Når livet gør ondt

Tanja

15. juli 2009 af Søren Johannesen. Foto Jacob Ljørring
Tanja får hjælp mod sin angst

24-årige Tanja får hjælp mod sin angst:

JEG HAR FÅET MIT LIV IGEN

I fjor havde Tanja Holm Rasmussen det så skidt, at hun end ikke turde forlade sin lejlighed. Men med hjælp fra kommunen er Tanja på vej tilbage på ret køl.

- Jeg føler, jeg er blevet den glade pige igen, som jeg var engang.

Hvis ikke jeg havde mødt Rikke og havde fået hjælp, var det endt med et nervesammenbrud. Jeg var på vej mod afgrunden. Det gik bare ned ad bakke, lyder det fra den 24-årige Vejle-pige, hvis tilværelse for alvor ramlede sammen sidste år.

Depression, tvangstanker, og en invaliderende angst spærrede bogstaveligt talt Tanja inde bag de nedrullede gardiner i lejligheden. Når hun ikke gemte sig under dynen, tjekkede hun låsen på hoveddøren - op til 100 gange om dagen - eller undersøgte om toiletpapiret var revet af helt lige, og om billederne hang helt lige på væggen.

Men takket være socialkonsulent Rikke Buch er Tanja nu på vej tilbage mod en normal hverdag.

Rikke er dog ikke meget for at tage æren.

- Det kan godt være, jeg har sat nogle ting i gang. Men det er Tanja selv, der har gjort hele arbejdet, lyder det fra Rikke, 29.
Siden februar har Rikke været Tanjas støtte-kontakt-person i en ordning, som hører under Kontakt- og Videnscenter Vejle, hvor borgere kan henvende sig og få hjælp, hvis de af den ene eller den anden grund mister fodfæstet i livet.

Uge efter uge har Tanja og Rikke mødtes, og hver gang har de opstillet nye delmål for næste uges møde. Første mål var, at Tanja skulle gå ned og modtage Rikke ved hoveddøren i porten. Ugen efter skulle hun bevæge sig et par meter udenfor porten. Og sådan er det gået skridt for skridt. I dag kan Tanja gå helt op i gågaden, når hun lufter sin lille hundehvalp Sif.

- Hvis det fortsætter med at gå så godt, er det planen, at jeg inden for et par år kan begynde på pædagoguddannelsen, lyder det stolt fra Tanja, som allerede efter sommerferien begynder i praktik i en børnehave seks timer om ugen.

Sponsoreret indhold