Når livet gør ondt

Peter Ingemann: Jeg var medmisbruger længe

2. april 2013 af Karin Heurling / Foto: Morten Mejnecke
Millioner af seere har de sidste ni år fulgt Peter Ingemann som vært i Hammerslag. Alligevel føler han aldrig, at det er helt godt nok. Selv er han ikke i tvivl om, at usikkerheden er et mén fra barndommen, hvor faderens druk og pludselige død har sat sine spor.
Peter Ingemann var tæt med sin alkoholiske far
Peter Ingemann var tæt med sin alkoholiske far

Peter Ingemann er fire år, da han en nat bliver vækket af larm fra sine forældres soveværelse ved siden af. Han tumler ud på gangen og ser, hvordan to Falckreddere slæber hans 100 kilo tunge far ud. Ude på gårdpladsen bliver faderen lagt i en ambulance, og da Peter ser den køre væk, stiller han sin mor et enkelt spørgsmål:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

"Skal far dø?"

Peter Ingemann mistede ikke sin far den nat, selv om faderen i en voldsom brandert havde skyllet en håndfuld sovepiller ned med sprut.

LÆS OGSÅ: Jette fra "Farvel min elskede" var afhængig af mad, men hun kom ud af sit misbrug.

Faderen blev et primitivt monster

Peter Ingemann nåede at få 29 år med sin far, og det har sat sig sine spor. På godt og ondt. I sin bog, Ingemanns Land, beskriver han helt ærligt og uden ynk sin opvækst med faderen. En mand, som i sine gode perioder kunne få de vildeste byggeeventyr til at blive til virkelighed. En kreativ og opfindsom far med en enorm viden, som han gavmildt øste ud af. Sjov, skæv, kærlig og fandenivoldsk. Egenskaber, som Peter sugede til sig, og som han bruger hver eneste dag. Men faderen havde også den anden side.

- En gang imellem blev det hele bare pakket sammen til et primitivt monster, der drak to flasker vodka om dagen. Det var så sørgeligt at se. Som helt lille forstod jeg selvfølgelig ikke, hvad der skete. Men jeg forstod godt, at der var forskel på de to fædre, siger Peter.

Peter sparkede betjent

På trods af druk og svigt var Peter og hans far så tætte, at de op til faderens død sagtens kunne ringe sammen otte gange om dagen. Samtalerne startede altid, hvor den sidste sluttede uden at indlede med et hej eller et goddag.

Far og søn hang sammen. Det har de altid gjort. Som den morgen, da Peter som niårig sad på bagsædet af faderens Volvo. Undervejs blev faderen stoppet af en politibil. Så startede den vildeste biljagt gennem det midtjyske. Det kunne let være endt helt galt. Godt gik det nu heller ikke. Jagten sluttede med, at Peters hidsige far rullede rundt og sloges med to betjente i en grøft. Peter græd, mens han løb ud af bilen. Da han så den ene betjent ligge oven på sin far, gjorde han præcis det, som han følte, var rigtigt. Han sparkede betjenten. Så hårdt han kunne.

LÆS OGSÅ: Malou Stellas mor Britta blev forladt som barn af sin mor, som prioriterede flasken

Det endelige opgør med faderen

Peter blev ved med at stå utrætteligt ved sin fars side, som årene gik. Også selv om faderen skuffede gang på gang. Ødelagde forældremøder. Satte ham i livsfare. Og gjorde hverdagen utryg. Alligevel blev Peter ved med at håbe på, at det snart holdt op. I dag er han ikke et øjeblik i tvivl om, at han meget tidligere skulle have sagt fra. Det skete først, da han selv blev far. Hans ældste datter Caroline skulle døbes, og da faderen kom, var han så fuld, at hans øjne svømmede.

- Jeg vil ikke have dig her, sagde Peter koldt. - Der satte jeg grænsen. Nu handlede det ikke kun om mig, men også om min kone og mit barn. Det skulle han ikke få lov at ødelægge, siger Peter, som havde et opgør med sin far efterfølgende. Det var ubehageligt, men effektivt.

Far kunne ikke klare 50 års tømmermænd

- Han begyndte at gå i terapi, og vi fik et meget mere ligeværdigt forhold efter barnedåben. Jeg havde været medmisbruger for længe, og det er noget af det værste. Det gør jo, at man fastholder misbrugeren i det. I dag råder jeg andre til at være benhårde over for misbrugere i familien. Man skal vise dem, at de ikke har en familie, før de stopper. Tage børnebørnene fra dem. Skifte telefonnummer. Det er barsk, men det eneste, som hjælper.

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederiks ekskæreste Athena gik fra fotomodel til alkoholiker

I terapien fik Peters far set sine dæmoner. Det var voldsomt. Men også nødvendigt. Desværre valgte han at stoppe terapien, netop da han havde åbnet op, og det fik fatale konsekvenser.

- Han vågnede jo op til 50 års tømmermænd. Man skal være meget stærk for at stå imod det, som Peter siger.

I juni 2002 begik Peters far selvmord.

LÆS OGSÅ: En gribende fortælling fra den tidligere alkoholiker Marianne, der fortryder årene i druk

Sponsoreret indhold