Når livet gør ondt

Pæne mænd er farligst

30. august 2012 af Karin Heurlin
Leder af krisecenter fortæller om, hvem der kan være et farligt bekendtskab
Foto: Steen Wrem
Foto: Steen Wrem

Leder af Krisecenteret på Frederiksberg, 46-årige Lisa Holmfjord, har taget imod stribevis af dybt ulykkelige kvinder. Fælles for stort set alle er et nedbrudt selvværd. Ellers er der kun få lighedspunkter.

Læs om Janne der var udsat for psykisk vold

- Der er en fordom om, at det er en særlig type mennesker, som er i et voldeligt hjem. Men jeg kan garantere, at det er alle typer med alle typer mænd. Voldelige mænd er ikke kun dem med tatoveringer. Det er også dem i jakkesæt, og det er lige før, de er farligere, fordi de har talegaverne og råd til advokater i forhold til at få børnene, siger Lisa.

Psykisk vold er også tæsk
Hun understreger, at det langtfra kun er kvinder med blå mærker, som har brug for at komme på krisecenter. I de fleste voldelige hjem, er den psykiske vold den værste. Den er bare sværere at pege på.

- Psykisk vold er også tæsk, og den kan faktisk være langt værre, fordi man lever med den længere. Ofte kommer det hele til at handle om den voldelige i forholdet, fordi man hele tiden passer på med ikke at gøre ham sur. På den måde visker man lige så stille sig selv ud. Mange kvinder kommer med børn til krisecenteret, og her går det for alvor op for mødrene, hvor meget volden har påvirket deres børn. Også selv om manden aldrig har været voldelig mod børnene.

- Børnene har jo set én, de elsker, begå ondt mod en anden, de elsker, siger Lisa.

Som regel kommer børnene dog hurtigere videre end deres mødre. Det kan nemlig tage lang tid at lægge et voldeligt forhold bag sig, hvis man ikke skal falde for den samme type igen, pointerer hun.

Læs om Kamilla, der sparkede sig fri af en voldtægt

Sponsoreret indhold