Når livet gør ondt

Sara er ni år og trist indeni

24. april 2013 af Marianne Knudsen / Foto: Gregers Overvad
Sara var bare seks år, da hun første gang blev indlagt med en svær depression på Børnepsykiatrisk Ambulatorium. I dag er hun ni år og får antidepressiv medicin. Hun er netop indlagt for tredje gang.
Sara på ni år har en depression
Sara på ni år har en depression

Det begyndte med, at hun mistede mimikken i ansigtet i nogle små perioder. Hun blev tavs og indelukket og havde ikke lyst til at lege med veninderne. Gradvist blev det værre, og til sidst lå den dengang seksårige Sara i fosterstilling på sin seng og gentog den samme sætning igen og igen.

- Vi anede ikke, hvad vi skulle stille op. Det var især, når Sara fik nej til noget, at hun lukkede sig inde i sig selv og ikke ville tale. Og når hun så endelig sagde noget, var det på babysprog, forklarer Saras mor, Heidi Bertelsen fra Gråsten.

Sensitiv pige

Selv om den spinkle pige ikke var ældre, var Heidi ikkei tvivl. Hun kendte symptomerne fra sit arbejde som social- og sundhedsassistent inden for socialpsykiatrien og luftede sin mistanke om en depression over for sin mand, Torben.

Han slog det hen i begyndelsen - datteren havde lige forladt børnehaven for at gå i skole, og Saras nye klasselærerinde mente også, at de skulle se tiden an. Det var nye omgivelser for den i forvejen sensitive pige, og der var måske bare tale om en vanskelig start på skolelivet.

Fik ret af psykiater

Efter 14 dage, hvor Heidi havde været nødt til at sidde med i timerne, valgte hun og hendes mand i samråd med klasselærerinden igen at opsøge deres egen læge. Resultatet blev en henvisning til Børnepsykiatrisk ambulatorium på Augustenborg Sygehus, hvor en psykiater observerede Sara og gav dem ret: De havde et deprimeret barn.

LÆS OGSÅ: Lili overvandt sin fødselsdepression

På det tidspunkt var Sara så afkræftet, at hun slæbte sine ben, når hun gik, og hun kunne være tavs i flere timer ad gangen. Hun blev efterfølgende døgnindlagt på Børnepsykiatrisk afdeling på Kolding Sygehus i to og en halv måned.

Mormor blev syg

Sara led af en "svær depression". Sandsynligvis udløst af mormoderens hjerneblødning året før.
Derudover mistede Sara også sin elskede hund og kat, som hun var vokset op sammen med, og oven i det hele blev hun storesøster til Laura, og familien byggede nyt hus.

Efter indlæggelsen havde Sara en rigtig god periode, men der skulle stadig ikke meget til, før hele læsset væltede for hende. Og sådan er det stadig. Forældrene har valgt at lade Sara gå til en børnepsykolog i et forsøg på at komme en ny depression i forkøbet, og samtidig får hun antidepressiv medicin hver dag.

LÆS OGSÅ: Michela forladt efter fødslen

Alligevel har Sara, der nu er blevet ni år, været indlagt en enkelt gang siden, og lige nu er hun indlagt igen. Hvor længe er der ikke taget stilling til endnu. Nu er hun blevet så stor, at hun kan sætte ord på, hvordan hun har det. Hun fortæller, at selv om hun er glad og smiler, har hun det skidt indeni

Ekstra tid om morgenen

- Depressionen kommer ligesom snigende, hvor vi kan se, at Sara bare får det dårligere og dårligere. At få hende ud ad sengen om morgenen kan være en ren kamp, fordi hun bare krøller sig sammen. Og hvis hun får et nej, ved vi, at det bliver en hård dag for hende, forklarer Heidi.

Hun ønsker på ingen måde at udstille sin datter, men hun ved, at hun er nødt til at fortælle sin historie, hvis tabuet om depression skal brydes. For hende er budskabet helt klart: Der skal mere fokus på det, for det kan ske for alle.

LÆS OGSÅ: Familieekspert Charlotte Højlund giver gode råd om stressede børn

Sponsoreret indhold