Når livet gør ondt

Syv drenge anbragt på børnehjem

24. februar 2009 af Louise Søgaard. Foto: Jacob Ljørring
Drengene trives på opholdstedet Valdemar, men hvis de kunne vælge, ville de hellere bo hjemme hos mor.

Det er tydeligt, at drengene trives på opholdsstedet Valdemarhus. Her er de, fordi de af forskellige årsager ikke kan bo hos deres forældre. Nogen har været på andre institutioner, og andre har været på hjemmet, siden de var små. Men fælles for dem alle er, at de ikke forstår, hvorfor de ikke kan bo hos mor.

Stedet ligner noget som grebet ud af et eventyr. Midt på en skråning med høje graner omkring og med udsigt over Gudenådalen og Randers ligger et flot stort rødt hus med bindingsværk og stråtag. Det er Valdemarhus og her bor syv drenge uden deres mor og far.

De syv drenge er mellem seks og fjorten år. Valdemarhus er et opholdssted, en slags børnehjem, for børn der kommer fra hjem med omsorgssvigt. Alle er de skam elsket af deres forældre, men af forskellige årsager har deres mor og far ikke magtet at have dem boende hjemme. Det magter Per Sørensen til gengæld. Han stiftede Fonden Valdemarhus, et privat opholdssted, sammen med sin hustru i 2001 og siden har de taget imod både drenge og piger fra hele landet. Børn som har brug for særlig omsorg og særlig undervisning. Det kan de få på Valdemarhus, som også rummer sin egen specialskole.

- Det er så dejligt, når vores tidligere beboere bliver ved med at betragte os som deres bagland og kommer og besøger os, som de ville besøge deres familie. Vi havde en vred ung pige, som påstod, at når hun flyttede, ville hun aldrig sætte sine ben i Valdemarhus igen.

Hun er den, der ringer oftest, og sidst hun var her, forærede hun huset to krus med hvert et budskab. På det ene krus stod: Venskab. På det andet stod: Tolerance. Det er vi meget glade for, at hun faktisk forstod, siger Valdemarhus forstander og grundlægger Per Sørensen.

Du kan møde alle syv drenge og læse om deres liv i Ude og Hjemme nr. 8.

[email protected]

Sponsoreret indhold