Når livet gør ondt

Tinas bryllup aflyst

12. maj 2010 af Annemette Barbré. Foto: Lene Memborg.
Tina skulle have været gift den 5. juni. Men brylluppet er aflyst, for kyniske og grådige annocehajer franarrede den 31-årige kørelærer de 85.000, hun havde sparet op.
Foto: Lene Memborg
Foto: Lene Memborg

Alt var klappet og klart til drømmebrylluppet.
Lokalerne var bestilt, og invitationerne skrevet - men nu bliver de aldrig sendt ud.

For der bliver slet ikke noget bryllup.
Kyniske annoncehajer har nemlig franarret Tina Unnerup fra Kolding alle de penge, hun sammen med sin kæreste i årevis havde sparet op til den store fest, der skulle have været holdt den 5. juni.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Narret af svindlere
Sommerbrylluppet er aflyst, og den 31-årige sidder tilbage med en både flov og bitter smag i munden - og 85.000 kroner fattigere.
- I bagklogskabens klare lys kan jeg godt se, at jeg har været ufatteligt naiv. Men jeg var flov og turde ikke fortælle nogen, at jeg var havnet i kløerne på disse svindlere. Derfor betalte jeg bare, og håbede, at det ville gå væk, forklarer Tina.

Første gang, hun blev ringet op af de københavnske svindlere, præsenterede en mand sig som annoncesælger på "Vejviseren", og Tina troede derfor, han var fra Mostrup-vejviseren, hvor hun i et år har annonceret for sin køreskole, ABC Trafikskolen i Kolding.

Troede jeg fornyede en annonce
Bedragerne præsenterede sig efterfølgende som IT-Fagbogen og IT-Vejviseren, og i de første samtaler var tonen venlig og nærmest slesk. Men det skulle snart ændre sig.
- Jeg sagde jo bare ja til det, jeg troede var en fornyelse af min annonce i Mostrup. Og det var åbenbart nok til, at jeg var i kløerne på dem, siger Tina.

Hun forklarer videre, at hun umiddelbart efter den første samtale blev ringet op af en kvinde fra "kontrolafdelingen".
- Hun sagde, at hun skulle have bekræftet aftalen, og at vores samtale blev optaget på bånd. Her burde jeg selvfølgelig være blevet mistænksom - men det blev jeg desværre ikke, siger Tina.

Det var et mareridt
Og nu begyndte hendes egentlige mareridt, hvor annoncehajerne nogle dage ringede til hende 16-17 gange for at true hende til at betale flere penge.
Regningerne væltede ind, og de steg og steg i takt med, at svindlerne skruede bissen på.

- De truede mig med alskens ulykker, f.eks. at jeg ville komme i Ribers, (RKI, register over dårlige betalere, red.) og så blev jeg selvfølgelig bange for, at det ville gå ud over mit levebrød, køreskolen.
Så selv om jeg aldrig helt fattede, hvad det var, jeg betalte for, ja, så betalte jeg altså.

Truet med tæskehold
På et tidspunkt lovede de mig, at jeg ville få mine penge retur tre måneder senere.
De ville sende mig et garantibevis på, at jeg ville modtage alle mine penge. Men jeg fik selvfølgelig aldrig noget garantibevis, siger Tina.

Efter hver eneste henvendelse fra bedragerne blev hun igen ringet op af "kontrolafdelingen", der skulle have bekræftet den aftale, de mente, de nu havde indgået med Tina.
- Det er vigtigt for mig at understrege, at disse folk er meget professionelle. De besnakker simpelthen én, så man til sidst mister overblikket og grebet om virkeligheden. De slynger om sig med ord som "inkasso" og "juridisk bindende aftaler".

Som sagt kan jeg i bakspejlet godt se, at den var helt gal. Men da jeg stod midt i det, kunne jeg ikke se anden udvej end at betale - mest fordi jeg var flov - men også bange, siger Tina, der på et tidspunkt direkte blev truet med et tæskehold, hvis hun ikke fortsatte med at betale.

Afsløret i Kontant
Først da hun brødebetyget gik til bekendelse over for sin kæreste, lettede noget af presset fra hendes skuldre.
- Jeg var nået derud, hvor jeg ikke havde noget valg. Pengene til vores bryllup var væk, og det kunne jeg jo ikke skjule, siger Tina.

Hun fik et chok, da hun for nylig så tv-programmet Kontant, hvor de falske annoncehajer blev afsløret.

- Jeg kunne genkende deres stemmer. En kvinde og en mand, der hele tiden præsenterer sig med forskellige navne. Og det gik op for mig, at flere hundrede andre er blevet snydt ligesom mig. Når jeg fortæller min historie, lyder jeg måske dum og naiv. Men ingen kan vide, hvordan de vil reagere, før de selv står i sådan en situation, siger Tina.

Stoler ikke på nogen
Hun har nu anmeldt sagen, der ligger hos bagmandspolitiet, men Tina har ikke noget håb om at få sine 85.000 kroner tilbage.
- De penge er tabt. Firmaerne IT-Vejviseren og IT-Fagbogen findes ikke, men svindlerne har helt sikkert millioner skjult på konti i udlandet, siger Tina.

Hun er ikke stolt over, at hun lod sig snyde og bedrage. Men hun har alligevel valgt at stå frem for at advare andre selvstændige.
- For nylig ringede Kolding Ugeavis, men jeg takkede nej til deres tilbud om en annonce. Jeg stoler ikke på nogen, der ringer til mig længere.

Jeg tager slet ikke telefonen, hvis det er hemmeligt nummer. Og mit budskab er egentlig, at man altid skal sige nej, når annoncesælgere ringer. Opsøg i stedet selv de steder, hvor du gerne vil annoncere. Så er du helt sikker på ikke at ende med tomme lommer og dårlige nerver, siger Tina.

Hun og kæresten, som ikke ønsker at medvirke i denne artikel, er gået i gang med at spare op til et nyt bryllup - så måske til næste år.

Sponsoreret indhold