til København. Kommunen foreslog så at sende hende på kostskole i Nordsjælland, men det afslog hun.

- Jeg følte, at de bare prøvede at sende mig væk. Men det var slet ikke det, det handlede om for mig. Jeg havde nogle problemer, jeg skulle have løst. Men det var som om, ingen rigtig ville høre på mig, lyder det fra Josephine, som oplevede endnu et nederlag, da hun i fjor blev testet ordblind. Det slog hende ud, men efter hun i januar begyndte i specialklassen, har hun fået det langt bedre.

Vil hjælpe andre
- Jeg klarer mig godt i skolen nu, synes jeg. Hvis jeg får de rigtige hjælpemidler, tror jeg godt, jeg kan komme tilbage i en normal klasse igen, siger hun optimistisk. Selv om overgrebet stadig sidder dybt i hende, føler hun, at hun omsider er ved at komme videre i sit liv.

- Jeg vil gerne hjælpe andre, der har oplevet det samme som mig. Hver gang jeg ser noget om misbrugte børn i tv, får jeg det klamt i hele kroppen. Ingen børn skal udsættes for sådan noget. Jeg får sådan en lyst til at tage kontakt til børnene og tale med dem.

Læs også: Vågnede på bunden af åen

Sponsoreret indhold