Når livet gør ondt

Reddet af sin storesøster

3. maj 2014 af Morten Nøhr Mortensen, foto:Polfoto
Seksårige Milly var så svag, at en tur til stranden eller en uskyldig leg med hendes venner, kunne slå hende ihjel. Hendes immunsystem var fuldstændig ødelagt, men det har hendes storesøster nu ændret på. Nu kan de sammen gøre alt.
Seksårige Milly krammer sin storesøster, der er stolt over at  have givet sin lillesøster et helt nyt liv.
Seksårige Milly krammer sin storesøster, der er stolt over at have givet sin lillesøster et helt nyt liv.

For første gang i sit korte liv kan seksårige Milly Smith nu løbe ud i haven og lege med sin storesøster uden at frygte at blive så syg, at hun risikerer at dø af en simpel infektion. Blot en lille rift fra en gren eller græspollen i hendes lunger kunne være skæbnesvanger. Men ikke mere. Hun er blevet reddet af sin storesøster, der har givet hende den knoglemarv, der har ændret alt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: 13-årige nægtede senabort

- Jeg er ret stolt af det, jeg har gjort, lyder det fra Millys otteårige storesøster Kacey, da den britiske avis The Daily Mail besøger familien i deres hjem i New Milton i Hampshire i England.
- Vi var vi alle ret kede at det før operationen. Og der var også meget, som jeg ikke kunne deltage i, fordi Milly ikke kunne noget. Nu er hun meget gladere og vi kan lege sammen i forhaven, vi kan gå på McDonald's og vi kan også komme på ferie, fortæller den glædestrålende storesøster efter den vellykkede operation.

En ud af ti dør

Knoglemarvsoperationen var dog mildt sagt risikabel. Både for Kacey men især for Milly. En ud af ti ville dø. Men alligevel så hendes mor, 39årige Theresa, ingen anden mulighed end at gå videre med planen, da en undersøgelse viste, at Kacey var det perfekte match som donor. - Milly havde overhovedet ingen modstandskraft tilbage. En helt almindelig forkølelse ville resultere i en lungebetændelse og lidt tynd mave kunne fortsætte i ugevis. Hun var konstant ind og ud af hospitaler med en lang række sygdomme. Da hun var 16 måneder var hun meget tæt på at dø af en lungebetændelse, lyder det fra Theresa.
- Vi har gennemlevet et helvede og Milly har virkelig lidt, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ:Claudia elsker sin store krop

Milly blev født med sygdommen, som fuldstændig havde ødelagt hendes immunsystem. Det var dog først, da hun blev fire år, at hun fik diagnosen, Kronisk Granulomatus, en meget sjælden sygdom, som kun rammer en ud af otte millioner piger. Sygdommen hindrer, at Millys immunsystem slår infektioner ned, som hos normale mennesker. Hos Milly kunne en rift på fingeren derfor hurtigt udvikle sig til en dødsensfarlig blodforgiftning. Af samme grund blev den lille pige helt fra lille holdt borte fra andre børn, ligesom det var nødvendig for hendes sønderknuste forældre at holde hende væk fra skolen.
Selvom hendes storesøster var sund og rask, så led også hun under de vanskelige livsbetingelser hendes søster måtte udstå.

Kun knoglemarv kunne hjælpe

- Vi skulle jo hele tiden passe på, at Cathy ikke slæbte infektioner med hjem. Det hindrede også hende i at gøre mange ting, oplyser hendes mor.
Efter en meget alvorlig infektion i 2012, hvor en betændelse i en af Millys tånegle resulterede i ni omfattende penicillinbehandlinger, stod det dog klart for lægerne, at det udelukkende var en knoglemarvstransplantation, der kunne hjælpe Milly til at overleve.
Og sådan gik det. Allerede få dage efter transplantationen konstaterede Millys mor, at hende yngste datter var blevet som forvandlet.
- Det var en massiv forandring allerede i løbet af kort tid. Normalt var hun meget tilbageholdende og hun havde en bleg ansigtshud med mørke rander om øjnene. Men allerede efter fem dage havde hun farve i kinderne, fortæller den lykkelige mor.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at elske din krop

Lægerne konstaterede, at transplantationen fra Cathy var blevet næsten 100 procent accepteret af hendes lillesøster, så hun på den måde havde fået et helt nyt og velfungerende immunsystem. For hele familien var det et sandt mirakel og det var med tårerne løbende ned ad forældrenes kinder, at de to piger for første gang løb sammen ud og legede i haven.
Selvom Milly kun er en lille pige på seks år, så er hun klar over, at hendes storesøster har givet hende en helt særlig gave.

Nu kan vi gøre alt

- Min søster var sød og rar, fordi hun hjalp mig. Nu har jeg det godt. Og det bedste er at lege udenfor, lød det fra den glade seksårige.
Også hendes mor har fået det helt fantastisk.
- Nu gør vi alle de ting, som folk bare tager for givet. Milly har lige været til hendes første fødselsdag og Kacey har for første gang nogensinde overnattet hos nogle veninder, fortæller hun.
Hun er dog endnu ikke klar til at give Milly helt fri tøjler.
- Vi skal stadig være forsigtige, men nu kan pigerne gå ud og lege samme og vi har masser af se frem til, siger hun.

Sponsoreret indhold