Scandinavian Star: Jeg var morderens kone

Året havde været hjerteskærende. Jette var blevet enke. Hendes mand Erik Mørk Andersen var omkommet i branden på norgesfærgen Scandinavian Star. En katastrofe med 159 ofre. Og det var hendes egen mand, der blev anklaget for at starte dødsbranden.
I pressen blev hun kaldt pyroman-enken. Andre kaldte hende morderens kone. Men de 53 mennesker, der på årsdagen for tragedien stod foran hende på Ebeltoft Park Hotel, sagde intet. De kiggede på hende og ventede.
LÆS OGSÅ: Jacob blev bortført som 11-årig – Læs hans mor rørende brev
Ville tage skylden
Jette rejste sig med besvær. Det var blevet hendes tur. Mange af de andre havde fortalt om de familiemedlemmer, de havde mistet. Om tragediens dybe omfang for de enkelte familier. Nu var det Jettes tur, og også hun havde mistet. Men for pyroman-enken var det anderledes.
- Mit navn er Jette Irene Andersen. Jeg er Erik Mørk Andersens kone. Og kunne jeg give jer jeres familiemedlemmer tilbage og tage skylden for det, Erik skulle have gjort, ville jeg gerne gå i fængsel for det, lød det fra hende.

Erik Mørk Andersen blev 37 år. 23 år efter hans død blev han frifundet.
Erik var uskyldig
I dag, 23 år senere, står mindet fra det krisesamvær, Røde Kors havde arrangeret i Ebeltoft, stadig frostklar i hendes erindring. Dirrende af nervøsitet og med tårerne trillende ned ad kinderne mærkede hun de fulde konsekvenser af sin mands uhyrlige forbrydelse.
Der var dog en vigtig detalje, som både politiet, offentligheden og endda Jette selv havde skubbet til side: Hendes mand Erik Mørk Andersen var uskyldig.
LÆS OGSÅ: Tinas tragedie: De tog hendes børn
Jettes mand var ikke en morder, han var et offer. Det er kommet endegyldigt frem her i april, da "Stiftelsen til efterforskningen af mordbranden på Scandinavian Star" har offentliggjort en opsigtsvækkende undersøgelsesrapport.
En frivillig ekspertgruppe har i flere år gransket branden. 40.000 dokumenter er blevet krydstjekket og genvurderet. Derfor ved man nu med sikkerhed, at der var fire brande på Scandinavian Star. Og man ved med sikkerhed, at Erik Mørk Andersen døde i sin kahyt under brand to. Mange timer før brand nummer tre og fire blev påsat.
En god nyhed
Da Ude og Hjemme møder Jette i hendes lejlighed i Viby ved Århus, bobler hendes glæde over den seneste udvikling frem gennem et lag af dyb vemod.
- Tænk, at Erik endelig blev renset. Jeg blev så lykkelig, da jeg fik det af vide. Det telefonopkald fra Norge, ændrede alt, fortæller Jette, der personligt fik beskeden fra stiftelsens norske advokat Erling Hansen.
- Jeg har en god nyhed til dig Jette. Din mand er renset, lød det fra Norge.
Jette Andersen er i dag blevet 64 år og selv om hun med stor glæde fortæller om Eriks frifindelse, går der ikke mange minutter, før det står klart, at færgebranden i 23 år har sendt mørke skygger ind over hendes liv.
Allerede kort tid efter mordbranden kom det frem i offentligheden, at politiet fokuserede på en 37-årig dansk lastbilchauffør, der selv omkom på færgen. Han var tidligere dømt for ildspåsættelse og alle spor pegede mod ham, lød det. Og der gik ikke lang tid før alle vidste, at den 37-årige lastbilchauffør fra Grenaa var Erik Mørk Andersen. Stadig i dag løber øjnene fulde af vand, når Jette tænker tilbage.

Morten var lige begyndt i 1. klasse, da hans far blev udråbt som morder. Den 8-årige dreng blev lagt for had, men skjulte i mange år sine problemer for at skåne sin mor.
Vennerne forsvandt
- Jeg blev kaldt morderens kone. Hver gang der blev skrevet om Scandinavian Star, modtog jeg anonymt udklip af aviserne i min postkasse. Og jeg måtte heller ikke vaske mit tøj i vaskekælderen. Jeg havde bare at holde mig væk. Der var sat en seddel op. "Morderens kone får ikke lov at vaske tøj her", stod der.
LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen makeover: Blond page
Sorgen og hetzen blev ikke nemmere at bære, da det stod klart, at hun stod temmelig alene med sin lidelse. Kun den nærmeste familie, særligt hendes far Jens, stod ved hendes side.
- De fleste af mine venner forsvandt ud af mit liv. Pludselig kunne de aldrig komme, når jeg inviterede. Og de havde altid travlt, hvis jeg mødte dem. Jeg blev mere og mere ensom, fortæller Jette, der heller aldrig fandt sig en ny mand efter Erik.
Skal med dødssejleren
Mordbranden på Scandinavian Star udviklede sig natten til lørdag den 7. april 1990, da færgen sejlede fra Oslo mod Frederikshavn. Stadig i dag husker Jette sin sidste samtale med sin mand i nærmest uhyggelige detaljer.
Erik ringede til hende fra lastbilens mobiltelefon, hvor han var med som hjælper for sin kammerat Torben. De to mænd holdt i kø og ventede på at komme på færgen.
- Det er fredag aften, og jeg kan huske, at Erik spøger med, at jeg skal huske at bestille mad fra D'Angleterre, så der var god mad, når han kom hjem dagen efter. Han grinede, fordi han og Torben havde købt verdens dyreste hotdogs i Norge - og så var det endda uden ketchup. Da de holder i køen bliver de dirigeret frem mod færgen, og så bryder Torben pludselig ind. Han siger: "Åhh nej, vi skal sejle med dødssejleren", fortæller Jette.
Afhørt af politiet
Torben havde før rejst med Scandinavian Star, som havde et dårligt ry blandt chaufførerne. Men ordet dødssejler skulle få en gruopvækkende betydning - også da politiet igennem tre hårde dage i oktober afhørte Jette.
- Politiet troede, at det var Erik, der havde sagt, at færgen var en dødssejler. At han på den måde havde forudsagt, hvad der ville ske. At han allerede der vidste, at han ville tænde ild. Men det var jo Torben, der sagde det. Og i en helt anden betydning, forklarer hun.
LÆS OGSÅ: Holbæk Modellen: Tab dig uden sult
Jette føler, at hun i dag nærmest blev opfattet som kriminel, da hun blev indkaldt til afhøring på Århus Politigård den 29. oktober 1990.
- Der var to danske betjente og to norske. Og de gik hårdt til mig. Det var som om, de i forvejen havde bestemt sig for, at Erik havde gjort det. Og jeg var jo selv blevet mere og mere i tvivl. Alle sagde jo, at det var ham. Og da politiet fortalte mig, at han var påvirket af alkohol, så bukkede jeg nakken og tænkte. Så er det jo nok ham, fortæller Jette.
Brevet til sin afdøde mand

Selv om Jette lod tvivlen snige ind på sig, så har hun i alle årene beholdt fotoet af sin mand på reolen.
- Vi fik fire gode år som ægtepar sammen. Han var en dejlig mand og en dejlig far. Jeg har altid elsket ham, fortæller Jette.
Første ti år efter katastrofen var hun i stand til at skrive et afskedsbrev til sin mand. Hun finder det frem fra gemmerne i sin lejlighed og læser op fra de nu gulnede papirer:
- "En ting skal du vide. Jeg ved med mig selv, at du ikke har sat ild til båden og lagt dig til at dø. Du ville nemlig gerne leve videre med din Bette og drengene. Her var du noget, og vi holdt uendelig meget af dig. Sov godt min elskede mand."
Dette er et uddrag af en artikel, som blev bragt i Ude og Hjemme nr. 26 i 2013.
LÆS OGSÅ: Læge holdt kvinde som sexslave
Mordbrand aldrig opklaret
Mordbranden på Scandinavian Star er aldrig blevet opklaret. Stiftelsen bag undersøgelsesrapporten i 2013 afdækkede dog, at der kan være tale om forsikringssvindel.
Der er beviseligt konstateret fire brande på Scandinavian Star. Kun de to første blev efterforsket. Det er også klarlagt, at flere branddøre var blokeret i åben stilling. Af rapporten fremgår det også, at flere koøjer i kahytter var slået ud for at få mere ilt til branden. Også hydraulikolie var pumpet ud fra afmonterede rør i loftet.
Flere af de ansatte på skibet har tidligere været ansat på andre skibe, der blev ramt af brandulykker.
I dag 26 år efter branden har den tidligere hovedundersøger, som nu er gået på pension, Flemming Thue Jensen fremlagt sine teorier om branden. Der er ifølge ham selv tale om nye oplysninger, som han har fortiet i 26 år. Han mener at have bevis for, at det var to af besætningsmedlemmerne, der stod bag branden.
Norsk politi genoptog sin efterforskning af Scandinavian Star-sagen i 2014. Den efterforskning er fortsat i gang.
