Når livet gør ondt

Nadia tabte sig: Jeg vil aldrig mere mobbes

7. august 2014 af Marianne Knudsen, foto: Jacob Ljørring
Nadia Nielsen er blevet mobbet siden 4. klasse – så meget, at hun flere gange har forsøgt at begå selvmord. Men efter et ophold på et julemærkehjem har den 14-årige pige fået livsgnisten tilbage.
Mobning gjorde, at Nadia hadede skolen.
Mobning gjorde, at Nadia hadede skolen.

Nogle gange var hendes tøj virkelig ikke særlig trendy. Andre gange var hun da bare for tyk og grim. Og talte hun ikke også lidt underligt?

For 14-årige Nadia Nielsen er der ingen ende på, hvad hendes klassekammerater har kunnet finde på at drille hende med. Lige siden 4. klasse har det været et sandt helvede for den kønne pige at træde indenfor i en skolegård.

LÆS OGSÅ: 13-årig flygtede ind i døden efter mobning

Lige meget hvad hun har gjort eller sagt, har det bare aldrig været det rigtige - ifølge de andre elever. Og i dag orker Nadia det bare ikke mere.

Det værste var frikvartererne

- Jeg hader skolen, siger hun stille, men uden at tøve.

Og når hun begynder at fortælle om klassekammeraternes daglige og årevise mobberi, forstår man hvorfor.

- Det værste var frikvarterne, for så var der ingen lærer til at gribe ind. Enten var de efter mig, eller også var der ingen, der gad snakke til mig, fortæller Nadia, der formåede at holde klassekammeraternes mobberi hemmelig for sin mor i et halvt år.

LÆS OGSÅ: Martha blev mobbet på jobbet

Det gjorde så ondt indeni

Men da Nadia oftere og oftere beklagede sig over skiftevis mave- eller hovedpine, fattede hendes mor mistanke.

- Det gjorde så ondt indeni, da jeg fandt ud af, at andre børn drillede min datter. Min kønne og søde datter. Hvorfor kunne de andre dog ikke lide hende? Det forstod jeg simpelthen ikke, siger 38-årige Tina Hansen, der straks henvendte sig til skolen for at få løst problemet.

Men med hendes henvendelse eskalerede mobningen blot.

Skiftede skole

- For nu var jeg jo en sladrehank, der havde beklaget sig til sin mor, siger Nadia.

LÆS OGSÅ: Selv læreren mobbede Mille

Kort efter besluttede Nadias familie sig for at flytte fra Lolland til Fyn på grund af arbejde. Og et skoleskift for Nadia kunne heller ikke blive mere belejligt end nu. Troede de! For Nadia havde knap nok lært de nye klassekammeraters navne i 5. klasse udenad, før en flok rottede sig sammen mod klassens nye pige.

Og da mobberne fandt ud af, at Nadia havde to mindre brødre på samme skole, gik det også ud over dem.

Ville tage sit eget liv

- En dag kunne jeg ikke holde det ud mere. Jeg ønskede at blive fri for alle problemerne. Jeg ville væk, siger Nadia, der ikke kun tænkte tanken.

På badeværelsets hylde greb hun et glas Panodil og lukkede sig inde på sit værelse. I en sms skrev hun, hvad hun havde tænkt sig at gøre, og sendte den af sted til et par nære venner, hun trods alt havde fået i skolen.

Og knap nok havde hun trykket på "send", før mobilen ringede med bekymrede venner, der fik hende talt fra at sluge pillerne.

LÆS OGSÅ: Denise vandt over mobberne og overvægten

Skidt selskab

I stedet skiftede Nadia igen skole, og her oplevede hun for første gang, at ingen talte grimt til hende. Men familiens glade pige var svær at finde frem.

- Hun gjorde, hvad der passede hende, og kunne skændes med sine søskende, så det bragede. Hun løj også og sagde, at hun sov hos veninder, fortæller Tina, der fandt ud af, at datteren var begyndt at rende rundt med de "forkerte" i byen om natten.

Redningen blev et ophold på julemærkehjemmet Fjordmark ved Kollund i Sønderjylland. Her blomstrede Nadia op, hun var populær, fik masser af venner, og som en ekstra bonus tabte hun sig.

Skar sig selv

Men 10 uger varer ikke evigt, og da Nadias mor og stedfar fortalte hende, at de alle skulle flytte til Landskrona i Sverige, hvor flere af familiemedlemmerne havde slået sig ned, protesterede hun voldsomt.

- Nu havde jeg fået en masse venner, og hvis jeg skulle bo i Sverige, kunne jeg jo ikke bare lige besøge dem, siger Nadia, der igen begyndte at få selvmordstanker.

I dag afslører striber af ar på Nadias ene arm råbet om hjælp.

LÆS OGSÅ: 13-årige Karolines største ønske er en veninde

- Jeg fandt ud af, at når jeg skar i min arm, forsvandt smerten, forklarer hun.

Fik hjælp

Arrene skjulte hun under langærmede bluser, og det er først for nylig, at Tina er blevet klar over, hvilke tanker hendes unge datter gik og tumlede med i årenes løb.

I Sverige opsøgte hun nemlig professionel hjælp for at få sin triste datter tilbage på sporet. Og det var ved en psykolog, at Nadia åbnede op og fortalte om mobberiets konsekvenser.

- Jeg blev fuldstændig chokeret og fik dårlig samvittighed over, at min datter har været så ulykkelig. Samtidig føler jeg mig også magtesløs, fordi jeg virkelig har rendt de forskellige skoler på dørene for at få mobberiet stoppet, siger Tina.

Mor holder øje

I dag mangler Nadia et sidste skoleår, og det har hun tænkt sig at tage i Sverige, hvor familien stadig bor. Hun er endnu ikke begyndt i 9. klasse efter sommerferien, fordi det først var planen, at hun skulle begynde på en efterskole i Danmark.

Men efter lange samtaler med sin mor har hun besluttet sig for at give skolesystemet i Sverige en chance.

LÆS OGSÅ: for 13-årige Frederik er skolen et helvede

- Jeg er så glad for, at Nadia ønsker at blive boende hjemme, så jeg kan holde lidt øje med hende. Jeg er frygtelig nervøs for, at hun får et tilbagefald, så jeg vogter lidt over hende, fortæller Tina.

Ødelagt barndom

Nadia har da også fået det bedre, men sin barndom bliver aldrig noget, hun vil huske tilbage på med glæde:

- Mobberne ødelagde min barndom - ja, faktisk mit liv. Det er deres skyld, at jeg har haft det så skidt, og det vil jeg aldrig tilgive. Jeg håber, at min historie kan få dem, der driller andre, til at indse, hvor ondt det gør.Sponsoreret indhold