Når livet gør ondt

Rosa skjulte sin sygdom

26. september 2013 af Tekst Karin Heulin foto Kanal5
Den glade partypige Rosa, lider af den kroniske tarmsygdom Crohns

I øjeblikket kan man se 23årige Rosa Thomsen danse og skåle og skraldgrine med rød læbestift, tunge øreringe og armene i vejret. Hun er en af de festglade medvirkende i reality programmet Kongerne af Svendborg på Kanal5, og når hun optræder på tv-skærmen, fremstår hun som en ægte partypige uden de store bekymringer. Men virkeligheden er ikke helt så sorgløs. Rosa lider nemlig af den kroniske tarmsygdom Crohns, som betyder, at hun må give sig selv indsprøjtninger og dagligt må tage en middagslur.

Holdt sygdommen hemmelig på TV

Det var dog ikke noget, der kom frem under tv optagelserne. Rosa valgte nemlig at holde sin sygdom helt for sig selv.

- Jeg ville ikke have, de andre skulle se mig som syg. Eller se ned på mig. Hvis jeg kunne gøre det om, ville jeg nok have sagt det i stedet for at skjule det, siger Rosa, som i dag vælger at stå frem for at fortælle om den sygdom, som hvert år rammer 600 nye danskere.

Hverken klam eller ulækker

- Jeg vil gerne vise andre unge, at man sagtens kan få et godt liv, selvom man har sygdommen. Man er hverken klam eller ulækker.

LÆS OGSÅ: Realitystjernes far narkoman

Troede det var Roskildesyge

Rosa gik i niende klasse, da hun pludselig begyndte at få det dårligt. Hun rendte konstant på toilettet og kastede op, når hun spiste, men i starten troede hun og hendes mor bare, at det var Roskildesyge. Tilstanden stoppede dog ikke, og i et halvt år blev Rosa sendt fra undersøgelse til undersøgelse, mens hun blev mere og mere svækket. Til sidst kom den endelige diagnose. - Du har Crohns sygdom, sagde en læge.

Fik diagnosen og grinede


- Jeg havde aldrig hørt om sygdommen, men jeg begyndte bare at grine. Jeg var så lettet over, at der var kommet et ord på det, og nu skulle jeg bare have den rigtige medicin, husker Rosa.

Vejede 48 kilo

Desværre var der ikke så meget at grine af. Der gik nemlig flere år, indtil Rosa fik den helt rigtige behandling, så gennem sin gymnasietid havde hun det elendigt.

Hun havde ondt, var træt og havde så svært ved at spise, at hun vejede 48 kilo.

Kakaomælk var den bedste ven

- Jeg er så glad for mad, så det var virkelig forfærdeligt, at jeg ikke rigtig kunne spise, siger Rosa, som nærmest blev afhængig af sine to halvliters kakaomælk om dagen.

LÆS OGSÅ: Realitystjerne blev mobbet

Indlagt i en måned

Efter gymnasiet startede Rosa på universitet for at læse til læge, men på det tidspunkt var hendes tilstand så kritisk, at hun efter to måneder bukkede helt under. Heldigvis blev der endelig taget hånd om hende på Odense Universitetshospital, hvor hun var indlagt i en måned og fik binyrebarkhormon, som hjalp hende meget.

Tog 15 kilo på i løbet af en måned

At den form for behandling havde voldsomme bivirkninger, tænkte hun slet ikke over på det tidspunkt. Hun var bare lykkelig for, at hun kunne spise, så hun kastede sig hver dag over patienthospitalets buffet. Hendes nye madvaner og binyrebarkhormonerne fik nærmest hendes vægt til at eksplodere. På en måned tog hun 15 kilo på.

- Jeg opdagede det faktisk først selv efter et par måneder. Hvad sker der her? tænkte jeg. Det var nærmest en dobbelt Rosa. Det var hårdt, at min krop havde ændret sig så meget på så kort tid. Jeg havde jo vænnet mig til at være den lille tynde pige.

Rosa er i dag på en ny medicin, og hendes vægt er derfor blevet normal.

Lært at være postiv

Hun lever stort set også et normalt liv som sygeplejerskestuderende - og reality stjerne. Men middagslurene og medicinen vil nok altid følge hende. Til gengæld har sygdommen givet hende noget andet.

- Jeg har lært at være glad og positiv. Jeg går ikke og piger over småting. Hvis jeg er lidt ked af det, sætter jeg noget god musik på, og så er jeg glad igen.

Du kan se Kongerne af Svendborg på Kanal5 hver mandag kl 22.

Sponsoreret indhold