Når livet gør ondt

Nalle født på ny

16. december 2022 af Morten Nøhr.
Rock-Nalle fortæller om sine op- og nedture.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Denne artikel er fra februar 2011.

Hans ansigt ligner et bjerglandskab. De 15 år som hjemløs og tigger har sat sit præg på den gamle rockstjerne. Og som han sidder med sit nyfødte barnebarn i favnen, kan man ikke lade være med at tænke: Skønheden og udyret! Bemærkningen udløser et smil hos 68-årige Rock-Nalle.

- Det kan ikke skjules, at jeg har levet et hårdt liv, hvor der skete vanvittige ting: Jeg er blevet truet på livet, har levet i rendestenen og været tæt på at begå selvmord.

Fra 60'erne og 20 år frem var hele Danmark på fornavn med Nalle. Han rystede hits ud ad ærmet på Hawaiiskjorten og blev kaldt Odenses svar på Little Richard.

"Go'e gamle fru Olsen", "Amanda" og "Jeg kan godt lide store babser" blev landeplager. Det var stemmen og den på én gang frække og følsomme udstråling, der fik kvinderne til at dåne. Men pludselig blev der uhyggeligt stille omkring Nalle. Han var 44 år, da hans liv tog en drejning. En kolossal nedtur ventede forude.

- Jeg var på det tidspunkt blevet alt for tyk. Næsten lige så stor som Bamse. Jeg vejede 140 kilo og var flov over mig selv. Derfor besluttede jeg mig for en slankeoperation, og det blev fatalt. Jeg havnede i et smertehelvede og begyndte at tage morfinpræparater for at holde det ud, fortæller Nalle, som lyder det borgerlige navn Roland Sørensen.

Narko-suset trak i ham. Til sidst endte han på heroin og måtte tigge, stjæle og lyve sig frem for at overleve. Når han drev rundt i gaderne på jagt efter næste fix, lignede han et spøgelse. Vægten svandt ind til 56 kilo.

Kunne ikke blive værre
- Alt krakelerede omkring mig. Jeg mistede mine tænder, mine venner, min stolthed og selvrespekt. I starten brød jeg mig ikke om at tigge, men efterhånden flyttede grænserne sig. Jeg blev ligeglad med alt, siger Nalle og tilføjer: - De år var ét langt selvmordsforsøg. Undervejs røg ægteskabet og kontakten til de to børn, Dorte og Søren, som i dag er 44 og 46 år.

- Som narkoman kan du ikke holde fast på noget. Alt drejer sig kun om dig selv, bemærker Nalle. Sønnen Søren er retarderet og var i barndommen tæt knyttet til sin far. Men det bånd blev brutalt revet over, da Nalle blev misbruger. Når de tilfældigt mødtes på gaden, skyndte Søren sig over på det andet fortov. Synet af faren skræmte ham.

Nalle forsøgte også at fortrænge sine følelser for musikken. Han hastede forbi gademusikanterne og nægtede at høre radio.

- Musikken var min store kærlighed, og derfor gjorde det utroligt ondt at blive mindet om det, forklarer han. Nedturen kulminerede juleaften 1994, hvor menuen stod på tørre krydderboller, som han fiskede op fra en sygehuscontainer.

- Det kunne ikke blive værre. Jeg overvejede alvorligt at gøre en ende på det, husker han. To ting blev hans redning: Egeborg Behandlingscenter og ikke mindst Jette, som er 12 år yngre end Nalle og altid har været vild med hans stemme. Hun kom til en af hans første koncerter, da han var stoffri, og oplevede en helt anden mand end ham, hun havde set strejfe rundt i Odenses gader.

- Skal vi ikke prøve at dele avis, spurgte hun ham efter et stykke tid. Jette var med sit lyse sind netop den kvinde, som Nalle havde brug for. Sammen flyttede de ind i et rækkehus i udkanten af Odense, hvor de gik i gang med at forvandle den tilgroede have til en smuk, japansk oase.

Havearbejdet var også en form for terapi, der hjalp Nalle til at kunne føle værdien i de små og nære ting. Samtidig genfandt han glæden ved musik og har i sin høje alder fået et sensationelt comeback. Otte plader er det indtil videre blevet til. Aktuelt er han ude med en samling velklingende bluesnumre.

- Han er bedre nu, end han nogensinde har været. Den stemme ... Jamen, altså, siger Jette og sender ham et kærligt blik.

Troede det var slut
Med Jette fulgte også en ny familie. Jette er mor til to sønner, hvoraf den ene, 32-årige Michael, har givet hende to børnebørn. Nico er tre år, og Noah kom til verden den 6. januar i år.

Da Ude og Hjemme besøger bonus-børnebørnene, er det da også tydeligt, at Nalle har en stor plads i treårige Nicos hjerte.

- Farfar, farfar, bliver drengen ved med at råbe og får lokket bedstefar med ind på børneværelset. Mens Nico bladrer i malebogen, pludrer Nalle med babyen og bliver tydeligt bevæget, da de små fingre lukker sig om hans pegefinger.

- Det er en uendelig stor lykke at få "foræret" en familie på den her måde, når man faktisk troede, at det hele var slut, siger han. Før interviewet er slut, udrydder Nalle en myte, som klæber sig til ham.

- Mange tror, at det var alkohol, som slog mig ud. Men jeg har ALDRIG drukket. Bajere og sprut siger mig ikke noget. Det var stofferne, som ødelagde alt.

Se videoen i toppen af artiklen.

Sponsoreret indhold