Når livet gør ondt

Søs tog børnene på flugt

19. februar 2009 af Søren Johannesen. Foto: Gregers Overvad
Mor tog børn med på vild flugt gennem Europa.

Da en sagsbehandler truede med at tvangsfjerne Søs Anette Rasmussens niårige dreng, Janick, tog den 29-årige mor en drastisk beslutning. Med sin families hjælp tog hun Janick og lillebroderen Marck, 4, med på en vild flugt ned gennem Europa.
Dramaet tog sin begyndelse i april i fjor.

- Jeg blev bare så bange og ked af det. Børnene er jo mit et og alt, siger Søs, som nu er tilbage i Haslev på Sjælland og har fået styr på sagerne.
Janick, som har ADHD, begyndte at få problemer i anden klasse. Janicks lærer, hans sagsbehandler og Søs var mildt sagt uenige om, hvad der var bedst for drengen og tørnede oftere og oftere sammen. Det hele kulminerede på et møde i april, hvor Janicks sagsbehandler truede med at tvangsfjerne ham - ifølge Søs trods familiekonsulentens protester.

- Dagen efter tog jeg hjem til mine forældre. Min far er selv vokset op på et børnehjem og ved, hvad det vil sige. Han blev utrolig ked af det, fortæller Søs.
I de følgende dage lagde familien en desperat plan. Inden en eventuel afgørelse om tvangsfjernelse var truffet, måtte Søs og drengene flygte til udlandet.
Sådan gik det til, at den unge mor og drengene i slutningen af april krydsede den dansk-tyske grænse i Søs' fars gamle Toyota og med en nyindkøbt, brugt campingvogn på slæb.

I godt en uge skjulte familien sig i Tyskland, hvorefter turen gik videre til den spanske ø Tenerife. Her opholdt familien sig i en måneds tid, indtil det gik op for Søs, at den organisation, der havde lovet at hjælpe hende med at "leve under jorden" i virkeligheden udnyttede hende.
Søs og drengene enige om at fortsætte flugten til Sverige, hvor Søs imidlertid fik kolde fødder. Hun savnede Danmark og besluttede sig for at vende hjem.
Sammen med en advokat fik Søs heldigvis reddet trådene ud. Planerne og tvangsfjernelse blev skrinlagt.
I januar fik Janick tilsagn om en plads på en specialskole for børn med vanskeligheder, hvor han efter planen begynder snarligt.
- Så alt er faktisk lykkes. Men det var været hårdt, siger Søs.

Læs hele artikken i Ude og Hjemme nummer otte

[email protected]

Sponsoreret indhold