Når livet gør ondt

Myrdet af sin lillebror

14. februar 2013 af Mikkel Milsgaard, Foto: Polfoto
Friheden skulle blive hendes død. På sin 19-års fødselsdag fik hun besøg af sin lillebror, som dræbte hende med 107 knivstik.

Da Maria tog telefonen den 22. april i fjor, var hun mere lykkelig end nogensinde før. Hun følte, at hun endelig havde vundet den frihed, som hun altid havde drømt om. Friheden til selv at vælge, hvad hun ville med sit liv. Friheden til at være sammen med den kæreste, hun oprigtigt var forelsket i. Friheden til at gå på diskotek sammen med vennerne og danse hele natten.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Hej lillebror, sagde hun med overskud og glæde i stemmen.

107 knivstik

Hun stod i køkkenet og havde netop bagt en fødselsdagskage sammen med en ven. Opkaldet var ventet. Det var nemlig hendes 19-års fødselsdag. Han ønskede tillykke og spurgte, om de kunne mødes dagen efter om aftenen. Han ville fejre hende, og de aftalte at mødes ved 20.00-tiden.

LÆS OGSÅ: Barnepige myrdede børnene

Den beslutning skulle blive skæbnesvanger for unge smukke Maria Aydin fra Landskrona i Sydsverige. Tirsdag i sidste uge blev hendes 17-årige lillebror, Marino, idømt otte års fængsel ved retten i Lund for at have myrdet hende med 107 knivstik. Han var blot 16 år gammel, da han begik drabet for snart ét år siden. Af samme årsag undgik han 18 års fængsel eller livstid, som ellers er strafferammen for personer over 18, der bliver dømt for mord.

Nægtede sig skyldig

Selv nægtede Marino Baro sig skyldig under hele retssagen - men dommen taler sit tydelige sprog. Maria skulle dø, fordi hun kastede skam over familien. Hun levede et liv, som han ikke kunne acceptere.

Anklageren forsøgte ligeledes under retssagen at føre bevis for æresdrab, som var udført på bestilling af familien, herunder Marias biologiske forældre. Men dommeren fandt ikke, at bevisbyrden var løftet. Derfor er Marias mor nu i stedet tilkendt en erstatning på 100.000 kroner for den psykiske smerte, som drabet har påført hende.

I retten sagde moderen, Viktoria Aydin, blandt andet:

- Hvis min søn har begået dette drab, kommer jeg aldrig til at forstå ham.

Motivet

Hvad motivet til drabet er, fremgår ikke entydigt af dommen, men anklageren Elisabeth Massi Fritz beskriver det således:

- Jeg kan ikke se noget andet motiv, end at det handlede om at genoprette familiens ære.

Blev voldtaget

For Marias halvsøster, Saga Lönnelid, er der heller ingen tivl om, at Maria skulle dø, fordi hun havde kastet skam over familien, siden hun flygtede fra det arrangerede ægteskab og efterhånden blev mere og mere svensk i sin adfærd. Saga beretter, at Maria har været udsat for trusler, vold og voldtægt. Særligt da hun boede hos sin far i Irak og den nye mand i Irak.

LÆS OGSÅ: Majken blev gravid med sin stedfar

- Det er skammeligt, at man ikke har taget højde for Marias historie i retten. Hun har fortalt mig om de ting, hun var udsat for i Irak, og det var æresrelateret, fortæller Saga, som selv har fulgt Marias eksempel og i dag tager afstand fra familiens strenge normer.

Sponsoreret indhold