Når livet gør ondt

Vi fik lov at beholde Isabell

21. november 2013 af Louise Søgaard / foto: Gregers Overvad
Isabell er Jeanette og Dennis første barn og deres et og alt. Men når de ser på hende, ser de samtidig den pige, som de mistede. Isabell er enægget tvilling, men noget gik galt, mens Jeanette ventede sine piger, og forældreparret måtte træffe deres livs sværeste valg.

Jeanette Mie Larsen fra Sakskøbing var 24 uger henne, da hun og kæresten Dennis pludselig skulle træffe det sværeste valg, en forælder kan stå over for.

Til første scanning havde lægerne overset, at Isabell havde en tvilling. Hun dukkede først op til anden scanning, men Jeanette og Dennis nåede ikke at glæde sig længe, før deres verden blev vendt på hovedet.

Den dag havde vi lige set på barnevogn til tvillinger. Da vi senere gik til en kontrolscanning, var der pludselig noget galt, og vi forstod ikke helt hvad.

Risikerede at begge fostre døde

-En læge sagde, at vores piger var enæggede, og at det ikke var så godt. Isabells tvillingesøster havde begyndende vand i hovedet og fik ikke nok næring. Han begyndte straks at tale om vores valgmuligheder.

Læs også: Nadine var nybagt mor og ulykkelig. Hun ville give sit barn væk

-Vi måtte enten vælge hende fra, for at beskytte Isabell. Vi kunne beholde dem begge, men risikere, at Isabell også blev handicappet, eller i værste fald miste begge vores piger, fortæller Jeanette.

Parret fik en time til at tænke sig om. Jeanettes mor og farmor var med til scanningen, og selv om Jeanette og Dennis inderst inde vidste, hvad de måtte gøre, var det godt at tale med mor og farmor om det svære valg.

Gravid imod alle odds

At det overhovedet var lykkes for dem at blive forældre var et mirakel. Jeanette overlevede leukæmi som barn. Hun var indlagt i næsten tre år og blev erklæret rask som 6-årig.

Dengang fik Jeanettes forældre at vide, at de højst sandsynligt ikke ville få børnebørn.

Læs også: Mor fødte tvillinger til sin datter med datterens egne æg

Dennis lider af en kromosomfejl kaldet Kleinfelter syndrom, som betyder, at han har nedsat sædkvalitet. Han havde heller aldrig regnet med at blive far.

Derfor var lykken naturligvis mere end dobbelt så stor, da Jeanette og Dennis imod alle odds skulle være forældre og ligefrem til tvillinger. Pigerne skulle hedde Isabell og Emily.

Det sidste Jeanette og Dennis kunne finde på, var at bryde ind og slå en af deres piger ihjel, før hun blev født.

Men de følte, at der ikke var andre muligheder. Emily ville blive handicappet, og hun truede sin søsters helbred i maven.

-Jeg vidste godt, hvad der var det bedste at gøre, men alligevel er det det værste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg har aldrig haft det sådan før. Jeg fik det dårligt. Det gjorde Jeanette også. Hun kastede op på vej hjem, fortæller 35-årige Dennis Krog Clausen, der arbejder som lastbilchauffør.

Jeanette arbejder i praktik i en legetøjsbutik. Der gik en uge, før hun skulle under kniven. I den tid forsøgte hun og Dennis kun at tænke på Isabell. De havde valgt Emily fra, fordi Isabell også var i fare.

Skulle føde begge børn

Selve indgrebet foregik ved en kikkertoperation, hvor lægerne satte en klemme omkring den syge tvillings navlestreng.

De forklarede forældreparret, at Emily ville dø og gå i sig selv. Men hun skulle forblive i maven, og Jeanette skulle føde både sit raske barn og den døde tvilling.

Læs også: Camilla og Allan fik to sæt tvillinger på bare to år.

-Isabell kom ud først. Hun havde navlestrengen viklet to gange om halsen, så der gik lidt tid, før jeg fik hende op til mig. Emily var død, men selvom hun havde været død længe, var hun ikke ulækker. Hun var bare stoppet med at vokse, fortæller Jeanette.

Fortryder at Emily ikke fik en grav

Lægerne tog Emily med sig. Hun skulle bruges til forskning, sagde de, og Jeanette og Dennis tænkte ikke over at protestere. Først senere ærgrede det dem, at de ikke fik lov at lægge deres barn i jorden.

- Når jeg kigger på Isabell, tænker jeg nogle gange over, hvordan det ville være at have to dejlige piger. De ville jo være ens, men der ville også være forskel, og jeg tænker over, hvordan mon Emily ville have været, fortæller Jeanette.

Hun har svært at placere sin sorg, fordi hun ikke har et gravsted, hvor hun kan mindes sin pige.

-Vi har tænkt os at opstille en mindesten til Emily nederst i haven, fortæller Dennis.

Ligesom Jeanette, har han ikke fortrudt deres beslutning. Isabell lever og er sund og rask. Hun bringer sine forældre så megen glæde, at sorgen over Emily bliver lettere at bære.

Isabell gjorde far blød

-Jeg stortudede, da Isabell blev født. Det havde jeg ellers sagt, at jeg ikke ville, og jeg har altid været så hård. Men efter hun kom til verden, er jeg blevet blød, fortæller Dennis, men understreger, at han skam stadig er en hård negl.

Det er bare svært at se, når Isabell siger "hov!" eller "hva' det?" og får stoltheden til at lyse i begge sine forældres øjne.

Sponsoreret indhold