Når livet gør ondt

Test din frugtbarhed

18. september 2013 af Joan Andersen, Foto: Morten Mejnecke
Danske kvinder bliver ældre og ældre, inden de bestemmer sig for at få børn. For nogle er løbet kørt. Måske er jeg en af dem. Jeg er 38 år og har ingen børn. Heldigvis kan man nu få testet sin frugtbarhed på Rigshospitalet og Horsens Sygehus. Læs her, hvad der skete, da jeg blev testet.

Allerede, da jeg bestiller tid på klinikken, har jeg koldsved. Hvad nu hvis de siger, at løbet er kørt, at jeg simpelthen ikke kan blive gravid, fordi jeg har ventet for længe og er blevet for gammel?

- Fertiliteten falder meget, når man er fyldt 35 år, og efter de 40 år styrtdykker den. Når man er 45 år, har man kun et halvt procents chance for at blive gravid per måned. Hvis det endelig lykkes en 44-årig at blive gravid, så aborterer 75 procent af dem, forklarer lægen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Klinik bliver bestormet

Han er ikke en hr. hvem-som-helst. Anders Nyboe Andersen er professor og dr.med. på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, og han står i spidsen for Fertilitetsrådgivningen Øresund, hvor de undersøger kvinder og mænds fertilitet for at hjælpe dem med at træffe de rigtige beslutninger for, hvornår de skal have børn.

Klinikken bliver bestormet, for danske kvinder bliver ældre og ældre, når de får deres første barn. I 2010 var gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende 29,1 år, mens den i 1965 var 22,7 år.

LÆS OGSÅ: Undgå at blive smittet af andres spisevaner

Undersøgelsen

Undersøgelsen tager en halv time, hvor man skal svare på en masse personlige spørgsmål, gennemgå en ultralydsscanning af livmoderen og have taget en blodprøve, hvor de måler et "æggereservehormon" AMH.

Efter to år følger klinikken op på resultaterne for at finde ud af, om de kvinder med få æg virkelig havde svært ved at få børn. De drømmer om at opfinde en metode til hurtigt og simpelt at konstatere, om en kvinde er mere eller mindre frugtbar. Man kan ikke sige, præcis hvor længe en kvinde endnu kan få børn.

- Vi er ikke Vorherre, vi er et laboratorium. Men jeg tror, vi kan finde ud af, cirka hvor mange år folk har endnu til at få børn, siger han og forklarer, at en kvinde bliver ramt på frugtbarheden, 12 år før hun har sin menstruation sidste gang.

Der er håb

En 40-årig har kun ni procents chance for at blive gravid ved hver ægløsning, og kun to procent af dem får barn nummer to.

Om 14 måneder er jeg 40 år.

Efter de indledende spørgsmål ligger jeg primært i den grønne zone. Mit BMI er under 30, taljemålet under 80 cm, jeg dyrker moderat motion, og jeg har aldrig haft infektioner i underlivet. Det eneste, der trækker mig over mod den faretruende, røde zone, er min alder, min mors alder, da hun gik i menopause og mit alkoholforbrug. Jeg bør slet ikke drikke alkohol, så hvis jeg vil være gravid.

LÆS OGSÅ: Tre lette trin: Test din bækkenbund

Tæller mine æg

Ved ultralydsscanningen af livmoderen tæller professoren 12 æg i stadiet inden, de udvikler sig til rigtige æg. Mere end 11 er godt, så igen er jeg i den gode, grønne zone.

- Du skal nok blive gravid indenfor de næste en-to-tre år, siger lægen.

Sygeplejersken tager en blodprøve. De måler mit ægreservehormon, AHM.

Svaret kommer to uger senere. Det ligger på 4,5, og alt mellem 10 og 50 er godt.

- Værdien er lidt lav og understreger, at du næppe bør vente alt for længe med at blive gravid, siger lægen.

Du kan også blive testet

Alle i Region Hovedstaden kan bestille til på klinikken, men man skal være hurtig, når telefonen er åben, for der er rift om tiderne. Det samme gælder en lignende test, som de udfører på Horsens Sygehus.

Desuden skal man være opmærksom på, at undersøgelsen ikke er en indgang til at blive behandlet for infantilitet, men en kvalificeret vejledning man kan bruge, hvis man gerne vil have børn, men håber, man kan vente lidt længere.

- Nogle har problemer med overvægt, andre løber som en vanvittig ude i skoven og er afpillede. De første skal tabe sig, de andre skal sætte sig ned og spise nogle burgere, siger Anders Nyboe Andersen og tilføjer:

- Til mange, der måske har forsøgt i et halvt år, siger vi: "Ro på, giv det tid".

Bestil tid på klinikkernes hjemmesider: Rigshospitalet eller Hospitalsenheden Horsens

Jeg kunne godt

Kort tid efter jeg fik testet min frugtbarhed, fandt jeg til min store overraskelse ud af, at jeg er gravid. Tilsyneladende er jeg yderst frugtbar, for uden egentlig at have forsøgt venter jeg tvillinger med ankomst i slutningen af februar.

LÆS OGSÅ: Fik fire børn på to år

Sponsoreret indhold