Når livet gør ondt

Mobning fik 13-årig til at flygte ind i døden efter fem år

6. august 2014 af Kasper Bækgaard, foto: privat
Mobning var årsagen til at Anne-Marie og Claes’ søn tog sit eget liv. Måns var en livsglad, musikalsk og lidt gammelklog dreng. Fem års grov mobning i skolen fik ham ned med nakken. Han blev 13 år.
Mobning i skolen drev 13-årig i døden
Måns var en glad dreng hjemme i familien. Men i skolen blev han mobbet. Til sidst tog han sit eget liv.

Mobning knækkede Måns

Måns glædede sig til første skoledag. Han var en glad, videbegærlig og lidt gammelklog dreng, som hellere ville læse historiebøger end spille fodbold.

Syv år senere var han knækket af mobning. Halvt gennem syvende klasse tog han sit eget liv. Måns blev kun 13 år.

Mandag den 25. april om aftenen hængte han sig på sit værelse i hjemmet i Lerum, en pæn og velstående forstad til Göteborg.

LÆS OGSÅ: Mobning drev 12-årige Rebecce til selvmord

Mobning var årsagen

Efter selvmordet, der har rystet hele Sverige, har hans forældre, Anne-Marie Jenninger-Axelsdotter og Claes Jenninger, sammen med skolen, klassen og myndighederne forsøgt at kortlægge baggrunden.

- Hvis vi skal se en mening med, at Måns ikke lever mere, må det være at arbejde for, at sådan noget aldrig sker igen, siger Anne-Marie og Claes.

Faktisk vidste de fleste rundt om Måns på forhånd godt, hvad der var galt: Han blev udsat for massiv mobning.

Ville beskytte sine forældre

- En dag kom han hjem og fortalte, at hans plageånd havde beskrevet 18 forskellige måder at dræbe ham på, fortæller Claes, 59.

LÆS OGSÅ: Irina fra Fristet blev udsat for mobning

Alligevel var det samlede billede rystende for alle: Ingen voksne - heller ikke forældrene - vidste præcis, hvor slemt det stod til med Måns' mobning.

- Han ville jo nok beskytte os, erkender de.

Grotesk nok blev det skolens forsøg på at frikende sig ansvaret, der for alvor fik sandheden for en dag.

Rædselsfuld mobning

En lang række hidtil hemmeligholdte notater om Måns' mobning kom frem i lyset. Det blev til en mappe på næsten 100 sider, fyldt med beskrivelser om overfald og mobning: De trækker ham i håret, knuser hans briller, truer ham, spytter, bider, slår og sparker ham. Også i timerne bliver han udsat for mobning - de kalder ham nedsættende øgenavne, smadrer hans mobiltelefon og lyver om ham til lærerne.

- Meget af det var nyt for os. Skolen informerede os ikke om disse ting, da de skete, fortæller Anne-Marie, 41.

Mobberne var en lille gruppe drenge i klassen, og mobningen begyndte i anden klasse og toppede i sjette. Det lysnede lidt i syvende klasse, hvor eleverne flyttede til en skole for større børn.

LÆS OGSÅ: Mobning slog Tania ihjel

Søgte trøst i familien

Måns valgte en anden klasse end de værste plageånder, og i frikvartererne prøvede pigerne at beskytte ham mod den massive mobning.

Det hjalp lidt, men ikke nok. Efter fem års mobning og ydmygelser var Måns slidt op. I sin ensomhed søgte drengen trøst i familien. Han elskede sin et år yngre lillebror, Kasper, og forgudede sin mor og far. Sin 9-års fødselsdag fejrede Måns med faderens venner i bilklubben.

Ikke med venner og legekammerater, for han havde ingen.

I ferierne var Måns lykkelig. Han rejste med faderen til europæiske storbyer, besøgte historiske mindesmærker. I fritiden elskede han at læse og synge og spille trombon og el-bas.

Pigerne støttede ham

Claes og Anne-Marie forsøgte mange gange at hjælpe deres søn ud af mobning. De besøgte plageåndernes forældre for at få dem til at tage problemet med mobning alvorligt. De forsøgte at råbe skolens rektor og lærere op. Alt mislykkedes.

LÆS OGSÅ: Mobning på grund af børneeksem førte til ensomhed

- En morgen, mens Måns gik i sjette klasse, nægtede han at gå i skole mere, medmindre han fik en kniv med. Han var yderst oprevet. Jeg ringede til skolen og sagde, at jeg holdt ham hjemme, indtil man kunne garantere for hans tryghed. Efter nogle dage begyndte pigerne i klassen at ringe på døren for at få ham til at komme i skole igen. De sagde, at de nok skulle hjælpe ham. De lagde også små breve, som Måns gemte som kostbare ejendele, siger Claes.

Da den massive mobning nåede et højdepunkt, tog Claes og Anne-Marie til orde på et forældremøde og fortalte om rædslerne.

Hjælpen kom for sent

- De andre forældre blev rystede. De havde intet fået at vide. De krævede at få information, og det blev besluttet at holde et nyt møde en uge senere.

Da Claes og Anne-Marie kom hjem, berettede de nøje for Måns, hvad de og andre havde sagt på mødet. Han lyttede opmærksomt og stillede nogle spørgsmål. Så sad han længe og sagde til sidst:

- Tak, mor og far!

Men hjælpen kom for sent, og den var ikke tilstrækkelig. Måns valgte livet fra som 13-årig.

LÆS OGSÅ: 5-årige Oscar udsat for mobning efter sin død

Skolen erkender ansvaret for den massive mobning

Mens han levede, mente skolen, at Måns selv havde ansvaret for at stoppe den massive mobning. Efter hans død, forsvarede skolen sig med, at den havde forsøgt at afhjælpe problemet og ikke kunne gøre mere.

Først nu, efter myndighedernes udredning af selvmordet og den deraf følgende kritik mod både skolen og kommunen, har man erkendt ansvaret.

- Vi er alle dybt berørte af det her. Vi tager kritikken til os og skal forbedre vores skoler, siger kommunens og skolernes talsmand.

DENNE ARTIKEL BLEV BRAGT I UDE OG HJEMME NR. 44, 2005

Sponsoreret indhold