Når livet gør ondt

Pernille kom i lære som mor

26. september 2013 af Joan Andersen. Foto: Gregers Overvad
Kun tre uger gammel brækkede Lucas lårbenet. Kommunen handlede hurtigt og sendte far, mor og søn på et observationshjem, hvor de blev uddannet til at være forældre for deres lille dreng, mens truslen om tvangsfjernelse hang over hovedet på dem.

Lucas var utilfreds og sulten. Den lille purk var kun tre uger og kunne ikke meget andet end at skrige for at få sine forældres opmærksomhed. Han far ville skifte ham, men fik lagt den grædende baby forkert på puslepuden. Lucas begyndte at falde. Som et rent instinkt greb hans far ud efter ham. Knæk.
- Jeg kom ind i det sekund, det skete. Jeg ved, hans far ikke gjorde noget ved ham med vilje. Det var et uheld, siger 19-årige Penille Paasch fra Sønderborg.

Lucas brækkede lårbenet og måtte hastes til hospitalet. Faren fik en betinget dom for vold, og personalet på hospitalet underrettede kommunen. De fandt, at den dengang 17-årige Penille og hendes 20-årige kæreste var for umodne til at tage vare på lille Lucas.
De kun fik én chance mere til at bevise, at de kunne magte forældreopgaven. I et halvt år skulle de observeres og vurderes på Ehlershjemmet i Haderslev, et hjem for familier i krise. De skulle i lære som forældre. Og hvis de dumpede, ville Lucas blive fjernet fra hjemmet.
- Jeg tudede, lige da jeg fik det at vide. Det var nærmest verdens undergang for mig. Men beslutningen stod fast, fortæller Penille. Det hang hele tiden over hovedet på mig, at de kunne fjerne min lille dreng, hvis de ikke synes, jeg var egnet til at være mor. Og dét ville jeg bare ikke risikere, slår hun fast.

Penille havde ikke noget at frygte. Hun bestod "mor-eksamen".
- I dag har jeg gode kort på hånden. Jeg har papir på, at jeg er en god mor. Ehlershjemmet er et fint sted, hvis man ikke ved så meget om børneopdragelse, men jeg var måske ikke den, der havde mest brug for det. Pædagogerne kalder os solstrålehistorien, siger hun.

[email protected]

Sponsoreret indhold