Når livet gør ondt

Nybagte mødre får ofte abort

17. september 2009 af Marianne K. Holm, Forældre & Børn Baby. Foto: Colourbox
Hver tiende abort i Danmark bliver foretaget på en kvinde, der har født inden for det sidste år.

- Forestil dig, at du sidder med et lille bitte barn, som du netop har givet liv til, og så har du også lige fået en abort. Det er en svær oplevelse, siger Charlotte Wilken Jensen fra foreningen Sex og Samfund, der er gynækolog på Roskilde Hospital til Forældre & Børn Baby.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alligevel bliver hver tiende abort i Danmark bliver foretaget på en kvinde, der har født inden for det sidste år.*

Mange nybagte mødre tror, at amning beskytter mod graviditet. Det er både rigtigt og forkert. Kvinder, som ammer i fuldt omfang, og det vil sige ikke sjældnere end hver fjerde time, har ganske rigtigt meget svært ved at blive gravide, da amningen er med til at undertrykke ægløsningen. Undersøgelser viser, at cirka fire ud af 100 kvinder, som ammer i fuldt omfang og endnu ikke har haft menstruation, bliver gravide.

Det er et lavt tal også sammenlignet med andre "natur" metoder, som for eksempel afbrudt samleje, hvor mellem hver fjerde og hver femte bliver gravid, og de såkaldt "sikre" perioder, som alligevel ikke er mere sikre, end at syv ud af 100 kvinder bliver gravide med den metode.

Det er derfor fuldkommen rigtigt, at amning besværliggør graviditet. Problemet er bare at vide, hvornår man ikke længere er beskyttet.

For mens kun fire procent af kvinder, der ammer, bliver gravide inden for de første seks måneder af amningen, så stiger risikoen efter de første seks måneder til 5-15 procent. Samtidig kan almindelige graviditetssymptomer som brystspænding og træthed være helt normale under amningen, og derfor finder mange først ud af, at de er blevet gravide meget sent.

Det er ikke alle præventionsformer, der egner sig at bruge, mens man ammer.

- Østrogenet i visse præventionsmidlerne kan for eksempel forhindre, at mælken løber til brysterne, forklarer Charlotte Wilken Jensen fra foreningen Sex og Samfund, der er gynækolog på Roskilde Hospital til Forældre & Børn Baby.

Læs mere om det på Forældre & Børn Babys website mama.dk.

Abort i tal

[tekst]

  • I 2006 blev der foretaget 15.053 aborter i Danmark. Hver tiende af dem, cirka 1500, blev foretaget på en kvinde, der havde født inden for det sidste år.
  • Abortkvotienten i Danmark (antal aborter pr 1000 kvinder mellem 15-49 år) er faldende. I 1991 var den på 15. I 2006 var den nede på 12.2

Sponsoreret indhold