Når livet gør ondt

Pia solgte sex for narko

2. februar 2014 af Morten Nøhr Mortensen, foto: Gregers Kirdorf
Som 20-årig blev Pia Ernstrøm forældreløs. Først var hendes far bukket under for årelangt alkoholmisbrug. Senere fulgte hendes mor med. På det tidspunkt var Pia allerede på vej ud i stoffer og kriminalitet i en grad, så hun solgte sin krop til sin pusher for at få stoffer. Først i dag er hun sluppet fri og på vej mod et bedre liv.
Pia har det svært med forældrenes druk. Hun vil dog kæmpe for at få et bedre liv selv.
Pia har det svært med forældrenes druk. Hun vil dog kæmpe for at få et bedre liv selv.

Pia ligger i sin køjeseng på sit værelse og holder sig for ørene. Hun er omkring seks år gammel. Hun kan høre sin mors skrig fra dagligstuen. Møbler vælter. Glas bliver smadret og hendes far råber voldsomt. Pludselig bliver døren smækket op. En nabo løber ind, griber hende og løfter hende ud af huset. På vej væk ser hun to politimænd lægge sin far i håndjern.
Barndomsmindet tilhører 27-årige Pia Ernstrøm fra Nykøbing Mors. Så lang tid hun kan huske tilbage, har hende mor og far drukket. Nogen gange var de festlige, når deres drikkegilder tog til. Andre gange eksploderede deres rus i vandvid og raseri. Pia vidste aldrig, hvornår vandviddet viste sig. Men en ting var sikker. De drak næsten hver eneste dag.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Fars druk stjal min barndom

Utryg barndom

- Det var en utryg barndom. Men jeg troede, at mit liv var normalt, for sådan var det hele tiden. Først da jeg kom i skole og så, hvordan andre børns forældre levede, fandt jeg ud af, at det var usædvanligt med så meget druk og vold, fortæller Pia.
Hun voksede op i landsbyen Løgstrup lidt udenfor Viborg sammen med tre ældre halvsøskende. Selvom hun i barndommen havde gode stunder med sine søskende og særligt med sin far John, så er Pia i dag ked af, at hun ikke blev tvangsfjernet.
- Jeg tror, at livet havde formet sig lykkeligere, hvis jeg havde fået lov at vokse op hos en kærlig plejefamilie, siger hun

LÆS OGSÅ:Troede jeg kunne redde min mor

Ramte bunden

Det evigt utrygge barneliv har nemlig haft voldsomme konsekvenser, der førte Pia ud i kriminalitet og et alvorligt stofmisbrug. Hun ramte bunden for fire år siden. Forældrene var begge døde af druk. Nu lå hun på et toilet på forsorgshjemmet Tre Ege ved Aarhus med en kanyle i armen. Uden hjem, uden arbejde og uden fremtid.
- Men heldigvis havde jeg en kæreste, fortæller Pia om den person, der blev afgørende i hendes liv.
- Claus var bare helt anderledes end mig. Han tog hverken stoffer eller drak. Han var fra en helt anden verden. Han anede ikke, hvor langt ude jeg var, men da han fandt mig der bevidstløs af heroin, besluttede han at hjælpe mig. Det reddede mit liv, fortæller Pia.

Fik narko for sex

Efter en årelang nedtur med alle tænkelige typer af narko, blev hun nu for første gang taget ved hånden. Hun flyttede ind i en lejlighed i Århus sammen med Claus. Og hans forældre var der også for hende, når hun havde det svært.
- Når man har været så langt ude, at man giver sex til sin pusher for at få stoffer, så er det svært at komme ovenpå igen. Men det lykkedes. Takket være Claus og hans forældre, fortæller hun.
Pia forsøger nu at forsoner sig med sin fortid. Særligt moren har hun det svært med, selvom Irene har været død siden 2006.
- Da jeg var 14 år, ville min far skilles. Han flyttede og jeg valgte at flytte med ham. Jeg har altid været fars pige, så det var oplagt. Og det blev faktisk en lykkelig tid, selvom ikke alt gik perfekt mellem os. Han stoppede med at drikke og jeg troede virkelige på noget godt. Men så døde han. Hans indre organer var slidt op af druk og vi nåede kun at få et år sammen, fortæller Pia.

Moren sov ind

Herefter sendte Viborg Kommune Pia på efterskole - tre år i træk. Det blev tre vilde år med stadig flere stoffer. Med psykologhjælp. Med alkohol og nye venner, der var vilde som Pia. Da hun var færdig med efterskolerne flyttede hun på eget værelse. Og forbruget af narko voksede. Lsd og euforiserende svampe kom til. Pia husker i dag tiden som en lang rus med fester og frygtelige nedture.
Dagen efter sin 20 års fødselsdag stod hun atter ved et afgørende punkt i sit liv. Invalideret af sit misbrug og helt afhængig af hjemmehjælp sov hendes mor ind. Hun døde i en alder af 54 år. Pia nåede aldrig at blive forsonet med sin mor. Hun fik ikke engang mulighed for at være med ved begravelsen.
- Jeg fik oplyst en forkert dato i en sms. En i min familie ønskede, jeg blev væk. Så da jeg kom frem, var mor allerede begravet. Jeg har aldrig tilgivet, at jeg blev snydt på den måde, for jeg ville gerne have sagt farvel. Hun var trods alt min mor, siger Pia.

Sponsoreret indhold