Når livet gør ondt

Tønder-sagen: Blev voldtaget af sexkunder som 10-årig

9. januar 2014 af Mikkel Milsgaard, foto: Polfoto
Nu fortæller pigen fra Tønder-sagen for første gang sin version af sagen. Hun er i dag 19 år gammel og kæmper en ubarmhjertig kamp imod fortidens rædsler og de psykiske ar, som vil følge hende resten af livet.
Pigen fra Tønder-sagen står frem

- Jeg var bange. Altså virkelig bange! Bange for, at min far ville voldtage mig eller slå mig ihjel, hvis jeg sagde noget. Jeg ville jo gerne leve. Hver dag, når jeg gik i skole, så han på mig med et bestemt blik.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Zornig kom ud af voldens skygge

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Solgt som sexslave

Sådan fortæller pigen, der ufrivilligt blev hovedperson i den værste sag i dansk historie om seksuelt misbrug af mindreårige. Tønder-sagen rystede Danmark i 2005, efter politiet havde stormet et misligholdt hus ved Tønder i Sønderjylland og anholdt faderen. I lokalsamfundet forlød det, at den 11-årige datter i huset af sin egen far blev solgt som sexslave til fremmede mænd.

LÆS OGSÅ: Natascha Kampusch hjælper børn i nød

Min stemme skal også høres

Siden har Tønder-pigen været beskyttet for omverdenen, mens sagen blev oprullet i retten og siden i medierne, på film og i en bog. Men i denne uge stod Nadja (opdigtet navn, red.) endelig frem og fortalte sin version af historien. Hun henvendte sig selv til Politiken, så stemmen fra den person, det gik værst ud over, også kunne blive hørt. Med sig havde hun en stak privatbilleder og sagens akter.

- Det har altid kun været de voksne omkring mig, som er blevet hørt... og det virker som om, at Tønder Kommune ikke har lært noget af min sag, begrunder hun.

I dag er hun 19 år gammel - og kæmper en ubarmhertig kamp imod fortidens rædsler og de psykiske ar, som vil følge hende resten af livet.

LÆS OGSÅ: Amanda Knox - Uskyldig skønhed eller iskold morder?

Omringet af politiet

Klokken var 18.30 den 24. august 2005, da politiet omringede huset. Nadja sad og hvilede sig i en lænestol, efter hendes far endnu engang havde ladet hende voldtage af to fremmede mænd. Han lå og sov i sofaen ved siden af, kun iført badekåbe. Bedøvet af druk. Den dag - da politiet pludselig hamrede på døren - skulle blive hendes første dag som et frit menneske, siden overgrebene begyndte, da hun var blot to år gammel.

LÆS OGSÅ: Svensk pige bortført af tre mænd

Det første overgreb

I Politiken fortæller Tønder-pigen i detaljer om en grufuld barndom præget af vold, voldtægter og trusler på livet. Og om en kommune, der overså alle advarselssignaler - så de uhyggelige og næsten ubeskrivelige uhyrligheder kunne fortsætte i årevis. Det første, hun husker fra sit liv, er et overgreb. Hun var blot 2-3 år gammel, da det skete.

- Jeg kan huske, at han (faderen, red.) ligger på sofaen og har en mørkerød morgenkåbe på. Jeg bliver lagt over til ham. Han kalder sin penis for 'vovsen' og siger, at jeg skal tage den i hånden og lege med den, fortæller hun.

- Jeg havde meget tidligt en bevidsthed om, at det var forkert, dét, som foregik hjemme hos os.

Da Nadja var 4-5 år gammel, skete overgrebene cirka én gang om ugen.

LÆS OGSÅ: Maddie-sagen tæt på opklaring

Har aldrig gået i børnehave

I 1997 kom hendes lillesøster til verden. De to piger levede en isoleret tilværelse hos forældrene - tilsyneladende uden, at nogen fattede mistanke til hverken misrøgt eller seksuelt misbrug.

- Jeg har aldrig gået i børnehave eller vuggestue. Jeg var bare derhjemme. Og enten var jeg ensom på mit værelse, eller også var jeg min fars slave. Så var det, at jeg startede i skole i børnehaveklassen. Og det kunne jeg slet ikke finde ud af. For jeg havde jo ikke været sammen med så mange mennesker før. Jeg har været låst inde på mit værelse lige så længe, jeg kan huske tilbage, fortæller hun til Politiken.

Men Nadja fortalte aldrig nogen om de seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ: Jeg dræbte min far som hævn

To børn låst inde bag en dør

Ifølge sagens akter var det først, da hun begyndte i 1. klasse, at advarselssignalerne for alvor begyndte at bimle hos myndighederne. I 1996, da Nadja var to år gammel, sagde moderen nej til flere hjemmebesøg af sundhedsplejersken. I 1997, da Nadjas søster var blevet født, var en psykiatrisk konsulent på hjemmebesøg og beskrev efterfølgende huset som "rodet og beskidt". I august 2000 skrev børnehaveklasselederen til kommunen, at "Nadja fungerer dårligt i klassen". I 2001 meddeler en bekymret huskøber til kommunen, at han har kigget på familiens hus, der er sat til salg, og at han "kunne høre to børn, der var låst inde bag en dør".

LÆS OGSÅ: Tre søstre holdt som gidsler og mishandlet

Sætter spørgsmåltegn ved trivsel

Herefter følger en alenlang liste af indberetninger til kommunen. Både fra professionelt personale og bekymrede borgere. Bl.a. forlyder det, at Nadjas mor arbejder som prostitueret i hjemmet. Desuden vækker pigernes adfærd stor bekymring. Forældrene afviser gang på gang at lade "kommunens folk" komme i hjemmet, og de har altid en forklaring parat, når de bliver konfronteres med børnenes manglende trivsel.

Socialforvaltningen fortsatte med at modtage rapporter fra skolen, lærere, skolepsykologer og Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, som alle satte spørgsmålstegn ved pigernes trivsel. Alligevel var det først i august 2005, at deres mareridt sluttede.

LÆS OGSÅ: Forelsket i sexgalning

Min fars nye kone

Nadja husker, at det hele eskalerede, da hendes mor flyttede.

- Nu skulle jeg være min fars nye kone, syntes han. Og jeg overtog også prostitutionen fra min mor. Der kom alle mulige mænd. Nogle gange flere om dagen, og ofte kom jeg først i seng ved firetiden om morgenen, fortæller hun til Politiken. Da var Nadja 10 år gammel.

Af og til fulgtes mændene tre eller fire sammen, og ofte skulle hun ringe til dem først for at have telefonsex med dem. Hendes far instruerede hende i, hvordan hun skulle gøre.

LÆS OGSÅ: Amagermandens sidste offer: Nu har jeg magten

Udvist af landet

Faderen blev i 2007 idømt 10 års fængsel for de seksuelle overgreb imod Nadja og hendes lillesøster. Moderen, som ikke gjorde noget for at stoppe overgrebene, blev idømt en behandlingsdom. Forældrene er begge diagnosticerede med psykiske lidelser. Faderen med borderline og moderen med skizofreni.

Desuden blev i alt 14 mænd, der havde haft samleje og anden kønslig omgang med den 11-årige pige, idømt fængselsstraffe på ét til tre år. Flere af dem var udlændinge og blev udvist af landet for bestandigt efter afsonet straf.

Hele interviewet med Nadja kunne læses i Politiken søndag den 5. januar 2014.

Sponsoreret indhold