Når livet gør ondt

Solen kan slå ihjel

18. august 2012 af Karin Heurlin
Camilla kunne slet ikke se, hvor meget hun overdrev sit forbrug af solarium som teenager. For et år siden blev regningen gjort op af en læge: Den 33-årige mor til to havde pådraget sig modermærkekræft.
Foto: Gregers Kirdorf
Foto: Gregers Kirdorf

34-årige Camilla Rye er ikke et øjeblik i tvivl om, at hun i dag betaler prisen for den soldyrkelse, som hun overdrev for 20 år siden. Dengang troede hun sig udødelig. Og dengang mente hun, at hun først så godt ud, når hun var solbrun.

- Jeg gik sindssygt meget op i mit udseende, så jeg gik tit direkte fra skole hen til solariet. Da jeg begyndte at tjene flere penge, tog jeg dobbelttider, og torsdag, fredag og lørdag lå jeg flere timer i solariet, så jeg kunne se godt ud, når jeg skulle i byen. Til sidst kunne jeg slet ikke se, hvor brun jeg var, og jeg kunne finde på at stå en time tidligere op, så jeg kunne få lidt sol inden skole, husker Camilla, som har valgt at fortælle sin historie i håb om at få andre til at tænke sig godt om, inden de propper penge i automaten ved et solarium.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Ammede hittebarn

Hun havde netop forladt sin mand i Næstved for at tage tilbage til Jylland med sine to piger. De tre var lige rykket ind i lejligheden i Kolding, da hun en dag kontaktede sin nye læge for at få fornyet en recept. Da hun alligevel havde lægen i røret, nævnte hun det modermærke på sit knæ, som hun et par måneder forinden havde lagt mærke til, var begyndt at boble op. Det var ikke noget, der hastede, mente Camilla, som fik en tid to uger efter. Hun var helt afslappet omkring forandringen. I hvert fald lige indtil den dag, lægen kastede et blik på det i konsultationen.

- Det ser ikke godt ud. Du skal til hudlæge i dag, sagde lægen. Kort efter fik Camilla fjernet modermærket, og 14 dage efter sad hun med sin barndomsveninde over for en læge, som gav dem svaret fra prøven. Det gjorde han kort. - Det var desværre dårligt. Du har modermærkekræft, sagde han, hvorefter han lagde et stykke papir foran Camilla. - Nu er du berettiget til 100.000 kroner for kritisk sygdom, hvis du har en forsikring. Så var den samtale slut.

Camilla valgte at give sine piger på fire og ti år en forklaring, der lød: Mor havde fået et sygt mærke. De skulle ikke høre ordet kræft, som de forbandt med døden.

Svaret fra sidste operation var til alt held befriende. Kræften havde ikke bredt sig, og Camilla slap for stråler og kemo. Men alligevel var en del af hendes liv forandret. I dag kan hun se frem til ti år med tjek. Noget, som hver gang føles som at få en dom over liv eller død.

- Jeg er da blevet bedre til at sætte pris på livet og nyde nuet. Før skulle alt være meget perfekt. Når jeg havde ordnet haven, skulle vinduerne også lige pudses. Nu slapper jeg mere af, og vi kører nok lidt oftere på tanken, så pigerne kan få en is, siger Camilla og smiler.

Læs også: Natascha blev hjernevasket

I en ny programserie tester skuespiller Laura Drasbæk på egen krop, hvordan solen kan skade. Programmet vises første gang d. 26. august på kanalen TLC - SE TRAILER

Sponsoreret indhold