Når livet gør ondt

Satire-pigen Ellie Jokar: Jeg tør ikke få børn

18. juni 2013 af Marianne Knudsen / Foto: Morten Mejnecke
Ellie Jokar, kendt fra satireprogrammet ”Det slører stadig” på DR2, har levet med sklerose i 14 år. En sygdom der har fået hende til at ændre sine fremtidsplaner.
Smukke Ellie Jokar, som har iransk baggrund, er kendt fra DR2
Smukke Ellie Jokar, som har iransk baggrund, er kendt fra DR2

Hun vågner en morgen og kan ikke se noget på sit venstre øje. Ellie fjerner kontaktlinsen, skyller den og sætter den på plads i øjet igen. Men det slører stadig. I flere måneder regner hun med, at der er tale om en synsnervebetændelse, som øjenlægen har sagt. I virkeligheden er det første attak.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ellie Jokar er kendt fra DR2s satireprogram "Det slører stadig". I dag er hun 33 år og har levet med det, som skulle vise sig at være sklerose, siden hun bare var 18 år.

- Sklerose ... hvad er det? tænkte jeg, da jeg fik beskeden. Jeg anede intet om sygdommen, men jeg var overbevist om, at jeg ville dø af den. Det var vildt skræmmende, og jeg tudede i telefonen, da jeg skulle fortælle det til min mor, husker Ellie.

LÆS OGSÅ: Laura, som blev kendt i X Factor, kan få svært ved at få børn. Læs hvorfor her >>

Besøg af Frk. Rose

Tv-pigen har haft flere attakker gennem årene - det seneste var for halvandet år siden, hvor hun blev følelsesløs i det ene ben. Det forsvandt igen, ligesom sløret for venstre øje.

- Jeg kalder min sklerose for Frøken Rose. Hun kommer en gang imellem på besøg og går igen. Min medicin kalder jeg for soldaterne, for de bekæmper det onde, griner Ellie.

Hun er i virkeligheden ret afslappet omkring sin sygdom. Hun fortæller gerne om den, men hun nægter at lade den styre og dominere sit liv. Hun har truffet et bevidst valg om at være positiv, sprede gode energier og ikke gå rundt og frygte for næste besøg af Frøken Rose.

Forstår ikke folk der bitcher

- Jeg kunne da godt gå rundt og frygte for næste attak, men jeg vælger at lade være. Når jeg møder andre mennesker, der bitcher over småting, forstår jeg dem virkelig ikke. Jeg er så taknemmelig for det liv, jeg har, og tager ikke noget som en selvfølge, siger hun og tilføjer, at det da ikke var sikkert, at hun havde haft den holdning, hvis ikke hun lige var blevet ramt af den alvorlige sygdom.

LÆS OGSÅ: 19-årige Jeanette er bevis på, at man godt kan leve livet fuldt ud med sklerose >>

- På den måde er det lidt ærgerligt, at folk skal ramme muren, før de indser, hvor heldige de hidtil har været.

Tør ikke få børn

På et punkt har sklerosen dog fået lov til at bestemme. Ellie har ændret sine fremtidsplaner om at få børn. Hun tør ganske enkelt ikke.

- I min alder er det naturligt at overveje børn, men jeg er bange for at få attakker, hvis jeg stopper med at tage min medicin under en graviditet. Den risiko tør jeg ikke løbe, selv om der er kvinder med sklerose, der får børn. Men hvad nu hvis jeg er en af dem, der får det forfærdeligt af at holde medicinpause? Så ville jeg stå med attakker og en baby. Nej, det er en alt for usikker fremtid for barnet - og også for faderen, siger Ellie, der er single.

Hun har for længst affundet sig med, at hun ikke får børn - og hun har lært at leve med, at hun ikke ved, hvor længe hun er rask.

LÆS OGSÅ: Mette fik sklerose, mens hun var gravid - læs hvordan det er gået her >>

Sponsoreret indhold