Når livet gør ondt

Offer for falske sexannoncer

18. januar 2010 af Joan Andersen
En plageånd opretter falske sexannoncer i Pernille Rasmussens navn.
Foto: Gregers Overvad
Foto: Gregers Overvad

Børnene ved ingenting, men de kan nok godt fornemme, at alt ikke er helt, som det plejer. Døren bliver låst, selv i dagtimerne, og gardinerne er rullet ned, og mor tør ikke længere at sove alene.

- Jeg er gået psykisk ned over det her. Jeg har det virkelig skidt. Jeg kan slet ikke falde i søvn, hvis jeg er alene, så min kæreste forsøger at være her for mig. Og døren bliver låst, så snart jeg er alene med børnene, fortæller 28-årige Pernille Sohl Rasmussen fra Vissenbjerg på Fyn. Hendes mareridt begyndte i sommer. Nogen havde skrevet hendes telefonnummer på væggen på et offentligt toilet under en vulgær tekst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Annonce i Den Blå Avis
- Det var virkelig klamme mænd, der kontaktede mig. Jeg ringede straks til ejeren af tankstationen og bad ham om at fjerne det, fortæller hun. De sære sms'er stoppede, og Pernille åndede lettet op. Men den 2. november, da hun var på vej i seng, begyndte telefonen at bimle igen. - Jeg græd og ringede til min kæreste og min datters far. Folk prøvede at opmuntre mig, men intet hjalp.

Hun skrev tilbage til en af mændene for at finde ud af, hvor han havde hendes nummer fra. Denne gang var der indrykket en annonce i Den Blå Avis og oprettet en profil på datingsitet hot.dk. Begge steder fremgik hendes telefonnummer, og i Den Blå Avis kunne man sågar se, hvor hun boede. Annoncen fremstod som en seriøs sexannonce, hvor hun tilbød sig selv til mænd med perverse fantasier for den nette sum af 50 kroner.

Telefonnummer på toilet
Næste dag kontaktede hun Den Blå Avis, som fjernede annoncen med det samme. - De var rigtig søde og anbefalede mig at melde det. De kunne nemlig ikke give mig oplysningerne på vedkommende, som havde indrykket annoncen. På grund af persondataloven må de kun udlevere mailadressen og ipadressen til politiet eller en advokat, siger Pernille.

Kort tid efter dukkede Pernilles telefonnummer igen op på et offentligt toilet, denne gang i et butikscenter på Fyn. - Jeg begyndte at tude med det samme. Det er nedværdigende. Jeg føler mig billig, selv om jeg ikke har noget med det at gøre. Jeg vil bare gerne finde ud af, hvem det er, der vil mig det så ondt. Det påvirker jo også børnene, siger hun.

Ingen beviser
Derfor tog hun hen til centeret og fotograferede teksten på væggen. - Jeg sammenlignede bogstaver og tal fra telefonnummeret. Det må jo være en, jeg kender. Og jeg kan nok også godt genkende i hvert fald tallene, men jeg kan jo ikke begynde at beskylde nogen for noget uden beviser. Det ville jo være katastrofalt, hvis det alligevel ikke er ham, siger hun.

Hendes største frygt var, at de tre børn otte-årige Dustin, seks-årige Justin og Angelina på to år, deres kammerater og forældre ville finde ud af det. - Det piner mig. Jeg synes, jeg opfører mig ordentligt og behandler andre med respekt. Men jeg kan godt forstå, hvis folk får nogle mærkelig tanker om mig og tror, at jeg er sådan en, der skaber problemer. Men det gør ondt, hvis jeg pludselig får sådan et ry, siger hun.

Let at opklare
Pernille satte sin lid til, at politiet ville tage sig af sagen, men der fik hun en lang næse. - Politiet siger, at de ikke kan gøre noget. Jeg skal selv kontakte en advokat og føre en civilsag. Men de to advokater, jeg har snakket med, vil ikke tage sagen, og de siger, at det er yders tvivlsomt, at jeg kan få fri proces, og så har jeg simpelthen ikke råd til at føre sagen. Jeg er enlig mor med tre børn, forklarer hun. - Jeg ville ønske, at politiet bare ville kontakte Den Blå Avis og få den mailadresse og ip-adresse. Jeg forventer jo ikke, at de starter en større efterforskning, men computerens ip-adresse kan føre frem til en person med navn og adresse, fortæller hun.

Men der er ingen hjælp at hente. Tværtimod. - Hver gang jeg kontakter politiet, har de en sjov bemærkning a la: "Det var da ellers billigt". Men det er ikke sjovt. Det gør ondt, og det er ydmygende, siger hun. - Det er et lavt menneske, der har gjort det her. Måske er det en drengestreg, der er gået over gevind, spekulerer hun.

Pernille har nu fået et nyt og hemmeligt telefonnummer, som kun er blevet betroet til få mennesker. - Jeg ved ikke, om der er skrevet noget andre steder eller indrykket flere annoncer, for nu har jeg jo fået nyt nummer. Kun de nærmeste, min familie, venner, arbejdsplads og børnenes institutioner, har nummeret, så hvis det dukker op igen, vil det være let at finde ud af, hvem han er, siger hun.

_________________________________

Politiet: VI KAN INTET GØRE

Kim Strømvig, politikommissær ved Fyns Politi, bekræfter, at Pernille har politianmeldt chikanen, men derudover melder han hus forbi. - Vi har vurderet, at det er en sag mellem to parter inden for privatlivet, derfor falder forholdet ind under straffelovens § 267 om fred- og ærekrænkelse, og så kan vi ikke gøre noget. Hun skal selv kontakte en advokat og føre en civilsag. Sådan er loven indrettet, siger han, men understreger samtidig at ikke to sager er ens.

- Det er en konkret vurdering på en konkret sag. Du kan ikke bruge én sag som rettesnor til alle sager, siger han. Andre, der er udsat for chikane, opfordres derfor stadig til at kontakte politiet. Der findes ingen specifik lovgivning i Danmark, der forbyder forfølgelse af personer. Ofrene skal samle beviser og håbe på et polititilhold. Kun ved konkrete trusler om vold eller trusler på livet kan politiet for alvor gøre noget. Både trusler og overtrædelse af et polititilhold kan give op til to års fængsel. Ærekrænkelse straffes med bøde eller fængsel i op til fire måneder.

Sponsoreret indhold